Οι χαμένες ευκαιρίες για την αλήθεια και η κρατική ευαισθησία που αγνοείται

Ενώ η είδηση για το πόρισμα των ποινικών ανακριτών έκανε τον γύρο της Κύπρου, μια ερώτηση τριγύριζε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ποιος θα ζητήσει συγνώμη από αυτή την μάνα;». Στις δηλώσεις το πρωί της Παρασκευής κατέστη ξεκάθαρο ποιος δεν ζήτησε συγνώμη από αυτή την μάνα: Ο Αρχηγός Αστυνομίας και η Υπουργός Δικαιοσύνης. Είπαν διάφορα για το πόρισμα για το παιδί της, όμως μια συγνώμη δεν γύρισε η γλώσσα τους.

Η μάνα ονομάζεται Ανδριάνα Νικολάου. Και μαζί με τον σύζυγό της, τα παιδιά τους και τον δικηγόρο τους, πάλευαν επί δεκαεπτά χρόνια για να δικαιώσουν τον Θανάση τους, που το κράτος αυτό του στερούσε τη δικαίωση σε κάθε, μα κάθε ευκαιρία που είχε μπροστά του να κάνει το σωστό. Κι όλοι εμείς ήμασταν θεατές του αγώνα. Της άνισης μάχης που έδινε αυτή η μάνα με το σύστημα, μέχρι που το κέρδισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκαεπτά χρόνια, ούτε μια συγνώμη-Το κακογραμμένο βιβλίο και η ανεξίτηλη τάτσα

Η κυρία Ανδριάνα έχει πια γίνει σύμβολο στη συλλογική συνείδηση. Καταβεβλημένη από τον πόνο και ταυτόχρονα ασύλληπτα δυνατή, μετέτρεψε την τραγωδία της σε μάχη. Και πολεμούσε, πολεμούσε, πολεμούσε μέχρι που κέρδισε. Μια μάχη ενάντια στους πολλούς, μια ενάντια στους θεσμούς. Χωρίς ποτέ να χάσει την αξιοπρέπειά της, χωρίς να χάσει ούτε ένα γραμμάριο δύναμης όλο αυτό τον καιρό, παρά την απροθυμία που έβρισκε απέναντι της. Πείσμωνε. Έκανε τον πόνο της όπλο και τους πολεμούσε.

Κι οι απλοί, ευσυνείδητοι πολίτες, τα γνωρίζουν όλα αυτά. Και γνωρίζουν πολύ καλά πως το κράτος της χρωστά μια τεράστια συγνώμη. Και χρωστά στη μνήμη του παιδιού της μια μεγάλη έρευνα, με την αξιοποίηση όλων των μέσων που έχει σήμερα στη διάθεσή του, για να οδηγήσει τους δολοφόνους στη Δικαιοσύνη. Για να ησυχάσει η ψυχή του Θανάση και για να μπορέσει η κυρία Ανδριάνα να τον κλάψει χωρίς να βρίσκεται σε αποστολή.

Δυστυχώς αυτή την ανθρωπιά η κ. Ανδριάνα την βρήκε μόνο στο διαδίκτυο από απλούς πολίτες. Από τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων Αρχών, βρήκε μετά το πόρισμα μια τεχνοκρατική προσέγγιση στο δράμα της. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι «είναι παλιά υπόθεση». Υπέδειξε ότι είναι καλό τέτοιες υποθέσεις να τις βλέπουμε με περισσότερη ευαισθησία και επαγγελματισμό κι ύστερα ξεκίνησε να λέει πως άλλαξαν τα πρωτόκολλα. Όταν ερωτήθηκε για τα περί συγκάλυψης, απάντησε ότι «δεν ξέρω τι λένε οι φήμες. Εμείς γνωρίζουμε το σήμερα αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι αστυνομικοί εκείνης της εποχής ανακάλυψαν φόνο και δεν το είπαν».

Από την πλευρά της, η Υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, ανακοίνωσε την ατζέντα της. Πως διευθέτησε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, κάτω από την αρμοδιότητα του οποίου είναι οι ιατροδικαστές και θα μιλήσει και με τον Γενικό Εισαγγελέα για να διαπιστωθούν προβλήματα.

Αμφότεροι παρέπεμψαν το θέμα σε τεχνοκρατικές διαδικασίες, διάλογο μεταξύ υπηρεσιών και στο χρονοντούλαπο και άφησαν να νοηθεί με την στάση τους πως έγνοια τους ήταν μόνο να μην επαναληφθεί αυτή η τεράστια αμέλεια (που αποτελεί, βεβαίως, ορθή προτεραιότητα), αλλά όχι να διορθωθεί.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη έρευνα που έγινε για την υπόθεση του Θανάση. Ο ίδιος ο ποινικός ανακριτής, Σάββας Μάτσας, υπενθύμισε ότι έγιναν αστυνομικές ανακρίσεις, στρατιωτική ανάκριση, δύο θανατικές ανακρίσεις, μία ποινική ανάκριση, μια εκταφή, καθώς και ιατροδικαστικές εκθέσεις. Και μόλις τα τελευταία εικοσιτετράωρα μιλούμε ανοιχτά για εγκληματική ενέργεια εις βάρος του Θανάση Νικολάου. Ενώ η οικογένειά του το φώναζε από την πρώτη μέρα. Το κράτος είχε πάρα πολλές ευκαιρίες να εντοπίσει και να διορθώσει τα λάθη του. Είχε πάρα πολλές ευκαιρίες να αποκαταστήσει την αδικία και να διεκδικήσει το δίκαιο. Είχε πάρα πολλές ευκαιρίες να αναζητήσει την αλήθεια. Και επέλεξε να μην το κάνει.  

Γι’ αυτό και χρωστά σ’ αυτή την μάνα, σ’ αυτή την οικογένεια, μια τεράστια συγνώμη. Μα πάνω από όλα, τους χρωστά να κάνει τ’ αδύνατα δυνατά για να οδηγηθούν οι δολοφόνοι, που κυκλοφορούν ανενόχλητοι εδώ και δεκαεπτά χρόνια, ενώπιον της Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

 

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Λοϊζίδης vs Παπαθεοδώρου: Ο χαρτοπόλεμος, οι κατηγορίες και η καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία