Δ,Η,Μ,Ο,Κ,Ρ,Α,Τ,Ι,Α

Δ,Η,Μ,Ο,Κ,Ρ,Α,Τ,Ι,Α

(Δημοκρατία με κόμματα)

*του Αλέξη Παπαδόπουλου

Λένε πολλοί ενδιαφερόμενοι ότι οι νέοι απαξιώνουν την δημοκρατία και απέχουν από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Μάλιστα τους κατηγορούν ότι έτσι απαξιώνουν τις κατακτήσεις όσων αγωνίστηκαν για την δημοκρατία. Μήπως όμως αυτοί που εκτοξεύουν τις κατηγορίες είναι που έχουν πετσοκόψει την δημοκρατία, απαξιώνοντας όσους έχουν αγωνιστεί για αυτήν, αλλά και παράλληλα την οξυδέρκεια των νέων;

Η δημοκρατία βασίζεται στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και στην τήρηση προσυμφωνημένων συμβολαίων μεταξύ εξουσίας και κοινωνίας. Οι πολίτες έχουν εκλέξει τους δημοτικούς άρχοντες βάσει του προεκλογικού τους προγράμματος για μια θητεία 5 χρόνων. Η πρόθεση των κομμάτων να μεταθέσουν τις προγραμματισμένες δημοτικές εκλογές παραβιάζει το συμβόλαιο μεταξύ της κοινωνίας και της εξουσίας. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί που να μετατρέπει θητεία 5 χρόνων, σε 7,5 χρόνια. Είναι παραποντιά. Αποδεικνύει πως έχει εκφυλιστεί ο ρόλος τους ως «κύτταρα της δημοκρατίας» και πλέον είναι οχήματα συνδιαλλαγής και νομής της εξουσίας. 

Αν η σημερινή αστική δημοκρατία είναι οργανισμός, την  αναπνοή του αποτελούν οι εκλογές και για κανένα λόγο σ’ ένα οργανισμό δεν κόβεις την αναπνοή. Λένε θα τις μεταθέσουμε για να κερδίσουμε χρόνο ώστε να γίνει η μεταρρύθμιση, ο οργανισμός για να τρέξει χρειάζεται γερές αναπνοές, δεν μπαίνει σε άπνοια. Η αλλαγή στη δημοτική μηχανή θα γίνει με ακόμα ένα δηλωμένο στόχο, την μεταρρύθμιση, η οποία θα τεθεί εμφαντικά επί τάπητος στο δημόσιο διάλογο κατά την προεκλογική εκστρατεία και θα γίνει η απαραίτητη ζύμωση. Να θυμίσουμε ότι ανεύθυνα η μεταρρύθμιση εκκρεμεί για δέκα ολόκληρα χρόνια, θα την ολοκληρώσουν οι ίδιοι που την ξέχασαν, στο τσακ-μπαμ; Ήρεμα ρωτάω.

Η σκέψη και μόνο για ακύρωση του συμβολαίου αυτού αποτελεί τεράστια απαξίωση προς το εκλογικό σώμα, ενώ υποδηλώνει και μια τεράστια απαξίωση και προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Σιγά τώρα λένε, οι δήμαρχοι είναι εκεί για να μαζεύουν τα σκουπίδια και για τις ομιλίες στα εγκαίνια των γκαλερί, θα μεταθέσουμε τις εκλογές να γλυτώσουμε και λεφτά. Να λοιπόν ακόμα ένας λόγος για να μην το αφήσουμε να συμβεί. Πάρα πολλές αποφάσεις που αφορούν την ποιότητα ζωής μας, παίρνονται από τα δημοτικά συμβούλια, ξέρουμε πως μπορεί να χάσει μια πόλη το τρένο της προσαρμογής στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Η δημοκρατία μπορεί να λάμψει μέσα στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης με θεσμούς όπως η δημόσια διαβούλευση που αφού θεσμοθετηθεί σωστά μπορεί να φέρει τους πολίτες σε θέση οδηγού στην πόλη τους. Αυτό είναι που απαξιώνουν τελικά, όλους εμάς και την θέση μας στα κοινά.

Για ακόμα μια φορά βρίσκονται απέναντι στο λαό και τις επιθυμίες του για πρόοδο. Αφού λοιπόν τα κόμματα επιβάλλουν δημοκρατικές παύσεις και παίζουν κάτσε σήκω τη λαϊκή κυριαρχία, αφού λοιπόν η δημοκρατία είναι ο φερετζές της κομματικής κυριαρχίας, να λοιπόν και η δ,η,μ,ο,κ,ρ,α,τ,ί,α με κόμματα.

*Αρχιτέκτονας

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης