Τετάρτη 10 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Εθνική υποχρέωση η στήριξη του προσφυγικού κόσμου

Νίκος Γεωργίου  06/06/2022 10:36
Εθνική υποχρέωση η στήριξη του προσφυγικού κόσμου

Εθνική υποχρέωση η στήριξη του προσφυγικού κόσμου

Νίκος Γεωργίου  06/06/2022 10:36

Εδώ και 48 χρόνια ο προσφυγικός μας κόσμος υπομένει τις δυσμενείς συνέπειες, της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής. Η τουρκική αδιαλλαξία σε συνδυασμό με τα διαχρονικά λάθη και παραλείψεις της δικής μας πλευράς στο παρελθόν, δυστυχώς άφησαν τον προσφυγικό πόθο για επιστροφή, ανεκπλήρωτο και αδικαίωτο. Γι’ αυτό και είναι πολιτικό μας καθήκον και υποχρέωση, αδιάκοπα να βρίσκουμε λύσεις για την όσο το δυνατό περισσότερη στήριξη του προσφυγικού μας κόσμου, ώστε να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις ανάγκες του για επαγγελματική, σπουδαστική, οικονομική και στεγαστική του στήριξη. Στοιχειώδεις ανάγκες και δυσκολίες, που συνεχίζουν να επωμίζονται μέχρι και σήμερα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, πρόσφατα διεξήλθαμε της συζήτησης και εξέτασης τριών προτάσεων νόμου, προσπαθώντας να βρούμε επιπρόσθετους τρόπους στήριξης και επίλυσης σοβαρών ζητημάτων, που απασχολούν τον προσφυγικό μας κόσμο. Κάθε μέτρο που προσπαθεί να απαλύνει αυτόν τον κόσμο και τις ανάγκες του, αντιμετωπίζεται ομόφωνα και ομόθυμα.

Η πρώτη πρόταση νόμου, που στο άμεσα επόμενο χρονικό διάστημα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, αφορά σε άτομα πρόσφυγές μας, κατόχους εγγράφου παραχώρησης τουρκοκυπριακής περιουσίας για σκοπούς αυτοστέγασης, όπου με τροποποίηση της νομοθεσίας θα τους δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μέρος του ακινήτου που κατέχουν όχι μόνο για να διαβιούν αλλά και για επαγγελματικούς σκοπούς. Έτσι θα μπορούν πλέον, εάν το επιθυμούν και αφού εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες άδειες από τις πολεοδομικές και άλλες αρχές, ώστε να πληρούνται εκ του νόμου όλες οι προδιαγραφές σε ζητήματα κτιριακών εγκαταστάσεων και ασφάλειας, να έχουν άμεση και οικονομικότερη λύση στο ζήτημα εξασφάλισης επαγγελματικής στέγης.

Η δεύτερη πρόταση νόμου σχετίζεται με το να δοθεί ξεκάθαρα μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους πρόσφυγές μας που δεν δήλωσαν τις κατεχόμενες περιουσίες τους, να το πράξουν έστω και τώρα. Τα Επαρχιακά Κτηματολογικά Γραφεία της Κερύνειας και της Αμμοχώστου συνεπεία της εισβολής, αναπόφευκτα απώλεσαν τα κτηματολογικά τους αρχεία.

Μετέπειτα της εισβολής, είχε ανοίξει διαδικασία προς τους πρόσφυγές μας, ώστε να τις δηλώσουν με έγγραφα ως αποδεικτικά στοιχεία που έφεραν μαζί τους στις ελεύθερες περιοχές, όπως τίτλοι ιδιοκτησίας ή και λογαριασμοί χρήσης ή με μαρτυρίες των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, για σκοπούς έκδοσης καινούριων τίτλων ιδιοκτησίας. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη εκτοπισμένοι μας που είτε το αμέλησαν είτε αδυνάτησαν να μαζέψουν οποιοδήποτε έγγραφο σχετικό και να δηλώσουν τις περιουσίες τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, όπως μας λέχθηκε από τις αρμόδιες αρχές, σχεδόν το 20% της κατεχόμενης περιουσίας να παραμένει μέχρι και σήμερα αδήλωτο.

Είναι ευνόητα εθνικά ζημιογόνο, για οποιαδήποτε συζήτηση στο κυπριακό στα θέματα περιουσιακού να υπάρχουν αδιευκρίνιστες περιουσίες στα κατεχόμενα εδάφη μας, που μπορεί να τύχουν αμφισβήτησης από την Τουρκία. Επίσης, οι ιδιοκτήτες πρόσφυγές μας και οι απόγονοί τους, θα μπορούν να επωφεληθούν πλέον από τα διάφορα προσφυγικά σχέδια, που εκπονεί η πολιτεία μας.

Τέλος, η τρίτη πρόταση νόμου αποσκοπεί στη δημιουργία των προϋποθέσεων και του εργαλείου από την Πολιτεία, ώστε να μπορεί να αποδίδει απώλεια χρήσης στα πλαίσια της ίσης κατανομής βαρών, στους πρόσφυγές μας. Όλες αυτές τις δεκαετίες, έλειπε η ξεκάθαρη πολιτική βούληση απ’ όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς χώρους. Δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, όμως ο προσφυγικός κόσμος δεν απεμπολεί τα δικαιώματά του. Γι’ αυτό και ως νομοθετικό σώμα επιδιώκουμε να θέσουμε τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ως το αρμόδιο όργανο για να αποδίδει οικονομική στήριξη σε δικαιούχους πρόσφυγες μέσα στα πλαίσια του ταμειακού αποθέματος που θα διαθέτει.

Αυτά και άλλα πολλά νομοθετήματα τροχιοδρομούνται μεταγενέστερα, όπως του υποχρεωτικού ελέγχου από την πολιτεία της στατικής επάρκειας των τουρκοκυπριακών κατοικιών και εμπορικών καταστημάτων, πριν την παραχώρησή τους σε δικαιούχους πρόσφυγες, ζήτημα που άπτεται γενικότερα της ασφάλειας και υγείας των πολιτών όπως αρμόζει σ’ ένα σύγχρονο κράτος που νοιάζεται για τους πολίτες τους.

Η στήριξη του προσφυγικού κόσμου, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αποτελεί σάρκα από τη σάρκα του λαού μας, που φτωχοποιήθηκε, πικράθηκε και δυστύχησε. Παραμένει όμως ένας ακατάλυτος φορέας της Εθνικής μας καταγωγής, ο ομφάλιος λώρος της αυτοσυνειδησίας μας και η προμετωπίδα του αγώνα μας για να μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να υπάρχει και να στέκεται όρθια.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας