Εθελοντής Πυροσβέστης: Μια επιτακτική ανάγκη

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, παρά τις προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της προσπάθειας για ανακοπή του φαινομένου τις κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, θα έχει ως αποτέλεσμα την ολοένα και ραγδαία εξάπλωση των φαινομένων των πυρκαγιών με τραγικές αρνητικές επιπτώσεις για τη χλωρίδα, την πανίδα και γενικότερα για το περιβάλλον.

Παρατηρούμε σε επίπεδο Ε.Ε. να λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια πολιτικές αποφάσεις βελτίωσης των πυροσβεστικών μέσων, καλύτερου συντονισμού των κρατών μελών και συνεργασίας μεταξύ τους για το ευρύτερο κοινό καλό. Σε εθνικό επίπεδο, η πολιτεία στη χώρα μας πέρσι θεσμοθέτησε αυστηρότερες ποινές σε σχέση με την πρόκληση πυρκαγιών, γιατί πέραν της καλλιέργειας της σωστής νοοτροπίας, επιβάλλονται τα μέτρα καταστολής να είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Τα πρόσφατα χρόνια, η πατρίδα μας έζησε πάρα πολλές καταστροφικές πυρκαγιές. Χαρακτηριστικά, την πυρκαγιά της Σολιάς πριν έξι χρόνια, όπου χάσαμε την ώρα του καθήκοντος δύο συνανθρώπους μας δασοπυροσβέστες και καταστράφηκαν 18.5 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής και γεωργικής γης. Τραγικά ήταν και τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς πέρσι που ξεκίνησε στον Αρακαπά και κατέκαψε τριπλάσιες εκτάσεις σε σχέση με την πυρκαγιά της Σολιάς, καταστράφηκαν δεκάδες κατοικίες και το τραγικότερο είχαμε τέσσερις νεκρούς συνανθρώπους μας  οι οποίοι κάηκαν ζωντανοί.

Μπροστά σ’ αυτές τις τραγωδίες, προσέτρεξαν μαζικά πάρα πολλοί εθελοντές να βοηθήσουν στις προσπάθειες κατάσβεσης και να συντείνουν στις επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπινων ζωών και περιουσιών.

Παρότι το φαινόμενο του εθελοντισμού εκτιμάται αφάνταστα ως ένας ακόμη τρόπος άδολης προσφοράς στον τόπο, ωστόσο αποτελεί κοινή διαπίστωση των αρμόδιων φορέων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, ότι η μαζική παρουσία του κόσμου δυσκόλεψε  το στρατηγικό και γεωγραφικό σχεδιασμό αλλά και τον συντονισμό των επιχειρήσεων, αφού γινότανε με ''άτακτο'' και ασυντόνιστο τρόπο. Παράλληλα, έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τους ίδιους τους  εθελοντές, αφού πέραν των ζητημάτων συντονισμού είναι απαραίτητη και η κατάλληλη κατάρτιση στα θέματα μεθόδων πυρόσβεσης και με τη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων ασφάλειας και ατομικού εξοπλισμού.

Πέραν των συζητήσεων που έχουν γίνει στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές των Εσωτερικών και Γεωργίας τόσο για τα ζητήματα πρόληψης, διαχείρισης των πυρκαγιών και των επιπτώσεών τους, κρίνεται ως πολύ σημαντική η πρόσφατη κατάθεση από την κυβέρνηση και που ήδη έχει ξεκινήσει ενώπιον της Επιτροπής Νομικών η συζήτηση του νομοσχεδίου, για τους εθελοντές πυροσβέστες. Ένας θεσμός, που έχει ήδη καθιερωθεί σε αρκετές χώρες και με πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ελλάδας.

Για πρώτη φορά, τίθεται ενώπιον μας η διά νόμου θεσμοθέτηση του εθελοντή πυροσβέστη, κατά τρόπο που να τυγχάνει κατά διαστήματα της σωστής κατάρτισης, να συμβάλλει ο θεσμός στη μέγιστη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα στα ζητήματα πυρόσβεσης, πλημμυρών και γενικότερα φυσικών καταστροφών, πάντοτε στα πλαίσια του συντονισμού των επιχειρήσεων από τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας και με την όσο το δυνατό ασφαλή προσφορά, χωρίς να τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο η ίδια η ζωή του εθελοντή ή της εθελόντριας.

Γι' αυτό και επιβάλλεται να καθιερωθούν όπως και στο εξωτερικό οι πέντε βασικοί πυλώνες στην εθνική μας νομοθεσία. Να δημιουργηθεί και να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μητρώο εθελοντών, να υπάρχει ως προϋπόθεση καθιερωμένη εκπαίδευση και κατάρτιση, η εξασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού για τους εθελοντές, ο αναγκαίος μηχανισμός ειδοποίησης και άμεσης κινητοποίησης, αλλά και να τεθούν πρόνοιες μη απώλειας εισοδημάτων από τις εργασίες τους και ασφάλισης, σε περίπτωση που ένας εθελοντής την ώρα της προσφοράς προς τον τόπο τύχει ενός ατυχήματος την ώρα της όποιας επιχείρησης.

Στη σύγχρονη εποχή, ο εθελοντισμός και η πολυεπίπεδη προσφορά του καθίσταται υπερπολύτιμο εργαλείο για την πρόοδο και την προστασία της κάθε κοινωνίας. Ο λαός μας για γενιές ολόκληρες γαλουχήθηκε και είναι σμιλεμένος από το φιλότιμο, την αλληλεγγύη, την αγάπη προς την πατρίδα και τον συνάνθρωπο του. Αναπόφευκτα οι εθελοντές συμπατριώτες μας, όποτε παραστεί ανάγκη θα προτρέξουν να βοηθήσουν στην κατάσβεση πυρκαγιών, σε κάθε φυσική καταστροφή,  άλλωστε το έχουν αποδείξει ήδη, γι' αυτό και η θεσμική καθιέρωση του εθελοντή πυροσβέστη, για την εκπαίδευση, προστασία και ασφάλισή τους, μέσα από τη νομοθέτηση είναι πλέον επιτακτική ανάγκη!

*Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ. Αμμοχώστου

 

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης