Το αυγό του φιδιού επωάζεται στον ναό της Δημοκρατίας

Μόλις χθες οι δημοκρατικοί πολίτες αυτού του τόπου μνημονεύσαμε τον πρωτομάρτυρα της Δημοκρατικής Αντίστασης, τον αγωνιστή Κόκο Φωτίου. Ένα σπλάχνο της ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη. Της ΕΔΕΚ που αντιστέκεται στον φασισμό σε όλες του τις εκφάνσεις. Της ΕΔΕΚ της εθνικής κατάφασης και της κοινωνικής πάλης.

Είναι ιδιαίτερα τραγικό για τον κόσμο της ΕΔΕΚ αλλά και για κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη να πλαστογραφείται αύριο η Ιστορία αυτού του τιμημένου κόμματος επειδή επέλεξε ο κ. Σιζόπουλος να αλλοιωθεί η ιστορική του βάση, το μητρώο μελών, με συνεπακόλουθο μια διελκυστίνδα αντικαταστατικών πράξεων. Και προσπαθεί τώρα να τους προσδώσει νομιμοφάνεια μέσα από αυτή την τραγική πράξη στην Βουλή.

Όσοι υπερψηφίσουν τον αλλοιωμένο «περί πολιτικών κομμάτων τροποποιητικό νόμο» θα έχουν προσφέρει τις ευνοϊκότερες συνθήκες όχι μόνον για να επωαστεί το αυγό του φιδιού αλλά για να θεριέψει! Γιατί δεν θα έχει απομείνει κανένα επιχείρημα για να το ανακόψουμε. Διότι ο φασισμός θα έχει γίνει συνώνυμος με αυτό το ίδιο το Κυπριακό Κοινοβούλιο. Οι αρχηγοί κομμάτων θα έχουν αναγορευτεί σε ολιγάρχες και δικτάτορες που μαζί με μια κάστα γύρω τους θα δρουν κατά το δοκούν, θα καταπατούν καταστατικά, θα τα αλλάζουν κατά που τους βολεύει, θα αλλοιώνουν μητρώα και τα απλά μέλη στην ουσία δεν θα έχουν καμιά υπόσταση. Αυτό ακριβώς πάνε να κάνουν στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων της 7ης Απριλίου 2022.

Την ίδια στιγμή που οι κυβερνώντες οδεύουν στο να προσυπογράψουν το δίδυμο έγκλημα του 1974 για να ευνοηθεί η δυτική συμμαχία- το παραδέχθηκε ο Υπ. Εξωτερικών πως κλείνει το Κυπριακό με ΜΟΕ ώστε να ευοδωθούν οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ για αναβάθμιση της Τουρκίας-ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ αντί να ξεσηκώσει τον λαό για να το ανακόψει ασχολείται με τις πολιτικές του ανεπάρκειες. Επειδή ακριβώς η απόλυτη ανεπάρκεια από οποιοδήποτε κατέχει θέση εξουσίας εκφράζεται όταν, ενώ η παρανομία του διαπερνά όλους τους νόμους, βρίσκει ως μόνη διέξοδο την αλλαγή των νόμων! Αισθάνεται προφανώς ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ τον κλοιό να σφίγγει γύρω του γιατί οι παρατυπίες και παρεμβάσεις του αποκαλύπτονται. Έστω και αν την ίδια ώρα προσπαθεί με μυθεύματα, με ετεροχρονισμένες και ενσυνείδητα ψευδείς καταγγελίες να εκφοβίσει τους βασικότερους μάρτυρες κατηγορίας. Δυστυχώς για τον ίδιο τα στοιχεία είναι αδιάσειστα.

Αλλά ας είμαστε δίκαιοι. Το βάρος δεν βαραίνει μόνον τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ. Εξίσου θλιβερή είναι και η στάση του ΔΗΣΥ ο οποίος διά της μεθοδευμένης τροπολογίας του του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή παρεμβαίνει εξόφθαλμα και επιμολύνει τρέχουσες δικαστικές διαδικασίες. Στην ουσία προσυπογράφει μια ανίερη σύμπραξη με ευτελές προεκλογικό αποτύπωμα.

Η τροπολογία του ΔΗΣΥ όπως κατατίθεται συνιστά μέγιστο εξευτελισμό και γελοιοποίηση της ίδιας της Δικαιοσύνης. Την υποκαθιστά με ένα δημόσιο λειτουργό ο οποίος έχει πλειάδα άλλων ευθυνών και αρμοδιοτήτων και προφανώς δεν χαρακτηρίζεται από την ανεξαρτησία και αμεροληψία της Δικαστικής Εξουσίας ή έστω της Επιτρόπου Διοικήσεως. Ούτε την υποδομή αλλά ούτε και τα εχέγγυα έχει ο Έφορος Πολιτικών Κομμάτων.

Ιδιαίτερα ύποπτος είναι και ο χρόνος των 45 ημερών. Είναι άραγε σύμπτωση που τόσος είναι και ο χρόνος που χρειάζεται να προκηρυχθούν και να γίνουν εκλογές στην ΕΔΕΚ; Θα είχε το ελάχιστο φύλλο συκής η τροπολογία Δημητρίου αν στο χρονικό αυτό διάστημα απαγορευόταν από τα κόμματα να προβούν σε οποιεσδήποτε διαδικασίες επιφέρουν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα και πλήττουν συμφέροντα μελών τους, όπως για παράδειγμα εκλογικές διαδικασίες και συνέδρια. Γιατί αυτό ακριβώς το νόημα έχουν τα ενδιάμεσα διατάγματα, να προλαμβάνουν μη αναστρέψιμες βλάβες.

Ο ΔΗΣΥ με την τροπολογία-σωσίβιο στον κύριο Σιζόπουλο κάνει ακριβώς το αντίθετο. Προσφέρει στην ουσία επαρκή χρόνο για ανάλογες μεθοδεύσεις ενώ εξουδετερώνει κάθε δυνατότητα άμεσης αναστολής παρατυπιών. Για να καταλάβουμε τι προσπαθούν να πετύχουν, αν ίσχυε αυτό σήμερα δεν θα μπορούσε να είχε καταδειχθεί η αλλοίωση του μητρώου μελών της ΕΔΕΚ, γεγονός αδιαμφησβήτητο πλέον με τα πρόσφατα ισχυρά δικαστικά διατάγματα. Αυτά είναι που θέλουν να συγκαλύψουν οι βουλευτές υπερψηφίζοντας;

Ας γνωρίζουν λοιπόν οι βουλευτές ότι αύριο θα ρηγάρουν οι ίδιοι το γήπεδο των προεδρικών εκλογών. Θα οριοθετήσουν και τις δικές μας επιλογές. Υποψήφιοι που θα προέρχονται ή θα συνδέονται με όσους υπερψηφίσουν θα είναι εκτός των επιλογών μας. Και καλό θα ήταν όσοι προπληρώνουν προεκλογικά γραμμάτια του κου Σιζόπουλου να ρίξουν μια ματιά και στο εκλογικό του εκτόπισμα μέσα από πρόσφατες δημοσκοπήσεις για να δουν με ποιο ευτελές αντίτιμο εξαργυρώνεται αυτή τους η έκπτωση.

Η Δικαιοσύνη, όπως και η Δημοκρατία, θέλει δύναμη να την αντέξεις. Και αυτή την στιγμή δοκιμάζονται το δημοκρατικό ειδικό βάρος όλων μας. Και οι βουλευτές μας να θυμούνται πως « εν’ ω εύρω σε, εκεί και κρινώ σε », είπεν ο Θεός!

Η Δρ. Ανδρειανή Δ. Οδυσσέως είναι είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ

Δειτε Επισης

Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά
Γυναίκες της Κύπρου, οι αφανείς ηρωίδες
Τα ψέματα τελείωσαν.... Η καταστροφή μας = η πείνα σας!
Σεβασμός στη διαφορετικότητα: Υλοποίηση πολιτικών και δράσεων με στόχο τη μετάβαση στο σύγχρονο και συμπεριληπτικό σχολείο