Ευρωπαϊκή αμηχανία για το Αφγανιστάν

Είναι φανερό, ότι οι εμπλεκόμενοι στην κατάσταση που επικρατεί στην Καμπούλ και κυρίως οι μεγαλύτερες ανά το παγκόσμιο δυνάμεις, προσπαθούν η κάθε μία να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή. Η εξέλιξη του διεθνούς ζητήματος στο Αφγανιστάν και των προσφύγων του, δεν θα μπορούσε να αφήσει αμέτοχους τους ισχυρούς του κόσμου.

Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση για μία ακόμη φορά, αποδείχτηκε ανέτοιμη να ασκήσει μία σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική στο μείζον αυτό θέμα, λόγω παντελούς έλλειψης κοινής εξωτερικής πολιτικής.

Η σκιά μίας νέας μεταναστευτικής κρίσης πλανάται πάνω από την Ευρώπη και αφορά κυρίως στις χώρες της πρώτης γραμμής. Η πλήρης ασυνεννοησία μεταξύ των χωρών της Ένωσης, αφήνει και πάλι εκτεθειμένες την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Ιταλία και την Ισπανία. Ούγγροι, Αυστριακοί, Τσέχοι και Πολωνοί αφήνουν την ουρά τους απ’ έξω και δεν δείχνουν καμία διάθεση συνεργασίας και συνολικής αντιμετώπισης της κρίσης που βρίσκεται στο κατώφλι της Ευρώπης.

Ως μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η αδράνεια και η ολιγωρία εκ μέρους της Ευρώπης, οδηγεί την Τουρκία σε συντονιστικό ρόλο. Η απουσία κοινής εξωτερικής πολιτικής και η εξυπηρέτηση πρόσκαιρων εθνικών συμφερόντων, οδηγεί την Καμπούλ στην «αγκαλιά» της Άγκυρας που άλλωστε ποτέ δεν είχε πρόβλημα συνεργασίας με τρομοκράτες και δικτάτορες. 

Μου αρέσει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Ενώ η Άγκυρα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με τις ευλογίες του Βερολίνου, που είτε το θέλουμε είτε όχι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους ότι πρώτα θα κλείσουν τις εθνικές τους εκκρεμότητές στο Αφγανιστάν και μετά θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν.

 

Επομένως, εδώ δεν έχουμε μπει ούτε καν σε δεύτερη μοίρα, αλλά σε τρίτη και τέταρτη. Αν είναι δυνατόν, ολόκληρη Ευρώπη να εξαρτάται από την Άγκυρα που και πάλι θα απειλεί με εκατοντάδες χιλιάδες νέους πρόσφυγες, αυτή τη φορά από το Αφγανιστάν. Η Άγκυρα κτίζει με φρενήρεις ρυθμούς τείχος στα σύνορά της και το Βερολίνο συγκατατίθεται στο να συνεννοηθεί ο Ερντογάν με τους Ταλιμπάν για το πως θα εξελιχθεί το μεταναστευτικό. Περιμένουμε Αμερικανούς, Τούρκους και μετά εμείς να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες.

Η Κύπρος και οι υπόλοιπες χώρες της πρώτης γραμμής, επισημαίνουμε την ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού. Χρειάζεται ενιαία αντιμετώπιση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια κοινή πολιτική, ώστε να αποφύγουμε τη μετατροπή των χωρών μας σε πύλες νέων μεταναστευτικών ροών.

Και ενώ εμείς τα λέμε, κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα, δίχως να καταλαβαίνουν τις τεράστιες συνέπειες που θα έχει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο σύνολό του. Η εξέλιξη γύρω από το θέμα ραγδαία κι Ευρώπη αργεί για ακόμη μία μέρα.

Δειτε Επισης

Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά
Γυναίκες της Κύπρου, οι αφανείς ηρωίδες
Τα ψέματα τελείωσαν.... Η καταστροφή μας = η πείνα σας!
Σεβασμός στη διαφορετικότητα: Υλοποίηση πολιτικών και δράσεων με στόχο τη μετάβαση στο σύγχρονο και συμπεριληπτικό σχολείο