Ίδρυση Πανεπιστημιακών και συνδεδεμένων κλινικών των Νοσηλευτηρίων

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου ιδρύθηκε το 2013 και είναι η πρώτη Ιατρική Σχολή στη Κύπρο που πιστοποιήθηκε από το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), βάση των κριτηρίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιατρικής Εκπαίδευσης (World Federation fοr Medical Education – WFME).

 Από την ίδρυσή της είναι αφοσιωμένη στο όραμα της για υψηλού επιπέδου εκπαίδευση φοιτητών, ιατρική έρευνα και παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Αναμφίβολα τα τελευταία χρόνια υπήρξαν ορόσημα ανάπτυξης στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας. Ωστόσο κρίνεται απαραίτητο, η υγειονομική περίθαλψη να συνεχίσει να αναπτύσσεται, προκειμένου να παρέχεται η βέλτιστη φροντίδα στους ασθενείς.

Η κρίση της πανδημίας επισήμανε ακόμη περισσότερο την ανάγκη περεταίρω ανάπτυξης της ιατρικής περίθαλψης και ανάκαμψης των νοσηλευτηρίων. Ασφυκτική ροή εισαγωγών στους θαλάμους COVID-19 και στις ΜΕΘ, μεγαλύτερες ανάγκες στελέχωσης επαγγελματιών υγείας, αναβολή προγραμματισμένων νοσηλειών και επεμβάσεων συνέβαλαν στην υπολειτουργία των νοσηλευτηρίων. Από την έναρξη της πανδημίας, όταν άρχισε το νησί μας να κατακλύζεται από το πρώτο πανδημικό κύμα, οι καθηγητές και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν εκεί.

Οι ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ιατρικής Σχολής συμμετείχαν ενεργά στην Επιδημιολογική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, στην αντιμετώπιση ασθενών COVID-19 και στην έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών προς τους επαγγελματίες Υγείας ενώ παράλληλα συνέβαλαν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη τήρηση των μέτρων προστασίας και την υιοθέτηση της στρατηγικής του εμβολιασμού. Από την άλλη οι φοιτητές Ιατρικής ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας και στελέχωσαν εθελοντικά την Ομάδα Ιχνηλάτησης και τις Γραμμές Πληροφόρησης για τον νέο κορωνοϊό και τα μέτρα αναχαίτησής του.

Η απουσία Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων στην πατρίδα μας όπου λειτουργούν Ιατρικές Σχολές αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία με διεθνή αρνητικό αντίκτυπο. Τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη και σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες αποτελούν τον κατεξοχήν χώρο ιατρικής εκπαίδευσης, την πηγή έρευνας και υπόδειγμα παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης. Αποτελούν χώρο συνεργασίας των νοσοκομειακών και ακαδημαϊκών ιατρών προς όφελος του πάσχοντα συνανθρώπου μας. Τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία είναι κέντρα αριστείας όπου προσελκύουν κορυφαίους ακαδημαϊκούς ιατρούς, γαλουχούν φοιτητές στην τεκμηριωμένη ιατρική πράξη (evidence-based medicine) και προωθούν την διά βίου μάθηση των κλινικών ιατρών.

Εκεί γεννιέται η γνώση, λαμβάνουν χώρα πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα, καινοτόμες θεραπευτικές παρεμβάσεις και κλινικές δοκιμές. Στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία παρέχεται η καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη, με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα φροντίδας και με διαφάνεια, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και προάγοντας τη δημόσια υγεία.

Όπως αντιλαμβάνεστε για την ίδρυση των πανεπιστημιακών και συνδεδεμένων κλινικών των Νοσηλευτηρίων, είναι απαραίτητη η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου. Το νομοσχέδιο πρέπει να προνοεί για την ομαλή μετατροπή των νοσηλευτηρίων σε λειτουργικά Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.

Γιατί, λοιπόν, να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς επίσημα θεσπισμένο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο; Η Πολιτεία οφείλει να αδράξει την ευκαιρία αξιοποιώντας τα εφόδια που διαθέτει και να προβεί στην άμεση θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων γεγονός που θα οδηγήσει σε βελτίωση τόσο του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος προς όφελος των φοιτητών όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς όφελος των ασθενών. Η διαβούλευση χρονολογείται από πενταετίας και η Βουλή πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για να αποφευχθεί περαιτέρω καθυστέρηση.

* Του Αντώνη Ντεβέρου

Απόφοιτου Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου/ Εκρόσωπος ΦΠΚ Πρωτοπορίας 

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;