Λευκωσία: Μια ανθεκτική πόλη στην Κλιματική Αλλαγή

O πλανήτης μας θερμαίνεται επικίνδυνα. Οι ειδήσεις για τις απροσδόκητες πλημμύρες στην Γερμανία και αλλού, οι φοβερές πυρκαγιές στην Μεσόγειο και ο διαρκής κίνδυνος για τα δάση μας δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο.

Οι συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής μάς αγγίζουν. Εμείς οι Κύπριοι το αισθανόμαστε πλέον με τον παρατεταμένο καύσωνα των τελευταίων ημερών, τις επίμονες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην ορεινή Λεμεσό και Λάρνακα, τώρα δυστυχώς και στην Ελλάδα.

Ποια είναι η δική μας απάντηση στην παγκόσμια πρόκληση ως αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης;

Θέλουμε πόλεις ανθεκτικές στην Κλιματική Αλλαγή που στηρίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη, την μείωση των ρύπων και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, το πράσινο.

H Λευκωσία, η πρώτη πόλη της Κύπρου πρωταγωνιστεί!

Ο συνολικός σχεδιασμός μας για τα έργα υποδομής και ανάπλασης, καθώς και οι πολιτικές και τα μέτρα που εφαρμόζει ο Δήμος μας, λαμβάνουν υπόψιν τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τον ευρωπαϊκό νόμο για το Κλίμα. Ειδικότερα, συμβάλλουμε στους πολλαπλούς στόχους από τους οποίους ξεχωρίζουν οι ακόλουθοι:

· Απεξάρτηση από τον άνθρακα και κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050

· Μείωση κατά 55% των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030, σε σύγκριση με το 1990

· Πλήρης ενεργειακή απόδοση των νέων κτιρίων, μείωση απωλειών σε υφιστάμενα κτίρια.

Η ανάπλαση του παλαιού ΓΣΠ συνιστά μια τέτοια συμβολή για την Λευκωσία, μια πόλη που ξεχωρίζει για ένα επιπρόσθετο λόγο: Γιατί γίνεται ανθεκτική στην Κλιματική Αλλαγή!

Η ανάπλαση του ΓΣΠ αφορά ένα έργο 20 εκ. ευρώ περίπου. Η πρόσφατη απόφαση της κατακύρωσης της προσφοράς από το Δημοτικό Συμβούλιο σηματοδοτεί την άμεση έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του. Θα δημιουργηθεί μια πλατεία με χώρους πρασίνου, συνάθροισης και αναψυχής, όπως το έχουν ζητήσει οι Λευκωσιάτες με δημοψήφισμα. Ταυτόχρονα θα κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθμευσης, σε απόσταση ενός περιπάτου 5 λεπτών από το εμπορικό κέντρο, την Πλατεία Ελευθερίας , την εντός των τειχών πόλη και τον Πεδιαίο ποταμό.

Το έργο στο παλαιό ΓΣΠ υπηρετεί τους 3 μεγάλους στόχους:

> Ένα πράσινο και κυκλοφοριακό πνεύμονα

> Ένα ανοιχτό αμφιθέατρο αστικών συγκεντρώσεων

> Ένα πάρκο με σύγχρονο ενεργειακής εξοικονόμησης φωτισμό.

Ο πύργος του ρολογιού θα ανακατασκευαστεί, ως τοπόσημο αναφοράς στο κέντρο της πλακόστρωτης πλατείας. Το έργο θα υποστηρίξει την πρόσβαση και την ανάπτυξη του εμπορικού τριγώνου (Μακαρίου – Ευαγόρου – Στασικράτους).

Τα έργα στην Λευκωσία, της δίνουν νέα ταυτότητα και ποιότητα. Είναι έργα που συνδέονται μεταξύ τους για να αναμορφώσουν την πρωτεύουσα και εντάσσονται σε ένα μεγάλο σχεδιασμό με βάση τις αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Το παράδειγμα του ΓΣΠ είναι χαρακτηριστικό: θα δημιουργηθούν έως και 575 χώροι στάθμευσης στο υπόγειο. Η πρόσβαση στον χώρο με το αυτοκίνητο θα προσφέρει στους δημότες και επισκέπτες μας εναλλακτικές επιλογές μετακίνησης προς το εμπορικό κέντρο, την εντός των τειχών πόλη και συνδέσεις με τις διάφορες εισόδους του Γραμμικού Πάρκου του Πεδιαίου. Ένας ποταμός που είναι πλέον για την πόλη μας, όσο ποτέ άλλοτε, ζωτικής σημασίας αφού αποτελεί μοναδικό βιοποικιλότοπο εντός του αστικού κέντρου.

Αλλάζουμε το αστικό τοπίο, δημιουργούμε ένα πνεύμονα με ανθρωπογενές περιβάλλον. Συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής, μειώνοντας τους ρύπους, εγκαθιστώντας ενεργειακά φιλικό φωτισμό και προσφέροντας στους Λευκωσιάτες και τους επισκέπτες μας, μια νέα εμπειρία αυτόνομου δημόσιου χώρου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μια ευλογία της φύσης ώστε να μας διατηρεί σε σταθερή θερμοκρασία. Βασική προϋπόθεση για την επιβίωση του πλανήτη μας. Ενώ εμείς με τις αλόγιστες πράξεις του παρελθόντος το μετατρέψαμε σε κατάρα.

Είμαστε ήδη στην ώρα ΜΗΔΕΝ!

Πρέπει να αντιδράσουμε!

Αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε για την Λευκωσία, από αυτές τις αρχές διαπνέονται όλα τα έργα και οι σχεδιασμοί μας. Με ποιότητα και ανθεκτικότητα απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή.

*Του Χρύσανθου Φάκα Δημοτικού Συμβούλου Λευκωσία

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης