Σωστή η απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής για διατήρηση του Δήμου Στροβόλου

Στις 3 Μαρτίου του 2022, η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ψήφισε τα 3 νομοσχέδια – των Δήμων, των Κοινοτήτων και των Επαρχιακών Οργανισμών – που αφορά τις Υπηρεσίες (Υδατοπρομήθειας, Αποχετευτικού, Διαχείρισης Αποβλήτων και Πολεοδομικές Αρχές) και όλα μαζί είναι ουσιαστικά η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια συζήτηση που ξεκίνησε πριν 12 χρόνια και εξελισσόταν τα τελευταία 3 πιο έντονα με καμπόσα σκαμπανεβάσματα.

Στα νομοσχέδια θεσμοθετήθηκαν με νόμο πλέον, η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των νέων Δήμων, οι πρόσθετες αρμοδιότητες που έθεταν οι Δήμοι για χρόνια, η αποκέντρωση εξουσιών από το κεντρικό κράτος, τα εργαλεία για ποιοτικότερες υπηρεσίες και για χαμηλότερα τέλη προς τον πολίτη, προσπαθώντας να εφαρμοστούν όσο το δυνατόν συγκεκριμένα κριτήρια όπως: -πληθυσμιακά, -γεωγραφικά/διοικητικά,   -κοινωνικοοικονομικά – χωρίς μεγάλες ανομοιογένειες για ευρύτερο αναπτυξιακό πλάνο και -εξοικονομήσεις (οικονομίες κλίμακας). Το ίδιο ισχύει για τα Συμπλέγματα Κοινοτήτων όπου η λειτουργία τους θεσμοθετείται με νόμο πλέον, με οικονομικό προϋπολογισμό, με πλάνο και αφορά τη μελλοντική εξέλιξη τους σε «Αγροτικούς Δήμους» όταν και εφόσον είναι έτοιμοι τεχνικά. 

Θέση δίκη μου εδώ και χρόνια, ήταν η δημιουργία 5 Μητροπολιτικών Δήμων. Αυτό δυστυχώς θεωρώ χάθηκε το 2015 που δεν υιοθετήθηκε η πρόταση του αείμνηστου πρώην Υπουργού Εσωτερικών μ. Σωκράτη Χάσικου.

Μπορεί με τις συνενώσεις των νέων Δήμων να μην πετυχαίνονται απολυτά τα κριτήρια που τέθηκαν εξαρχήςκαι πιστεύω και τα κοινοβουλευτικά κόμματα που νομοθετούν οφείλουν να έχουν λόγο και μην ασκούμε μόνο στείρα κριτική για τις συνενώσεις που κατάληξαν, ενώ παράλληλα πιστεύω είναι κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε σήμερα και πρέπει όλοι μας με πολλή δουλειά και θέληση εκμεταλλευόμενοι την παράταση θητείας που λάβαμε, να εργαστούμε σκληρά για να είμαστε έτοιμοι τεχνικά και πρακτικά μέχρι το Μάιο του 2024 που θα διεξαχθούν οι επόμενες δημοτικές εκλογές, με βάση τους νέους Δήμους που ψηφίστηκαν.

Με αυτά τα δεδομένα και αφού δεν έγιναν σε κάθε Επαρχία οι λεγόμενοι μεγάλοι – μητροπολιτικοί Δήμοι, θεωρώ πολύ σωστή και δίκαιη την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής για διατήρηση του Δήμου Στροβόλου ως έχει σήμερα – δηλαδή μόνος του. Αυτή την απόφαση, σεμνά και ταπεινά οφείλουμε να τη σεβαστούμε όλοι, να την δεχτούμε όλοι και να σταματήσουν κάποιοι που ο κόσμος του Στροβόλου τους ανέδειξε, «έντεχνα» να ενίστανται δημόσια με «μεγάλες κουβέντες και ευχολόγια» που ουσιαστικά δεν ταπιστεύουν.

Οι μεγάλες και σημαντικές πόλεις φτιάχνονται ή εξελίσσονται από το όραμα, την νοοτροπία, την καθαριότητα, την ασφάλεια, τη βιώσιμη κινητικότητα, τα έργα υποδομής και ανάπτυξης, την εξυπηρέτηση και την ανταπόκριση στα αιτήματα των πολιτών, τη μείωση των φορολογιών, την παροχή κινήτρων για επιχειρηματικές και άλλες δράσεις και όχι από τα πομπώδη λόγια και τους λαϊκισμούς.

Με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, διαχωρίζω ξανά κάθετα τη θέση μου με την προσωπική άποψη και θέση του φίλου Δημάρχου Στροβόλου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ο όποιος είναι καιρός να αναλάβει τις ευθύνες του, να καταλάβει επιτέλους ότι δεν έπεισαν οι θέσεις και οι προσεγγίσεις του και να αντιληφθεί ότι δημιουργεί αναστάτωση τόσο στοπροσωπικού του Δήμου Στροβόλου που οφείλουμε όλοι να ενθαρρύνουμε ότι υπηρετούν ένα οργανισμό με όραμα και μέλλον, αλλά κυρίως σε όλους τους Στροβολιώτες που ζουν, κινούνται και εργάζονται σε ένα Δήμο που οφείλει να ανταγωνίζεται τον εαυτό του και συνεχώς να εξελίσσεται. 

Ο Δήμος Στροβόλου θα βγει ξανά μπροστά, ακόμη και με τον Δήμαρχο του δυστυχώς να προσπαθεί να τον υπονομεύει και να ήθελε να το μετεξελίξει σε βάθος χρόνο σε διαμέρισμα της Λευκωσίας.

Τέλος, ευχαριστώ τον τέως Υπουργό Εσωτερικών και νυν Υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, αλλά ιδιαίτερα τον νυν Υπουργό Εσωτερικών φίλο κ. Νίκο Νουρή για τις τεράστιες προσπάθειες τους για να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ευχαριστώ επίσης τα κοινοβουλευτικά κόμματα που ψήφισαν τη μεταρρύθμιση της ΤΑ και κυρίως που ψήφισαν να διατηρηθεί ο Δήμος Στροβόλου ως έχει σήμερα.

*Ο Γιώργος Χρυσάνθου είναι Αντιδήμαρχος Στροβόλου

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης