Μεταναστευτικό: Σαν ηφαίστειο που ξυπνά

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι η πεμπτουσία των συνταγματικών και θεμελιωδών αξιών, αλλά και των κατακτήσεων του σύγχρονου κόσμου. Αξίες αδιαπραγμάτευτες που αποτελούν τον οδοδείκτη για την επικράτηση της ασφάλειας της ευημερίας και της προόδου της ανθρωπότητας.

Το Μεταναστευτικό όμως, πυροδοτεί ευαίσθητες και έντονες απόψεις ένθεν και κείθε, ως προς τον τρόπο της καλύτερης διαχείρισής του, καθότι στις μέρες μας λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και ταυτόχρονα γιγαντώνει την ηθική υποχρέωση αντιμετώπισης του.  

Το πρόβλημα δεν είναι πουθενά τόσο οξύ όσο στην Ευρώπη. Οι πόλεμοι και η ισοπέδωσηολόκληρων χωρών σε Συρία και Ουκρανία, δημιούργησε ορδές άμαχων προσφύγων που επιζητούν να γλιτώσουν από την φωτιά του πολέμου. Η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη όλων των χωρών και λαών της Ε.Ε αποτελεί ηθική υποχρέωση και ανθρωπιστικό καθήκον για κάθε απονενοημένη πολεμική σύρραξη.

Η Κύπρος και γενικότερα ο Ελληνισμός βίωσαν την Προσφυγιά, τον ξεσπιτωμό και τις συνέπειες της. Αυτό λοιπόν, ορίζει ως πρόσφυγα και η Ε.Ε. Εντούτοις, στη χώρα μας δεν είναι όλοι οι αιτητές πολιτικού ασύλου πρόσφυγες, αλλά προέρχονται από ασφαλείς χώρες που εκμεταλλεύονται το σύστημα, τις στρεβλώσεις, ούτως ώστε να παραμείνουν στην Κύπρο.

Οφείλουμε να αντιληφθούμε τις δυνατότητες μας ως προς την διαχείριση, απορρόφηση αλλά και των κινδύνων που ελλοχεύουν από την ανεξέλεγκτη κάθοδο μεταναστών. Αναφορές περί του αντιθέτου, δεν αποτελούν παρά εθελοτυφλία, καθότι δοκιμάζουν τις δημογραφικές , κοινωνικές και οικονομικές αντοχές της χώρας και του λαού μας.

Στην Κύπρο έχουμε μεταναστευτική κρίση εάν αναλογιστούμε τα δεδομένα και τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν:

1. Η χώρα μας σήμερα ως ένα μικρό σε έκταση και πληθυσμό νησί φιλοξενεί το μεγαλύτερο ποσοστό ( 4% ) αιτητών πολιτικού ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού, όταν σε άλλες χώρες της ΕΕ δεν υπερβαίνει το 1% και “με κοινή παραδοχή των ευρωπαϊκών θεσμών πως η Κύπρος αποτελεί την πρώτη χώρα σε αιτητές πολιτικού ασύλου”.

2. Είμαστε εκ των πραγμάτων χώρα πρώτης γραμμής και υποδοχής των μεταναστευτικών ροών.

3. Τα Κατεχόμενα αποτελούν ένα ορμητήριο εισροής παράνομων μεταναστών , λεγόμενων φοιτητών των κατεχομένων που καταφτάνουν από την Κωνσταντινούπολη μέσω του αεροδρομίου της Τύμβου.

4. Ο υβριδικός πόλεμος της Τουρκίας και προσπάθεια αποσταθεροποίησης προεκτείνεται από τον Έβρο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο με την αποστολή μεταναστών με βάρκες από τα τουρκικά παράλια σε συνδυασμό και με το διαρκή εκβιασμό της Τουρκίας απέναντι στην Ε.Ε που εφαρμόζει το δόγμα εν την παλάμη και ούτω βοήσωμεν.

5. Τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, ως άλλος υπόκοσμος, που κρύβεται και νέμεται από το εμπόριο ψυχών και ελπίδας απελπισμένων συνανθρώπων μας και τους διακινούν χωρίς χαρτιά.

6. Κράτη της Ε. Ε με οικονομικά και πολιτικά εχέγγυα θέτουν φραγμούς στην εισροή μεταναστών στις χώρες τους, αλλά και κράτη που στήνουν ολόκληρους τοίχους συνόρων δημιουργώντας ένα τοξικό κλίμα.

Όσα διαχειριστικά αναχώματα δημιουργηθούν απομονωμένα από κάθε χώρα μπορούν να επιβραδύνουν τους αριθμούς, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσουν ένα φαύλο κύκλο χωρίς τελειωμό. Χρειάζεται η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ολιστικά με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και με συγκροτημένη, κοινή πολιτική διαχείρισης.

Με άμεση μετεγκατάσταση στα κράτη μέλη αριθμού αιτητών ασύλου, αλλά και με τη βοήθεια της Ε.Ε. να γίνει επαναπροώθηση μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις τους για πολιτικό άσυλο απορρίφθηκαν στις χώρες προέλευσης τους.

Περαιτέρω, απαιτείται οικονομική ενίσχυση των χωρών πρώτης γραμμής με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά και της δυνατότητας ομαλής κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών που χρήζουν νομικής προστασίας. Η κοινωνική απορρόφηση κάποιων μεταναστών μπορεί να γίνει εφικτή, στο βαθμό που η κάθε μπορεί να επωφεληθεί από τη ζωτικότητα, τα ταλέντα και την εργατική δύναμη σε διαφόρους τομείς.

Γι’ αυτό λοιπόν, επιβάλλεται μέχρι να διασφαλιστούν σε τρίτες χώρες οι συνθήκες ομαλότητας, ανάπτυξης, ειρήνης και ευημερίας, να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη με τολμηρές ενιαίες πολιτικές διαχείρισης του μείζονος αυτού ζητήματος.

Άλλωστε, το μεταναστευτικό σήμερα σαν ένα ηφαίστειο που ξυπνά, δίχως τις αναγκαίες ευρωπαϊκές πολιτικές αποφάσεις, μπορεί να επιτείνει την έκρηξή του θέτοντας σε κίνδυνο το δημογραφικό, κοινωνικό και οικονομικό ιστό των χωρών της Ε.Ε. και ιδιαίτερα της πατρίδας μας!

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης