Ηγετική φωνή εκ τάφου

Tούτες τις αλλόκοτες μέρες που ζούμε, η ηγετική φωνή του Βάσου Λυσσαρίδη μάς λείπει πολύ. Γιατί εκείνη σίγουρα θα έθετε μπροστά μας την "άλλη όψη των πραγμάτων", εκείνη που μόνο οι ποιητές και οι αληθινοί δημιουργοί μπορούν να δουν!  

Σε αυτή την επικίνδυνη στροφή της Ιστορίας που το παγκόσμιο σύστημα εκφράζει κατάδηλα τα τραγικά διαπλεκόμενα που χρόνια πριν η κορυφαία πολιτική σου ευστροφία προσδιόρισαν, που το σωστό και το λάθος χρωματίζονται κατά που προστάζει η καταγωγή των όπλων που σκοτώνουν, εμείς ευχαριστούμε τον Θεό που σε έφερε στον δρόμο μας Γιατρέ μας, που υπήρξες στην ζωή μας και για την Κύπρο μας.  Το μόνο πράγμα που εσύ ζήτησες επιτακτικά, απαίτησες θα έλεγα, για τα εκατό γεμάτα χρόνια προσφοράς ήταν ένας… λαός!

Ζητείται λαός! Αυτό αντηχεί μέσα από τον τάφο η εύγλωττη σιωπή σου.

Τού λαού σου Γιατρέ μας , δεν πρόλαβες καλά -καλά να κλείσεις τα ματιά, και του νοθέψανε τα ζύγια, πήγαν να τον νοθέψουνε τον ίδιο. Με το μπόι σου δεν άντεξαν να αναμετρηθούν. Ήταν πολύ διάφανος ο καθρέφτης που μάς άφησες για ν’ αντικρύσουμε το ιστορικό μας βάθος που δεν τον άντεξαν αυτοί που στους ώμους τους ακούμπησες το βιός σου, τον λαό σου. Τον θρυμμάτισαν γιατί δεν άντεξαν την σύγκριση. Γιατί άλλαξαν προς-ανατολισμό και όρισαν αλλιώς την καταξίωση.

Σήμερα δεν ζητείται μόνο λαός! Αναζητείται και Ιστορία!

Μια πολυσήμαντη επιταγή ως άλλη αντίδραση σε όσα τραγικά καθημερινά και διαχρονικά τεκταινόμενα στην πολιτική και γεωστρατηγική αρένα κατατίθενται ως προβληματισμός ενώπιον μας. Έταξε η μοίρα στον φέρελπι τότε γιατρό, τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ και τον κοκκινοσκούφη του Πενταδάκτυλου να σηκώσει το βάρος μιας γενιάς και να υπερασπιστεί με τη ψυχή, με το σώμα και το παράδειγμά του την υπόσταση της νεόδμητης και επιμελώς ατελούς Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα καταδίκαζε σήμερα απερίφραστα την όποια εισβολή σε κάθε πατρίδα.  Θα σήμαινε όμως και συναγερμό για να αναχαιτίσει στη λαίλαπα του εθνικού εξευτελισμού που διαγράφεται με την έκδηλη ανοχή της εξόφθαλμης εισβολής των δυτικοφρενών συμφερόντων. Εκείνων των ίδιων συμφερόντων που υπαγόρευσαν την διχοτόμηση της δικής μας πατρίδας. Που ετοιμάζονται οι ανεπαρκείς κρατούντες να την ξεπουλήσουν μισοτιμής. Για χρόνια γαλουχούσε ο Γιατρός αυτό το λαό με νουνεχείς οδηγίες για την σημασία της γεωστρατηγικής που αναδεικνύεται σε γεωπολιτική και τόνιζε προφητικά τη σημασία της ελάχιστης αποτρεπτικής ισχύος. Οι σημερινοί και χθεσινοί κρατούντες τον χλεύαζαν. Μας άφησαν  χωρίς σπίτι και χωρίς κάστρο για να μας αφήσουν τώρα και χωρίς εθνικό πλούτο και χωρίς εθνική αξιοπρέπεια.

Ζητείται λαός που να γράφει, όχι να παραγράφει και να πλαστογραφεί την Ιστορία!

Λαός που να αναδεικνύεται ο ίδιος σε ξίφος και δόρυ. Που να χαράσσει βαθιές τομές σε ένα σύστημα σαθρό μιας κατ’επίφαση δημοκρατίας που ξεκίνησε στραβά και στραβά αρμενίζει. Ένας λαός που ανασυντάσσεται για να προσπερνά την ασύγγνωστη ενδοτικότητα και την υποτέλεια σε Τουρκοφρενείς επιταγές που τον κατατρέχουν.  Που σήμερα μετεξελίχτηκαν σε μονοκρατορίες συμφερόντων και βρίσκουν συμμάχους τους λάγνους της εξουσίας  που διαγράφουν λαούς και πατρίδες στο βωμό του πλουτοκρατικού διεθνισμού, δίχως όρια ανάμεσα σε τάχα μου ιδεολογίες και στρατόπεδα. Γαλάζιοι και κόκκινοι φασισμοί ενωμένοι στην πλουτοκρατία και τον αντεθνικό ενδοτισμό.

Ζητείται λαός αλλά ζητείται και Ηγέτης!

Να ορθώνει το ανάστημα και την γροθιά μπροστά στα «συντροφικά» μαχαιρώματα από δήθεν αριστερούς και δήθεν αντιφασίστες που ποτέ δεν άντεξαν τη σύγκριση με το μεγαλείο του αιώνιου έφηβου, την καθαρότητα του σοσιαλιστικού του βάθους. Γιατί εκείνος γνώριζε, και γνωρίζει ακόμη, πώς να τιμά και να προσκυνά πατρίδες χωρίς να γίνεται σωβινιστής, πώς να αναδεικνύει λαούς –μπροστάρηδες χωρίς να γίνεται ισοπεδωτικά διεθνιστής, παραμένοντας πατριώτης και στρατιώτης του κόσμου. Διέγνωσε σαν αλάνθαστος Γιατρός πως δεν μπορείς να είσαι αριστερός και σοσιαλιστής σαν ξεκληρίζεις λαούς πίσω από την βαριά σκιά του σιδηρού παραπετάσματος ή σαν αρνείσαι στο δικό σου λαό το δικαίωμα να έχει τη γη του ελεύθερη, το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα ριζιμιά του κύρη του.

Ζωντάνεψες μέσα από την Ιστορία που γράφτηκε αυτό τον ένα χρόνο που μάς λείπεις, Γιατρέ μας! Ο δικός σου ο λαός, Γιατρέ μας, έστω και αν δεν έχει πια Ηγέτη, σύσσωμος δηλώνει παρών! Κανένας συρφετός συμφερόντων δεν μπορεί να μας αποπροσανατολίσει! Το στιβαρό σου χέρι τώρα μας δείχνει τον δρόμο για τον Πενταδάκτυλο από τον Ουρανό.

Δειτε Επισης

Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά
Γυναίκες της Κύπρου, οι αφανείς ηρωίδες
Τα ψέματα τελείωσαν.... Η καταστροφή μας = η πείνα σας!
Σεβασμός στη διαφορετικότητα: Υλοποίηση πολιτικών και δράσεων με στόχο τη μετάβαση στο σύγχρονο και συμπεριληπτικό σχολείο