Εγκαταλειμμένα κτήρια στις πόλεις μας

Στους εμπορικούς δρόμους των πόλεων μας υπάρχουν πολλά κλειστά και εγκαταλειμμένα καταστήματα, τα οποία έκλεισαν λόγω της οικονομικής κρίσης είτε λόγω της απρογραμμάτιστης πολιτικής αδειοδότησης των μωλλ.

Όποιος όμως περπατά στις γειτονιές θα επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν και εκεί πολλά εγκαταλειμμένα σπίτια και κτήρια για λόγους που δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη. Η πραγματικότητα είναι ότι στην Κύπρο κανένας δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την βελτίωση της κατάστασης στις γειτονιές των πόλεων μας όπως κάνουν με τόση επιτυχία πχ οι Ολλανδοί.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τον τρόπο διαχείρισης ιδιαίτερα των κατοικιών για διάφορους λόγους όπως:

  1. Μπορεί εύκολα να γίνουν επικίνδυνες
  2. Έχουν κακή αισθητική και μειώνουν την αξία των περιουσιών της περιοχής.
  3. Πολύ συχνά στις κενές κατοικίες μαζεύονται άτομα που προκαλούν ενόχληση και ανασφάλεια στους κατοίκους και μπορεί να κάνουν την οικοδομή ακόμη πιο επικίνδυνη.
  4. Δεν είναι σωστό να υπάρχει κόσμος που χρειάζεται στέγαση και τα σπίτια αυτά να παραμένουν κενά.
  5. Με την συνεχή αύξηση του πληθυσμού η ανάγκη για στέγαση συνεχώς μεγαλώνει και αναγκάζεται η πόλη να επεκταθεί προκαλώντας έτσι μια σειρά από προβλήματα.

Στην Κύπρο δεν έχουμε καμιά πολιτική για τη διαχείριση τέτοιων περιπτώσεων και θα πρέπει να εξετάσουμε μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις.

Το πρώτο πρόβλημα είναι τα νομικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική περιουσία και την προστασία που της παρέχεται από την νομοθεσία.

Παρόμοιο πρόβλημα είχαμε και όταν γινόταν η συζήτηση π.χ. για τον καθαρισμό οικοπέδων ή τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών μέσα σε ιδιωτική γη που γειτνιάζει με δάση.

Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι ο εντοπισμός των κτηρίων και η καταχώρηση τους σε ένα μητρώο για να μπορούμε μετά να εφαρμόσουμε μια σειρά από μέτρα. Ένα τέτοιο είναι και η γερμανική πρακτική της επιπλέον φορολόγησης της περιουσίας μέσα σε κατοικημένη περιοχή που είναι σε αχρηστία για πάνω τρία χρόνια σαν μέτρο πίεσης στους ιδιοκτήτες.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου μητρώου θα βοηθήσει τις Τοπικές Αρχές να κάνουν στοχευμένες επιθεωρήσεις για επικίνδυνες οικοδομές αλλά και με νομοθετική κάλυψη να μπορούν να μπουν στο τεμάχιο, να καθαρίσουν την αυλή και να χρεώσουν τον ιδιοκτήτη όπως γίνεται και με τα κενά οικόπεδα.

Μια πιο προχωρημένη δράση θα ήταν μα χρησιμοποιηθούν αυτές οι οικιστικές μονάδες από το κράτος για διαμονή οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα που τώρα για παράδειγμα παίρνουν επίδομα ενοικίου. Το κράτος θα μπορεί να κάνει απευθείας ανάθεση σε μια Κοινωνική Επιχείρηση για να εντοπίζει τέτοια κτήρια και να αναλαμβάνει εκ μέρους του κράτους τη σύναψη μακρόχρονης ενοικίασης του κτηρίου, την επιδιόρθωση του και μετά την παράδοση του στις αρμόδιες υπηρεσίες για χρήση από οικογένειες που χρειάζονται στέγαση. Με τις κατασκευαστικές τεχνικές που υπάρχουν τώρα στη διάθεση μας είναι ακόμη πιο εύκολο να επιδιορθωθεί ένα κτήριο.

Λύσεις υπάρχουν, χρειάζεται όμως θέληση, οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι παρά μόνο θετικό.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Βουλευτής, ΠρόεδροςΚινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

 

Δειτε Επισης

Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά
Γυναίκες της Κύπρου, οι αφανείς ηρωίδες
Τα ψέματα τελείωσαν.... Η καταστροφή μας = η πείνα σας!
Σεβασμός στη διαφορετικότητα: Υλοποίηση πολιτικών και δράσεων με στόχο τη μετάβαση στο σύγχρονο και συμπεριληπτικό σχολείο