Δεκάδες οι επιθέσεις σκύλων στην Κύπρο-Αυξήθηκαν τα αδέσποτα ζώα

Εβδομήντα έξι συνολικά επιθέσεις σκύλων, έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία από το 2019 μέχρι και σήμερα, με τις περισσότερες να έχουν σημειωθεί κατά ηλικιωμένων, ενώ οι δώδεκα αφορούν παιδιά. Πολλές από αυτές τις υποθέσεις κατέληξαν στο Δικαστήριο αφού προέκυψαν ποινικά αδικήματα, άλλες είναι υπό διερεύνηση και άλλες δεν έχουν εξιχνιαστεί ποτέ.

Οι επιθέσεις σκύλων κατά μικρών παιδιών, είναι αυτές που στο άκουσμά τους προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως και η πρόσφατη επίθεση αδέσποτου σκύλου στη Λεμεσό, ο οποίος δάγκωσε οκτάχρονο παιδάκι, μπροστά στα έντρομα μάτια του αδελφού του. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εντοπιστεί ούτε ο σκύλος, ούτε έχει συνδεθεί με κάποιο πρόσωπο ως ο ιδιοκτήτης του, με την υπόθεση να φαίνεται πως οδηγείται στη λίστα με τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια οι έρευνες και οι δράσεις από την Αστυνομία των Ζώων και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την ευημερία των ζώων, κατέδειξαν πως η επιθετική συμπεριφορά των ζώων οφείλεται κυρίως από την αντιμετώπισή τους από τους ανθρώπους και τους ιδιοκτήτες τους. Σκύλοι κλεισμένοι σε κλουβιά, κακοποιημένοι σωματικά και συναισθηματικά είναι αυτοί, που συνήθως γίνονται αγρίμια και επιτίθονται σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2019 καταγράφηκαν συνολικά δεκαοκτώ περιστατικά επιθέσεων από σκύλους. Οι δεκατρείς υποθέσεις αφορούσαν ενήλικους, κυρίως ηλικιωμένα άτομα και οι πέντε ανήλικους. Από αυτά τα περιστατικά, μια μόνο υπόθεση προωθήθηκε για ποινική δίωξη, ωστόσο τελικά για άγνωστους λόγους, έγινε αναστολή της δίωξης.

Το 2020 καταγράφηκαν είκοσι έξι περιστατικά επιθέσεων από σκύλους, από τις οποίες οι τέσσερις αφορούσαν ανήλικους. Από τον συνολικό αριθμό των καταγγελιών, έγινε διερεύνηση για έξι υποθέσεις, ενώ για δύο έγινε ποινική δίωξη με επιβολή χρηματικού προστίμου. Οι τρεις, βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ποινικής δίωξης, ενώ μια υπόθεση παρέμεινε ανεξιχνίαστη, καθώς ο σκύλος ήταν αδέσποτος και δεν εντοπίστηκε ποτέ ο ιδιοκτήτης του.

Το 2021 καταγράφηκαν δεκαπέντε περιστατικά επιθέσεων σκύλων, χωρίς καμία από τις υποθέσεις να αφορά ανήλικο άτομο. Από τα δεκαπέντε περιστατικά, προέκυψαν πέντε ποινικές υποθέσεις και έχουν κατηγορηθεί τέσσερα πρόσωπα. Δύο υποθέσεις βρίσκονται σε στάδιο εκδίκασής τους, ενώ μια υπόθεση χαρακτηρίστηκε ως άλλως διατεθείσα δηλαδή φαίνεται να μην υπήρξε ικανοποιητική μαρτυρία για να στηθεί υπόθεση εναντίον κάποιου προσώπου.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2022, καταγράφηκαν δεκαεπτά περιστατικά, από τα οποία τα τρία αφορούσαν ανήλικους. Μια από τις υποθέσεις προχωρεί σε ποινική δίωξη και μια έχει καταγραφεί ως ανεξιχνίαστη. Η πρόσφατη υπόθεση με το οκτάχρονο παιδάκι βρίσκεται ακόμη στο στάδιο διερεύνησης.

Αστυνομία των Ζώων εν δράσει

Σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στις υποθέσεις, η νεοσύστατη Αστυνομία για τα Ζώα βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με αρμόδιους φορείς, ώστε να αναλάβουν από κοινού δράσεις, ενώ τους επόμενους μήνες προγραμματίζονται συγκεκριμένοι τρόποι διαπαιδαγώγησης των παιδιών, με μάθημα στα σχολεία. Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER o υπεύθυνος αξιωματικός της Αστυνομίας των Ζώων, Βύρωνας Βύρωνα, μέλη τους συμμετάσχουν στην Παγκύπρια Επιτροπή για την ευημερία των ζώων, όπως και στις επαρχιακές επιτροπές, στις οποίες συζητούνται κοινές δράσεις με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, τους Δήμους, τις κοινότητες, τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς.

Η Αστυνομία των Ζώων, ετοιμάζει τους επόμενους μήνες συγκεκριμένες δράσεις, όπως είναι για παράδειγμα η προώθηση ενός παραμυθιού που έχει γράψει Λοχίας της Αστυνομίας για τα αδέσποτα ζώα και το οποίο αναμένεται, αφού λάβει έγκριση, να προωθηθεί στα σχολεία. «Θέλουμε να γίνει η αρχή για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μέσα από τα σχολεία, με την ένταξη διαδραστικού μαθήματος. Συνάδελφος Λοχίας, έχει γράψει ένα παραμύθι για την συμπεριφορά των πολιτών σε αδέσποτα. Η ιστορία, η οποία είναι πολύ συγκινητική, έχει προωθηθεί στον Αρχηγό Αστυνομίας ώστε να εκδοθεί σε βιβλίο και στη συνέχεια να σταλθεί στα σχολεία. Επίσης, με τη βοήθεια του θεσμού του Αστυνομικού και του Παρατηρητή της Γειτονιάς, γίνεται προσπάθεια ώστε να εξηγήσουμε στους πολίτες τη νομοθεσία που ισχύει αλλά και το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε αδέσποτα ζώα, γιατί πλέον όλοι γνωρίζουμε πως ένας σκύλος δεν γίνεται επιθετικός ξαφνικά. Ο κάτοχος του σκύλου είναι αυτός που μερικές φορές συμπεριφέρεται στα σκυλιά λες και είναι παιχνίδι». 

Παράλληλα, γίνονται σκέψεις από την Αστυνομία των Ζώων, ώστε να αρχίσουν από κοινού δράσεις με άλλες υπηρεσίες, όταν λαμβάνουν πληροφορίες για αδέσποτα ζώα ή αγέλες, όπως να ενημερώνονται και να τα εντοπίζουν. Ο κος Βύρωνας, ως αξιωματικός της Αστυνομίας των Ζώων, θα παρευρεθεί αυτό το διάστημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να παρακολουθήσει τη συζήτηση για την ευημερία των ζώων στις χώρες της Ευρώπης.

Προτάσεις προς την Πολιτεία από καταφύγια

Αυτοί που φαίνεται πως έχουν τον πρώτο λόγο, όσον αφορά την ευημερία των ζώων στην χώρα μας, είναι οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και οι εθελοντές των καταφυγίων ζώων, οι οποίοι καθημερινά εντοπίζουν στους δρόμους αδέσποτα ζώα, κακοποιημένα και ξεχασμένα από τους ιδιοκτήτες τους.

Μάλιστα, η περίοδος της πανδημίας άφησε πίσω της εκατοντάδες αδέσποτα σκυλιά, αφού μετά το τέλος των lockdown πολλοί ιδιοκτήτες παράτησαν τα ζώα τους. Σε δηλώσεις της στον REPORTER η ιδρύτρια και πρόεδρος του οργανισμού διάσωσης και προστασίας ζώων «Άργος», Στέλλα Στυλιανού, είπε πως οι επιθέσεις σκύλων κατά πολιτών οφείλονται στις κακές συνθήκες διαβίωσής τους. «Όταν δεν υπάρχει καθημερινή επαφή των ζώων με την οικογένεια του (σ.σ. τους ιδιοκτήτες), να τα πάρει βόλτα, να τους δείξει αγάπη, έχει ως αποτέλεσμα την αποξένωση του ζώου από τον κόσμο και τη δημιουργία επιθετικών συναισθημάτων. Συνήθως, αυτοί που επιτίθονται είναι αδέσποτοι και μετά την πανδημία και τον εγκλεισμό,  παρατηρήθηκε αύξηση τους, αφού όταν ο κόσμος επέστρεψε στην κανονικότητά του δεν είχε τον χρόνο να ασχοληθεί με τα κατοικίδιά του και τα παράτησε. Εμείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιλέξαμε να μην δώσουμε ζώα για υιοθεσία για αυτό ακριβώς τον λόγο».

Οι εθελοντές, κατάφεραν να κερδίσουν μέσα από τις προτάσεις τους ρύθμιση της νομοθεσίας για την κράτηση των σκύλων και αναμένουν να καλεστούν ξανά ενώπιον της Βουλής ώστε να εκφράσουν τις θέσεις τους σε μια προσπάθεια μείωσης του αριθμού των αδέσποτων ζώων. «Είχαμε προχωρήσει σε μια έρευνα το 2015, την οποία παραδώσαμε στο αρμόδιο υπουργείο και οι αρχές θορυβήθηκαν για την κατάσταση και τις ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορούν δημιουργήσουν στη ψυχολογία των σκύλων όταν παραμείνουν έγκλειστοι στα κλουβιά. Η έρευνα αυτή έδειξε πως οι πιο πολλές επιθέσεις γίνονται λόγω της κράτηση των ζώων. Έχουμε επιτύχει την απαγόρευση της πρόσδεσης των ζώων με τη νέα ρύθμιση της νομοθεσίας από τον Γενάρη του 2021, όπως και την παράνομη κράτησή τους σε ταράτσες και βεράντες», είπε η κα Στυλιανού.

Λόγω της αύξησης των αδέσποτων ζώων, ο οργανισμός έχει προωθήσει προτάσεις για να επιτευχθεί η μείωσή τους, όπως είναι σύμφωνα με την κα Στυλιανού, η έκδοση διατάγματος υποχρεωτικότητας σήμανσης ζώων. «Εάν ο σκύλος εντοπιστεί χωρίς σήμανση θα πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ.  Επίσης, θα πρέπει να αυξηθούν τα τέλη για σκύλους, οι οποίοι δεν είναι στειρωμένοι. Θεωρούμε πως υπάρχει κατάλογος με τις ράτσες σκύλων που απαγορεύονται και όταν εντοπίζονται πρέπει να πληρώνουν τα τέλη. Θα πρέπει να γίνει ένα ποσό που θα καλύπτει τις απαγορευμένες φυλές για άδειες κατοχής τους σκύλου  γύρω στα 150 ευρώ. Αυτές και άλλες πολλές είναι οι εισηγήσεις, τις οποίες καταθέσαμε και αναμένουμε να μας καλέσουν στη Βουλή».

Οι εθελοντές για την ευημερία των ζώων, θεωρούν πως το κράτος αντιτίθεται στην επιβολή μεγάλων τελών και θεωρούν πως οι νόμοι θα πρέπει να τηρούνται από όλους, ενώ την ίδια ώρα ζητούν άμεση επιβολή ποινών. «Όταν ο νόμος δεν εφαρμόζεται, τότε δίνουμε το μήνυμα ότι ανεχόμαστε την κακοποίηση», είπε τέλος η κα Στυλιανού.

Έγκριση τροποποίησης νομοθεσίας από Υπουργικό

Πάντως, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά την τελευταία συνέδρια τροποποιητικό νόμο που εισάγει πιο άμεσες διαδικασίες επιβολής ποινών, οι οποίες θα επιτρέπουν εξώδικη ρύθμιση των αδικημάτων και θα λειτουργούν ως αποτρεπτικός παράγοντας που θα προάγει την υπεύθυνη κατοχή και τον περιορισμό του τεράστιου προβλήματος των αδέσποτων σκύλων στην Κύπρο.

Το νομοσχέδιο, όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Γεωργίας, αποσκοπεί στην αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων αρχών και στην πιο αποτελεσματική εφαρμογή του περί σκύλων Νόμου.

Μέσα από το νομοσχέδιο, αναφέρεται, επιφέρονται βελτιώσεις και σε άλλα σημαντικά θέματα που καθορίζονται στον υφιστάμενο Νόμο, όπως η διαδικασία εξασφάλισης άδειας κατοχής σκύλου, η σήμανση και εγγραφή των σκύλων και η μεταβίβαση της κυριότητας του ζώου, η διαχείριση των αδέσποτων σκύλων με έμφαση στην υιοθεσία τους και η αποτελεσματικότερη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων που αφορούν επικίνδυνους σκύλους.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μέσα από τον κοινοβουλευτικό διάλογο που θα ακολουθήσει, αναμένεται ότι θα προκύψουν περαιτέρω αναπροσαρμογές και βελτιώσεις στις πρόνοιές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αγωγή κατά της Δημοκρατίας σε υπόθεση κουρέματος
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών