Το σύστημα στα οχήματα που καλεί αυτόματα σε ατυχήματα-Πώς λειτουργεί το eCall

Ένα έξυπνο σύστημα βρίσκεται εγκατεστημένο στα νέα οχήματα, το οποίο σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος ενεργοποιείται και καλεί αυτόματα το 112, ώστε να σταλεί άμεση βοήθεια στο σημείο. Το eCall, όπως ονομάζεται, είναι ουσιαστικά ένα κουμπί που βρίσκεται στα ταμπλό των νέων οχημάτων και πέραν του ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτόματα σε περίπτωση τροχαίου, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να το ενεργοποιήσει χειροκίνητα, για να καλέσει βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

Μέχρι σήμερα, το έξυπνο σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί σε 943 περιπτώσεις στην Κύπρο, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να κινητοποιούνται άμεσα, για την παροχή βοήθειας. Το eCall, σύμφωνα με τον Μηχανολόγος και Μηχανικό Οχημάτων, Χαράλαμπο Καπετάνιο, είναι ένα κουμπί το οποίο βρίσκεται στον βασικό εξοπλισμό των αυτοκινήτων που φτιάχτηκαν από τον Μάρτιο του 2018 και μετά. Είναι ένα σύστημα εγκατεστημένο από τα εργοστάσια στα οχήματα και η βασική του λειτουργία είναι σε περίπτωση ατυχήματος, να ενεργοποιείται. «Το έξυπνο σύστημα είναι συνδεδεμένο με το σύστημα παθητικής ασφάλειας του αυτοκινήτου δηλαδή με τους αεροσάκους, και μόλις υπάρξει ατύχημα συγκεκριμένης κλίμακας, ειδοποιεί αυτόματα στον αριθμό 112 και σε όλα τα μέσα έκτακτης ανάγκης, όπως είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία και Αστυνομία».

Πιο συγκεκριμένα, όταν κτυπήσει ένα όχημα και ενεργοποιηθεί το eCall, αποστέλλεται σήμα στον δορυφόρο και ταυτόχρονα γίνεται κλήση στο 112 και αυτόματα από τον δορυφόρο υπάρχει ενημέρωση για το όχημα, τα νούμερα με ακριβή τοποθεσία. Έτσι, γίνεται αυτόματη ενημέρωση της Πυροσβεστικής και Αστυνομίας για να σπεύσει στο σημείο.

Παράλληλα, η άλλη χρήση του eCall είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να μιλήσει ο λειτουργός του 112 με τον οδηγό ή κάποιο επιβάτη που βρίσκεται στο όχημα, για να δει σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο οδηγός και οι επιβαίνοντες του οχήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Καπετάνιο, «μπορεί να ενεργοποιηθεί το eCall από τον ίδιο τον οδηγό. Δηλαδή, υπήρξε ένα μικροατύχημα, με ελαφριούς τραυματισμούς και ο οδηγός δεν νιώθει καλά, έχει τη δυνατότητα ο οδηγός να πατήσει το κουμπί και να μιλήσει τον λειτουργό του 112 για να ζητήσει βοήθεια και να του σταλεί ασθενοφόρο».

Σημειώνεται ότι το σύστημα eCall λειτουργεί με εφεδρική μπαταρία που είναι εγκατεστημένη στο ταμπλό του αυτοκινήτου για να λειτουργεί ξεχωριστά. «Δεν λειτουργεί με την μπαταρία του αυτοκινήτου, αλλά είναι διαφορετική και όταν οδεύει προς το τέλος της η ζωή της, δίνει ενημέρωση στον οδηγό για να την αλλάξει, διαφορετικά δεν θα βρίσκεται σε λειτουργία». 

Όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα που τίθενται, ο κ. Καπετάνιος ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι τα προσωπικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται είναι τα στοιχεία του αυτοκινήτου και η τοποθεσία που βρίσκεται. «Για να τεθεί ζήτημα προσωπικών δεδομένων, υπάρχει η λειτουργία TPS (Third-Party Service), δηλαδή που μπορείς να πατήσεις το κουμπί και να δοθεί η επιλογή στο ταμπλό του οχήματος για να καλέσεις την οδική βοήθεια. Είναι μια επιπλέον υπηρεσία αυτή που υπάρχει. Υπάρχουν συμβόλαια για να μην υπάρχει χρήση προσωπικών δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί