Ηθελημένη αμέλεια και ελλείψεις-«Ο θάνατος του Θανάση ερευνήθηκε ως μικροπαράβαση»

Για ηθελημένη αμέλεια και για σίγουρη δολοφονία του 26χρονου Θανάση Νικολάου, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός πριν από 17 χρόνια, κάτω από τη γέφυρα στην Άλασσα, κάνει λόγο ο ποινικός ανακριτής, Σάββας Μάτσας.

Ο κ. Μάτσας, ο οποίος ήταν ό ένας εκ των δύο ποινικών ανακριτών, που διορίστηκαν από το Γενικό Εισαγγελέα, για να διερευνήσουν την υπόθεση και παρέδωσαν και παρέδωσαν χθες το πόρισμα στο Γιώργο Σαββίδη, σε δηλώσεις του στον Ant1 ανέφερε πως μέσα από τα ευρήματά τους διαφάνηκε ότι υπάρχει αμέλεια για ένα θάνατο ανθρώπου, που κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει να οφείλεται και σε παράνομη ενέργεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρνείται τα περί συγκάλυψης θανάτου του Θανάση ο Αρχηγός-Πώς απαντά

«Δεν μπορώ να ξέρω για ποιο λόγο υπήρχε η αμέλεια, αλλά μπορώ να υποθέσω ότι ήταν ηθελημένη και αυτό φαίνεται από το σύνολο των σοβαρών παραλήψεων, πράξεων, ενεργειών από το σύνολο. Υπήρξαν πολύ σοβαρές παραλήψεις σε ενέργειες και διαδικασίες, απόψεις, ήταν πολλές και κάποιες εξ’ αυτών ήταν αυτονόητες ότι έπρεπε να γίνουν».

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών τους, ανακρίθηκαν και τα τέσσερα άτομα, εναντίον των οποίων υπάρχουν εισηγήσεις για ποινικά αδικήματα. «Στο ένα υπέβαλα 40 ερωτήσεις και είπε ότι δεν είχε να πει τίποτα και οι άλλοι τρεις είπαν “αφού μας είπε είναι αυτοκτονία, τι να διερευνήσουμε;”, ενώ ήταν παρόντες από την πρώτη στιγμή στη σκηνή και είδαν ότι ο Θανάσης εξωτερικά δεν είχε ούτε ένα τραύμα. Δεν γίνεται να υπάρχει πτώση από 20 μέτρα και να πέσει στον ποταμό και να μην έχει ένα γδάρσιμο, ένα μώλωπα, κάτι που να καταδεικνύει την πτώση. Η δολοφονία εικάζουμε ότι έγινε αλλού. Αποκλείεται να είναι πτώση από εκείνο το ύψος, σε εκείνο το χώρο».

Κληθείς να σχολιάσει πώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αυτοκτονία και όχι δολοφονία, ο κ. Μάτσας ξεκαθάρισε πως όλα ξεκίνησαν από την αρχική τοποθέτηση του ιατροδικαστή, αλλά και την αμέλεια των αρχών να μην συνεχίσουν τις έρευνες.

«Είπε μία γνώμη ο ιατροδικαστής, δέκα λεπτά μετά από την άφιξή του εκεί, η οποία διερευνήθηκε και λόγω του ότι χαρακτηρίστηκε από τους αρμόδιους εκεί ότι είναι αφύσικος θάνατος, διερευνήθηκε ως μικροπαράβαση από τον αστυνομικό σταθμό Λάνιας, από ένα άπειρο αστυνομικό, ο οποίος δεν μπορούσε να διερευνήσει ενός σοβαρού ποινικού αδικήματος. Κανονικά, έστω κι αν η άποψη του ιατροδικαστή ήταν αυτή που ήταν, θα έπρεπε να διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα ή θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι την επόμενη που έγινε η νεκροψία. Αφού υποβάλουν τους προβληματισμούς τους στον ιατροδικαστή, να αποφασίσουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία αλλά να είναι φόνος και να διερευνηθεί από έμπειρους του ΤΑΕ Λεμεσού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκαεπτά χρόνια, ούτε μια συγνώμη-Το κακογραμμένο βιβλίο και η ανεξίτηλη τάτσα

Η δύναμη της μάνας…

Ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε και στον αγώνα της κας. Ανδριάνας, η οποία εδώ και δεκαεπτά χρόνια φωνάζει για να βρεθεί το δίκαιό της και να δικαιωθεί ο γιος της. Σε ερώτηση αν δεν έκανε όσα έκανε τόσα χρόνια, η υπόθεση θα βρισκόταν στο σκοτάδι, ο ποινικός ανακριτής απάντησε ότι δυστυχώς έτσι θα ήταν η κατάσταση.  

Κληθείς να σχολιάσει ποια θα είναι τα έπρεπε να είναι τα επόμενα βήματα των Αρχών, ο κ. Μάτσας ξεκαθάρισε πως «τώρα, από την εμπειρία που έχω, τέτοιες υποθέσεις, όσο υπάρχει καθυστέρηση στην διερεύνησή τους, τόσο μικρές είναι οι πιθανότητες για αποτελεσματική διερεύνηση. Σε αυτή την περίπτωση, έχουν περάσει δεκαεπτά χρόνια, αλλά καταστράφηκαν ή δεν υπάρχουν στοιχεία που έπρεπε να υπάρχουν επειδή δεν μερίμνησαν να εξασφαλιστούν εκείνοι που έπρεπε ή καταστράφηκαν ή δεν ζητήθηκαν. Όλα ξεκίνησαν από την τοποθέτηση του ιατροδικαστή».

Ξεκάθαρη δολοφονία

Πλέον, από τα ευρήματα των ποινικών ανακριτών είναι ξεκάθαρο ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου είναι δολοφονία, ενώ οι δράστες είναι περισσότεροι του ενός, καθώς στα ρούχα του άτυχου εθνοφρουρού εντοπίστηκαν ίχνη DNA που ανήκουν σε τρία διαφορετικά πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρώτη αντίδραση της μητέρας του Θανάση-«Ποια δικαίωση; Πού είναι οι δράστες;»

«Έγιναν δύο πράγματα ταυτόχρονα, αλλεπάλληλα κτυπήματα στο σώμα, με αποτέλεσμα να έχει χτυπήματα στο σώμα και να έχει ρήξη δεξιού πνεύμονα, θλάση στον αριστερό, ρήξη ήπατος και άλλων ζωτικών οργάνων, αλλά ταυτόχρονα στραγγαλισμός και ασφυξία. Δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ήταν οι δράστες, αλλά πρέπει να είναι παραπάνω του ενός. Έγινε και νεκροψία την επόμενη ημέρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τα οστά του Θανάση περιμένουν δικαίωση με τη σύλληψη των δραστών, να μου δοθεί το πόρισμα»

Δειτε Επισης

Μονόδρομος το Συνταγματικό κατά πλειοψηφία-Ξανά στο προσκήνιο και ο διαχωρισμός εξουσιών του Εισαγγελέα
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής