Καθορισμός Μέγιστου Αριθμού Κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές

Στις 20/04/22 ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενάντιων Βασανιστηρίων (Committee for the Prevention of Torture (CPT)), παρουσίασε ενώπιον των υπουργών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα αποτελέσματα της 31ης ετήσιας έκθεσης τους η οποία έχει δημοσιευθεί τον Απρίλιο του 2022 και η αποτελείται από 60 σελίδες. 

Επίκεντρο της έκθεσης είναι το διαχρονικό πρόβλημα σχεδόν όλων των κρατών του υπερπληθυσμού των Φυλάκων το οποίο, όπως αναφέρει η Επιτροπή, θα πρέπει να θεραπευτεί άμεσα ξεκινώντας με το να θέτει η κάθε χωρά τον μέγιστο αριθμό που μπορεί να δεχτεί στα ιδρύματα της και την άμεση εφαρμογή εναλλακτικών τροπών μεταχείρισης ατόμων που έχουν καταδικαστεί σε ποινικά αδικήματα παρά με την άμεση φυλάκιση τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, κύριος Alan Mitchell, σε σχέση με τον υπερπληθυσμό -

« “Prison overcrowding undermines any efforts to give practical meaning to the prohibition of torture and other forms of ill-treatment since it can result in a violation of human rights. It puts all the prisoners, especially the most vulnerable, and the prison staff at risk and undermines efforts to reintegrate prisoners into society. Governments should ensure that inmates have sufficient space to live with dignity in prison and that non-custodial measures are used adequately while ensuring that the criminal justice system provides appropriate protection to society”.

Η ίδια η έκθεση αναφέρει πως είναι λάθος το πρόβλημα του υπερπληθυσμού να αντιμετωπίζεται με την δημιουργία νέων μεγαλύτερων κτηρίων και ότι η λύση παραμένει στην εφαρμογή εναλλακτικών ποινών. Ανάλογη ήταν και η δημόσια τοποθέτηση του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων μέσω των δικηγόρων Γιάννη Πολυχρόνη και Αλέξανδρου Κληρίδη το 2017.

Περαιτέρω όπως και πάλι αναφέρει η εν λόγω έκθεση, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού δεν είναι πρόβλημα μόνο του Διευθυντή των Κεντρικών Φυλάκων ή της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλάκων αλλά αποτελεί συστημικό πρόβλημα το οποίο χρειάζεται εναρμονισμένες προσπάθειες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη όπως Υπουργείο Δικαιοσύνης, Δικαστήρια, Νομοθεσίες, Αστυνομία κ.α.

Η σχετική έκθεση και η ανακοίνωσή εντοπίζονται στους συνδέσμους: 

 1. https://www.coe.int/en/web/cpt/-/anti-torture-committee-calls-for-setting-a-limit-to-the-number-of-inmates-in-every-prison-and-promoting-non-custodial-measures

2. https://rm.coe.int/1680a63c72

Αλέξανδρος Κληρίδης

Δικηγόρος

Φοίβος Χρ. Κληρίδης & Συνεργάτες ΔΕΠΕ

24/04/22

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση