Η Λευκωσία σε πορεία Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης

Ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες της νέας Βουλής που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές είναι η προώθηση της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως γνωστόν, το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, δεν πέρασε από τη Βουλή γι αυτό και η συζήτηση πήρε αναβολή για το επόμενο διάστημα.

Ως Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λευκωσίας, παρακολουθούμε στενά το θέμα καθώς πιστεύουμε πως η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι δυνατόν να δημιουργήσει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και προώθησης της περιφέρειας Λευκωσίας. Η ισχυροποίηση των Δημοτικών Αρχών, η παροχή καλύτερων και φθηνότερων υπηρεσιών και γενικότερα η βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη, θα αποτελέσει σημαντικό εφαλτήριο για πρόοδο και σε άλλους τομείς όπως είναι η προσέλκυση εξωτερικού και εγχώριου τουρισμού.

Όσον αφορά την αστική Λευκωσία, η αναγκαιότητα της Μεταρρύθμισης προέκυψε έντονα μέσα από την παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για την ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη της Αστικής Λευκωσίας για την περίοδο 2021 - 2030. Οι έξι Δήμοι της Λευκωσίας συμμετέχουν σε ένα σχεδιασμό που θα οδηγήσει στη μετάβαση της πρωτεύουσας σε μια συνεκτική, βιώσιμη, αυθεντική και ανθρώπινη μητροπολίτικη Λευκωσία. Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι δήμοι: Λευκωσίας, Στροβόλου, Λακατάμιας, Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου.

Ο σχεδιασμός κινείται στο πλαίσιο που καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 και τις σχετικές εθνικές επενδυτικές προτεραιότητες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχονται για την επίτευξη των γενικών στρατηγικών στόχων και των επί μέρους προτεραιοτήτων για ανάπτυξη και διαχείριση του συμπλέγματος των Δήμων. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση του σχεδιασμού ανέρχεται σε περίπου €780 εκατ. και περιλαμβάνει έργα προς υλοποίηση με ευθύνη τόσο των συνεργαζόμενων Δήμων όσο και του κράτους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και με χρηματοδότηση από διάφορα Ευρωπαϊκά Ταμεία, εθνικούς πόρους, πόρους των Δήμων ή/και μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων.

Η στήριξη του κράτους για υλοποίηση των σχεδιασμών είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς ο σχεδιασμός περιλαμβάνει έργα μεγάλης στρατηγικής σημασίας με ευθύνη υλοποίησης από το ίδιο το κράτος. Ανάμεσα σε αυτά τα έργα είναι η δημιουργία συστήματος λεωφορείο-λωρίδων σε κύριους άξονες κυκλοφορίας και η μετεξέλιξη του σε ένα σύστημα "Τραμ Λευκωσίας" καθώς και η ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου.

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λευκωσίας στηρίζει πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και την πρόοδο. Θεωρούμε πολύ σημαντικό καταρχήν να βελτιώνεται η καθημερινότητα και η ζωή των κατοίκων σε μια περιοχή, προτού αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός.

Η ποιότητα της ζωής είναι ταυτισμένη με την ανάπτυξη και το μέλλον.

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης