Τα ήξεις-αφήξεις Δράκου, η αυτοαναίρεση Κατσουνωτού και το μπαλάκι στον Σαββίδη

Ερωτήματα για τη στάση της προκάλεσε για ακόμα μια φορά η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, η οποία κατάφερε με τη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφορικά με τη διαθεσιμότητα του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού να αυτοαναιρηθεί μέσα σε 107 λέξεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετασεισμοί στην Αστυνομία από εισηγήσεις για διώξεις-Το βάρος στον Εισαγγελέα

Από τη μια η υπουργός Δικαιοσύνης, υποδείκνυε στην ανακοίνωση πως «με την παράδοση του πορίσματος, οι λόγοι για τους οποίους ο αξιωματικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα έχουν εκλείψει». Αμέσως στην επόμενη γραμμή η υπουργός έλεγε ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή, «δεδομένου ότι δεν λαμβάνω γνώση του περιεχομένου του πορίσματος, αναμένω να τύχω σχετικής ενημέρωσης από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας αφού το μελετήσει, ώστε να ενεργήσω ανάλογα».

Για την υπουργό δηλαδή δεν έχει καμία σημασία αν όντως εναντίον του Μιχάλη Κατσουνωτού εντοπίζονται ποινικά αδικήματα, ούτε αν αυτός καταχρώμενος τη θέση του επιχείρησε να προβεί σε παράνομες ενέργειες εναντίον της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών. Μέσα από την ανακοίνωση της κας. Δράκου, αυτό που προκύπτει, είναι πως η ίδια λειτουργεί καθαρά τεχνοκρατικά, αγνοώντας πλήρως την ουσία της υπόθεσης. Και αυτό το συμπέρασμα δεν προκύπτει τώρα. Προκύπτει μέσα από τη συνολική συμπεριφορά και προσέγγιση της υπουργού Δικαιοσύνης στο εν λόγω ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τη μέρα που ήρθαν στο φως οι καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους, η υπουργός Δικαιοσύνης έδειξε με τη στάση της ενός είδους απροθυμία για τη διαθεσιμότητα του Διοικητή της ΥΚΑΝ. Υπενθυμίζεται πως σε τρεις περιπτώσεις, όταν θα έπρεπε να ανανεωθεί αυτόματα η διαθεσιμότητα του αξιωματικού, λόγω της παράτασης που πήρε ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης για να ολοκληρώσει την έρευνα του, περίμενε για ώρες πρώτα την ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα και ακολούθως εξέδιδε ανακοίνωση τις βραδινές ώρες, ενώ την πρώτη φορά, η απόφαση της ήρθε τρεις μέρες μετά τις καταγγελίες της Αριστοτέλους. 

Χθες που η έρευνα Αιμιλιανίδη ολοκληρώθηκε και το πόρισμα παραδόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα, εντός τριάντα λεπτών, η Στέφη Δράκου έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση - που ενδεχομένως να ήταν και εμπάργκο - για να ενημερώσει πως ο Μιχάλης Κατσουνωτός μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του, χωρίς πρώτα να ζητήσει ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα για μια τέτοια σοβαρή υπόθεση. 

Συμπερασματικά, η στάση της υπουργού δίνει αρκετή τροφή για παραφιλολογία σε σχέση με την υπόθεση του Διοικητή της ΥΚΑΝ, αφού το μοτίβο της συμπεριφοράς της σε κάθε στάδιο της διαδικασίας από την αποκάλυψη του σκανδάλου μέχρι σήμερα, έχει κενά και εγείρει ερωτήματα. 

Από την άλλη ερωτηματικά προκαλεί και η στάση του ίδιου του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος κάθε φορά που το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέταζε το θέμα της διαθεσιμότητας του, αυτός εξέφραζε τη διαφωνία του και μάλιστα και τις τρεις φορές ανέλυε τους λόγους σε επικοινωνία που είχε με την υπουργό.

Χθες που η υπουργός ανακοίνωσε πως μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντα του, παρά το γεγονός ότι στα μέσα υπάρχουν ήδη πληροφορίες ότι εναντίον του εξετάζονται ποινικά αδικήματα, ο κ. Κατσουνωτός, ενδεχομένως για λόγους εντυπώσεων, αρνήθηκε να επιστρέψει στην υπηρεσία του, εκφράζοντας την πρόθεση του να κάνει χρήση της κανονικής του άδειας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της έρευνας έφερνε ένσταση στην διαθεσιμότητα του και σήμερα που μπορεί να επιστέψει, δεν επιστρέφει;

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της Δράκου, στο φως της δημοσιότητας ήρθαν οι εισηγήσεις του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ο οποίος υποδεικνύει αδικήματα σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ, κάτι που έρχεται να εκθέσει την υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία δεν ζήτησε να ενημερωθεί για τα ευρήματα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη από τον Γενικό Εισαγγελέα, όπως έπραττε τις προηγούμενες φορές. 

Την ίδια ώρα, όπως υποδεικνύουν πηγές, «η μη διαθεσιμότητα του αξιωματικού, δεν συνεπάγεται με αφαίρεση της πρόσβασης στην εξουσία του και δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό, με βάση τις διαδικασίες, η απόφαση του να απέχει οικειοθελώς, αφού αυτό σημαίνει πως μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή». 

Πάντως, κληθείς το Υπουργείο Δικαιοσύνης να απαντήσει στο ερώτημα εάν μετά τα όσα βλέπουν το φως προτίθεται να επανεξετάσει το ζήτημα, ανέφερε πως δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα και ως εκ τούτου, η απόφαση της Στέφης Δράκου για την επιστροφή του Διοικητή, παραμένει η ίδια.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απουσία (αντί)δρασης και γιατί η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον