Η Κυβέρνηση που έδωσε προοπτική στα ορεινά

Όταν τον Ιούλιο του 2019 η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη ανακοίνωνε την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κάποιοι πίστευαν ότι ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο δεν θα έφερνε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και πολύ πιθανόν να κατέληγε σε κάποιο συρτάρι. Διαψεύστηκαν οικτρά. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά προς όφελος πρώτα και κύρια των κατοίκων των ορεινών κοινοτήτων.

Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν  από την Κυβέρνηση ξαναζωντάνεψαν τα ορεινά, ανέκοψαν την αστυφυλία, επέστρεψε στις περιοχές αυτές η ανάπτυξη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του με πρώτο τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Κώστα Χαμπιαούρη, αλλά και τον προκάτοχο του Γιαννάκη Παπαδούρη, σήκωσαν τα μανίκια, στρώθηκαν στη δουλειά και σήμερα, περίπου τρία χρόνια μετά όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τις πολιτικές και τις δράσεις που υλοποιεί  η Κυβέρνηση στις ορεινές περιοχές.

Τα ορεινά της Κύπρου μέσα σε τρία χρόνια άλλαξαν εικόνα και αυτό οφείλεται στην αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόζει Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων. Από την πρώτη μέρα υλοποίησης της Στρατηγικής στόχος ήταν η αναστροφή του κύματος αστυφιλίας και η αναγέννηση των ορεινών περιοχών. Προσπάθεια της Κυβέρνησης ήταν οι ορεινές κοινότητες να καταστούν ελκυστικοί τόποι μόνιμης διαβίωσης για νέες οικογένειες, επενδυτές και επιχειρηματίες.

Τα πράγματα σήμερα βρίσκονται στη σωστή τους πορεία. Μπήκαν οι βάσεις και το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο. Αυτό επιβεβαιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι οι οποίοι ευχαριστούν την κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλει για αναβάθμιση των ορεινών κοινοτήτων, τονίζοντας ότι  με τις πολλές αλλαγές που έγιναν ή με αυτές που δρομολογούνται μπορεί ένας νέος να δημιουργήσει στο χωριό του και να παραμείνει στον τόπο του. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραλαμβάνοντας την περασμένη Τρίτη την ετήσια έκθεση από τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Κώστα Χαμπιαούρη δήλωσε: «όταν υπάρχει όραμα, όταν υπάρχουν άνθρωποι που συνειδητά υιοθετούν το όραμα μπορούν να το μετατρέψουν σε πράξη».

Η παρούσα κυβέρνηση έχει όραμα και το αποδεικνύει καθημερινά με πράξεις. Στόχος των πολιτικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη παραμένει η επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων για τον τόπο, αποτελεσμάτων που δίδουν προοπτική στις μελλοντικές γενιές για πρόοδο και προκοπή. Στην περίπτωση των ορεινών κοινοτήτων η κυβέρνηση τοποθέτησε τα ορεινά σε περίοπτη θέση στο χάρτη της ανάπτυξης και της προόδου. Δόθηκαν κίνητρα, υπάρχει πλέον προοπτική και αυτό το αισθάνονται όλοι, είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι είτε επισκέπτες. 

Η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων δεν είναι στατική αλλά εμπλουτίζεται συνεχώς  με νέα προγράμματα και δράσεις. Η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων περιλαμβάνει πέραν των 350 δράσων, με χρονικό όριο υλοποίησής τους το τέλος του 2030 με συνολικό προϋπολογισμό πέραν των €525 εκατομμυρίων. Τα ορεινά και η ανάπτυξη τους έχει περιληφθεί  και στο Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο». Υπάρχουν προγράμματα τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στη επιδιωκόμενη ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων από πλευράς αγροτουρισμού.

Η Κυβέρνηση πέραν από τα όσα περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων έχει προωθήσει τις αναπτυξιακές προοπτικές των εν λόγω περιοχών και με μια σειρά στεγαστικών σχεδίων και άλλων κινήτρων που έχουν προωθεί για οικονομική στήριξη και προοπτική ανάπτυξης τους. Η Κυβέρνηση με σχέδιο προβαίνει σε λίφτιγκ των ορεινών περιοχών αλλάζοντας το προφίλ τους, μετατρέποντας τις μέχρι πριν μερικά χρόνια απομακρυσμένες και δεινοπαθούσες περιοχές σε προνομιούχες και ελκυστικές.

Το όφελος αυτής της αλλαγής είναι για όλους τους φορείς, κυρίως όμως είναι για την οικονομία του τόπου η οποία έχει προσθέσει ακόμα ένα κεφαλαιώδους σημασίας περιουσιακό στοιχείο στο ενεργητικό της. Η ορεινή οικονομία έχει πολλά να προσφέρει στον τόπο. Είναι ένας τομέας στον οποίο ουδέποτε στο παρελθόν επένδυσε η Κυπριακή Δημοκρατία.  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του έβαλαν το νερό στ’ αυλάκι. 

Έδειξαν το δρόμο. Με το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν οι ορεινές κοινότητες και οι κάτοικοι τους δεν είναι πλέον δεύτερης κατηγορίας πολίτες, ξεχασμένοι στα προβλήματα και τη δυστυχία τους.  Έχουν πλέον σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην κοινωνία μας.

*Ανδρέας Ιωσήφ, Διευθυντής Γραφείου Τύπου Προέδρου της Δημοκρατίας  

 

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;