Ο «Ματρόζος» της Κύπρου

Aυγουστής Ευσταθίου: ο «Ματρόζος» της ΕΟΚΑ 1955-1959, ο σεμνός αγωνιστής που αναχώρησε για το μεγάλο ταξίδι την 1η Αυγούστου για να ανταμώσει τον «Μάστρο» του, τον «Ζήδρο», τον Γρηγόρη Πιερή Αυξεντίου.

Ο Αυγουστής, με καταγωγή από την Πόλη της Χρυσοχούς, από τα 16 του χρόνια εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ και σε κατοπινό στάδιο πήρε το ψευδώνυνο «Ματρόζος» ύστερα από τη σχετική «βάπτιση» από τον αγωνιστή Νίκο Σπανό.Ήταν η περίοδος που ο Αυξεντίου βρισκόταν στην περιοχή Πιτσιλιάς. Ο «Ματρόζος» ήταν ένας από τους πιο νεαρούς αντάρτες της ομάδας και δέθηκε συναισθηματικά με τον «Μάστρο» του, τον οποίο ακολούθησε πιστά μέχρι το τέλος στις 3 Μαρτίου 1957.

Πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν τον Σπετσιώτη καραβοκύρη Λέκα (Αλέξανδρο) Ματρόζο, όμως ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους και ικανότατους ναυμάχους και πυρπολητές του νησιού. Πιστός και αυτός τότε στον αγώνα αλλά και στους φίλους και συναγωνιστές του…

Ήταν επίσης ένας απ’ αυτούς που τα έδωσαν όλα για να έχει αίσιο τέλος η Επανάσταση του 1821. Σπίτια, καράβια, χρυσαφικά… Έγινε ένας από τους σπουδαιότερους μπουρλοτιέρηδες συνεργαζόμενος αγαστά μαζί με τον μεγάλο ναύαρχο Κωνσταντίνο Κανάρη, ο οποίος έγινε μετέπειτα υπουργός. Κάτι παρόμοιο έπραξε και ο Αυγουστής στο κάλεσμα της πατρίδας για βοήθεια με τα ελάχιστα που είχε…

Ο Αυγουστής Ευσταθίου σπάνιος άνθρωπος με ήθος, απλότητα και καλοσύνη όλες αυτές τις δεκαετίες μιλούσε σε μαθητές και μαθήτριες σε σχολεία  όλων των βαθμίδων για τον αγώνα της ΕΟΚΑ εξιστορώντας τους το ηρωικό έπος αλλά κυρίως τις τελευταίες στιγμές του «Μάστρου» του. Του «Μάστρου» του που αρνιόταν πεισματικά να εγκαταλείψει πλην όμως έπρεπε διότι ήταν εντολή την οποία και τελικά υπάκουσε και εκτέλεσε με βαριά καρδιά.

Μόλις πρόσφατα στον Αγρό έγινε η παρουσίαση του βιβλίου: «Τα τελευταία Χριστούγεννα του Γρηγόρη Αυξεντίου», του Στέλιου Παπαντωνίου του οποίου κεντρικό θέμα ήταν ένα μικρό γλέντι τα Χριστούγεννα του 1956 στον Αγρό στην παρουσία αγωνιστών (μεταξύ των οποίων και ο κ. Αυγουστής) και με τη συνοδεία ενός γραμμόφωνου που δανείστηκαν από το γειτονικό Απεήτειο Γυμνάσιο. Συγκλονιστική εκδήλωση με περιεχόμενο και με άγνωστες, ανθρώπινες στιγμές των αγωνιστών.

Τα επόμενα Χριστούγεννα ο «Ματρόζος» μαζί με τον «Ζήδρο» του είμαστε σίγουροι θα τα γιορτάσουν ξανά μαζί, μετά από δεκαετίες, ευχόμενοι για την πολυπόθητη λευτεριά στον τόπο μας για την οποία αγωνίστηκαν και περιμένουν πώς και πώς να δούν!

Στο καλό Κύριε Αυγουστή Ευσταθίου. Η Κύπρος σε ευγνωμονεί και υποκλίνεται μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής σου.        

Δειτε Επισης

Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά
Γυναίκες της Κύπρου, οι αφανείς ηρωίδες
Τα ψέματα τελείωσαν.... Η καταστροφή μας = η πείνα σας!
Σεβασμός στη διαφορετικότητα: Υλοποίηση πολιτικών και δράσεων με στόχο τη μετάβαση στο σύγχρονο και συμπεριληπτικό σχολείο