Το πολιτικό κεφάλαιο προϋποθέτει πολιτικό εκτόπισμα

Το πρώτο άτυπο debate μεταξύ των τριών βασικών υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας  επιφύλαξε εκπλήξεις.

Ο Πρόεδρος Αβέρωφ επιβεβαίωσε την πολιτική του εμπειρία και σοφία, την αξιοπιστία των πολιτικών του αναφορών και την ανάγκη να παραμείνει η χώρα στις ράγες της σοβαρότητας, ξεδιπλώνοντας τον δικό του σχεδιασμό για να ξεκλειδώσει το Κυπριακό, χρησιμοποιώντας τα ζητήματα Ενέργειας και Ασφάλειας.

Η σύγχυση των άλλων δύο υποψηφίων εμφανής, χωρίς καθαρότητα πολιτικού λόγου, με άχρωμες, άοσμες και αόριστες θεωρίες, ανέδειξαν ακόμα περισσότερο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είναι δοκιμασμένος και έτοιμος να αναλάβει το τιμόνι της χώρας.

Το πλέον σημαντικό είναι η ανάδειξη και του ρόλου των κ. Μαυρογιάννη και κ. Χριστοδουλίδη στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Η αναφορά του κ. Μαυρογιάννη ότι ο κ. Χριστοδουλίδης μετά το Μοντ Πελεράν του τηλεφώνησε μετά τα μεσάνυχτα και του ανέφερε τα εξής: «Θα παραιτηθώ. Δεν μπορώ να δαπανώ το προσωπικό μου πολιτικό κεφάλαιο, για να προδίδεται η πατρίδα μου». Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης, για τις επόμενες τρεις μέρες ο κ. Χριστοδουλίδης, παρότι κυβερνητικός εκπρόσωπος, απείχε από τα καθήκοντά του και κυρίως απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση για τα αποτελέσματα του δείπνου, για την πραγματοποίηση του οποίου διαφωνούσε, χωρίς μάλιστα ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης να το διαψεύσει.

Η συγκεκριμένη αναφορά μιλά από μόνη της. Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά αγωνιωδώς από όλους τους διεθνείς παράγοντες να ενεργοποιηθούν για το Κυπριακό, να φέρουν τα εμπλεκόμενα μέρη σε συνομιλίες και να εντείνουν τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, κάποιοι φυγομάχησαν και πέρασαν κάτω κάτω από τον πήχη του ρόλου και της εθνικής τους αποστολής.

Κάθε φορά που ο ΠΤΔ καλείται σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τον συνοδεύουν οι αγωνίες, αλλά και οι προσευχές του Κυπριακού λαού. Αυτών, που αντιλαμβάνονται ότι η κλεψύδρα του χρόνου κυλά αντίστροφα, που βλέπει τα τετελεσμένα της εισβολής να παγιώνονται. Αντί τούτου, κάποιοι επέλεξαν να κτίσουν πολιτικό κεφάλαιο πάνω στα ερείπια της διχοτόμησης.

Μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας του Προέδρου Αναστασιάδη φάνηκε ότι είχαν τη δική τους ξεχωριστή εγωιστική ατζέντα, βυθισμένη στο μικρόκοσμο της παραπολιτικής και των εντυπώσεων. Το γεγονός ότι αμφότεροι είναι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2023, με κόμματα της αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνει τον επιτήδειο ρόλο, αλλά και τις μεθοδεύσεις του καθενός ξεχωριστά.

Το πολιτικό κεφάλαιο ενός ηγέτη κτίζεται καθημερινά στην αρένα των αξιών της πολιτικής και της ευγενούς άμιλλας για προσφορά στον τόπο. Στις μεγάλες αποφάσεις να είναι μπροστά, να μην κρύβεται και να μην λιποτακτεί. Να είναι συνδιαμορφωτής των εξελίξεων και των γεγονότων και όχι ρίψασπις για ίδιον πολιτικό όφελος, που αναλαμβάνει τις ευθύνες του και δεν τις μεταθέτει στον λαό ή σε τρίτους. Έτσι, ξεχωρίζουν οι ηγέτες, γιατί αφήνουν το αποτύπωμά τους στις καθοριστικές στιγμές μιας χώρας, γιατί μόνο έτσι κερδίζεται η εμπιστοσύνη του λαού.

Εάν ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης γνοιαζόταν για το "πολιτικό του κεφάλαιο", ούτε ΕΝΟΤΗΤΑ στο εσωτερικό μέτωπο θα είχαμε μετά την Εθνική συμφορά του 1974 ούτε ευκαιρίες λύσης του Κυπριακού θα είχαμε ούτε ένταξη της πατρίδας μας ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. και επομένως ακολούθως ούτε ένταξη στη ζώνη του Ευρώ. Την ίδια γραμμή πλεύσης, ακολούθησαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Προέδρος Αβέρωφ Νεοφύτου, που κλήθηκαν να  διαχειριστούν  τις πιο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μετά το 1974 και πέτυχαν. Διότι, είχαν ως γνώμονα στη λήψη δύσκολων αποφάσεων, το μακροχρόνιο εθνικό συμφέρον και όχι το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος εις βάρος της χώρας και των πολιτών.

Αυτή είναι η Κληριδική Σχολή σκέψης, που διαμορφώθηκε στο διάβα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, πάντοτε στη σωστή πλευρά της. Δεν φτάνει μόνο να την γνωρίζεις, αλλά και να έχεις δοκιμαστεί στην πράξη, στα δύσκολα. Για να αντέξεις μάλιστα, χρειάζεσαι ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ. Διαφορετικά, στις πρώτες δυσκολίες, το όποιο πρόσκαιρο πολιτικό κεφάλαιο ξεμένει, φεύγει, εξανεμίζεται εύκολα…

Ο Νίκος Γεωργίου είναι Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ. Αμμοχώστου

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση