Τετάρτη 19 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Νέα χρονιά-σταθερές προκλήσεις το 2022: Απαιτείται θέληση, ενότητα και αποφασιστικότητα

Λουκάς Φουρλάς  04/01/2022 12:14
Νέα χρονιά-σταθερές προκλήσεις το 2022: Απαιτείται θέληση, ενότητα και αποφασιστικότητα

Νέα χρονιά-σταθερές προκλήσεις το 2022: Απαιτείται θέληση, ενότητα και αποφασιστικότητα

Λουκάς Φουρλάς  04/01/2022 12:14

Η νέα χρονιά, μας βρίσκει με εχέγγυα να ορθοποδήσουμε παρά την έξαρση της πανδημίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κι αυτό, γιατί πλέον έχουμε επάρκεια και πληθώρα εμβολίων, καθώς και γιατί οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι η πανδημία σύντομα θα οδεύσει σε ενδημική φάση εάν βέβαια δεν προκύψουν νέες μεταλλάξεις.  

Το 2022 δεν θα είναι εύκολο. Οι συνέπειες της πανδημίας σε απώλειες ζωών, οι ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις, δεν αφήνουν ανεπηρέαστο κανέναν. Το νέο έτος είναι ιδιαίτερα καθοριστικό σε πολλά επίπεδα και φυσικά ως προς το τέλος των προβλημάτων που δημιουργεί ο ιός. Τα κρούσματα είναι πολλά, όμως υπάρχει μια δικαιολογημένη αισιοδοξία και έτσι θέλω να βλέπω τα πράγματα.

Προκειμένου να μπορέσουμε άλλωστε να αντιμετωπίσουμε τις πολυμέτωπες προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας, πρέπει να τελειώσουμε οριστικά με την πανδημία, ακολουθώντας τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Οι εξελίξεις είναι πολλές στην Ευρώπη και πρέπει να είμαστε εκεί. Όσον αφορά τον καρκίνο, στην ομάδα των Ευρωβουλευτών που παλεύουν να τον καταπολεμήσουν, προχωρούμε κανονικά παρά την πανδημία. Με το ευρωπαϊκό σχέδιο οι προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση του ελέγχου και της περίθαλψης έχουν ενταθεί. Έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις που δημιουργούνται και χαίρομαι πραγματικά γι’ αυτό.

Μέσω της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου, έχουμε καταφέρει, ώστε οι καλύτεροι ιατροί και ερευνητές να μοιράζονται την ευρωπαϊκή πλατφόρμα και μέσω της χρήσης της τεχνολογίας να έχουν διαρκή επαφή μεταξύ τους. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους, παρέχοντάς τους εργαλεία και μηχανισμούς που απαιτούνται για άμεσα αποτελέσματα. Σημαντική εξέλιξη ότι ο Έλληνας Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer ανακοίνωσε ότι η εταιρεία σε δύο με τρία χρόνια από σήμερα θα έχει τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο κατά του καρκίνου, αποτέλεσμα των δικών μας προσπαθειών που θέτουμε την καταπολέμησή του ως κύρια προτεραιότητα.

Μεγάλο ζήτημα είναι και το μεταναστευτικό, αφού η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες πρώτης γραμμής. Ως μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, έχω τονίσει την ανάγκη επέκτασης διαφύλαξης θαλάσσιων συνόρων από τη Frontex. Θα συνεχίσω να το κάνω, μαζί με τους συναδέλφους μου, μέχρις ότου το επιτύχουμε. Δεν γίνεται κι αλλιώς, αφού σε λίγο η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη για όλους μας.

Παράλληλα, οι δράσεις εντός Κοινοβουλίου ώστε να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή εντείνονται και συλλογικά θα πρέπει να δώσουμε λύσεις. Το κλίμα θα πρέπει να ενσωματωθεί σε όλους τους τομείς πολιτικής, μιας και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι που έχουν τεθεί, απαιτούν συνοχή και συνολική μετάβαση. Έχουμε συμφωνήσει να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό πλαίσιο που θα διασφαλίζει ότι η μετάβαση είναι οικονομικά αποδοτική καθώς και κοινωνικά ισορροπημένη και δίκαιη. Σε συνεννόηση με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου προχωρούμε με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ομαλή μετάβαση.

Στο ζήτημα που μας απασχολεί όλους εδώ και μισό αιώνα, το Κυπριακό, οι καταγγελίες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και στο βήμα του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι συνεχείς. Με τις παρεμβάσεις που κάνω ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τονίζω στους συναδέλφους μου ότι ναι μεν το Κυπριακό είναι ένα πολυδιάστατο και πολυσύνθετο πρόβλημα, αλλά η λύση του εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την Τουρκία.

Ως μέλος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας, θα προσπαθήσουμε για επιτόπια επίσκεψη μαζί με τους Ευρωπαίους συναδέλφους στην Τουρκία για να διαπιστώσουν όλοι ένα απολυταρχικό και αυταρχικό κράτος.

Τα θέματα που απασχολούν είναι πολλά και θεωρώ ότι μόνο μέσω συσπείρωσης, λογικής και στρατηγικού σχεδιασμού, θα είμαστε σε θέση να τα επιλύσουμε. Η ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Γαλλία, πρέπει να μας βρίσκει έτοιμους, να προτάξουμε τους στόχους μας. Ο αέρας αισιοδοξίας υπάρχει. Αυτό που απαιτείται είναι θέληση, ενότητα και αποφασιστικότητα.

Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας