Την άνοιξη, αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις

“Την Άνοιξη, αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις”, λέει ο Ελύτης. Ναι, τη φτιάχνεις. Όχι, όμως, μόνος. Για να αλλάξουμε τον κόσμο χρειάζονται συλλογικοί αγώνες και σκληρή δουλειά, μέσα και έξω από τη Βουλή. Με οργανωμένη πάλη, μπορούμε να φτιάξουμε μια κοινωνία ανθρώπινη, χωρίς ανισότητες και εκμετάλλευση. Για να επιτύχουμε, όμως, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Αριστερά. Αυτό είναι και το κρίσιμο διακύβευμα του ερχόμενου Μαΐου.

Οι καιροί είναι δύσκολοι. Το μέγεθος των κοινω-οικονομικών συνεπειών της πανδημίας είναι τεράστιο. Ζούμε ένα εργασιακό μεσαίωνα. Βλέπουμε ένα νέο κύμα ανεργίας να σαρώνει την Κύπρο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται στη χρεοκοπία και ο λαός μας φτωχοποιείται. Την ίδια στιγμή, η Κύπρος κατατάσσεται στις τελευταίες χώρες της ΕΕ, όσον αφορά στις κοινωνικές δαπάνες. Η διάλυση του κοινωνικού κράτους από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, η ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών και η απουσία ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής αφαίρεσε κάθε ασπίδα προστασίας από τον λαό.

Η νέα Βουλή θα κληθεί να πάρει θέση και, κυρίως, να απαντήσει στα προβλήματα με συγκεκριμένες προτάσεις. Γι’ αυτό είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων και να ενισχυθούν οι δυνάμεις που παλεύουν για κοινωνικό κράτος.

Το ΑΚΕΛ, είναι το Κόμμα που έχει συγκεκριμένες προτάσεις για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Ήδη, έχουμε καταθέσει τρεις νομοθετικές προτάσεις για στήριξη των εργαζομένων. Ζητάμε κατοχύρωση κατώτατου μισθού και των ελάχιστων δικαιωμάτων (13ο μισθό, Ταμείο Προνοίας, υπερωρίες, αργίες) για κάθε εργαζόμενο που δεν καλύπτεται από συλλογική σύμβαση, υποχρεωτική εφαρμογή από τους εργοδότες της συμφωνημένης συλλογικής σύμβασης που υπάρχει σε κάθε κλάδο, και πάταξη της ψευδούς αυτοαπασχόλησης με εξευτελιστικούς όρους εργασίας.

Επίσης, ως ΑΚΕΛ, ζητάμε την εκπόνηση ενός δραστικού σχεδίου έμπρακτης στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όσον αφορά, δε, τα περιβόητα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα λάβει η Κύπρος από το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητάμε να αξιοποιηθούν ουσιαστικά για τις μικρές επιχειρήσεις και να μην καταλήξουν πάλι στους λίγους εκλεκτούς.

Οι ανάγκες αυξάνονται, συνεχώς, αλλά δεν υπάρχει στρατηγική για ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Το κοινωνικό κράτος εξαντλείται, δυστυχώς, στο ΕΕΕ. Έτσι, ο κόσμος φτωχοποιείται. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Eurostat, ένα στα δύο ΑμεΑ στην Κύπρο αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα τους. Απαιτείται, λοιπόν, να υπάρξει, άμεσα, επαναξιολόγηση όλων των επιδομάτων, ώστε να ληφθούν υπόψη οι αυξανόμενες ανάγκες.

Πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για το ΕΕΕ και γενικότερα της κοινωνικής πολιτικής του κράτους.

Ως ΑΚΕΛ διεκδικούμε, επίσης, να ενισχυθεί ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και με τη στήριξη του κράτους να βελτιωθούν, στις πόλεις μας, οι υπηρεσίες, υποδομές και κοινωνικές δομές (βρεφοκομικοί και παιδοκομικοί σταθμοί, κέντρα φροντίδας των ηλικιωμένων αλλά και των ατόμων με αναπηρίες). Με γνώμονα τις ανάγκες του παιδιού, της γυναίκας, των ηλικιωμένων, των ευπαθών ομάδων. Να δημιουργήσουμε πόλεις που να σέβονται το περιβάλλον και να προωθούν τον πολιτισμό, προσφέροντας ποιοτική ζωή για όλους!

Ιδιαίτερα για τη Λεμεσό, στόχος μας είναι να εγκύψουμε στα καθημερινά προβλήματα.

Διεκδικούμε δημόσιες επενδύσεις για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της πόλης μας, όπως των σοβαρών ελλείψεων που εντοπίζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, αλλά και στα υπόλοιπα δημόσια νοσηλευτήρια της χώρας. Για προστασία της υγείας ως δημόσιου αγαθού και διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους.

Επίσης, τονίζουμε πως η τερατώδης ανάπτυξη των πύργων και η φούσκα που  δημιουργήθηκε με αποτέλεσμα οι Λεμεσιανοί να μην μπορούν οικονομικά να επιβιώσουν στην πόλη τους είναι εγκληματική. Γι’ αυτό διεκδικούμε να ιδρυθεί ένα κεντρικός φορέας στεγαστικής πολιτικής. Να υπάρχει επιδότηση ενοικίου με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής στέγασης. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουμε, τον αγώνα ενάντια στις εκποιήσεις, καταθέτοντας στη Βουλή συγκεκριμένες προτάσεις για διασφάλιση του δικαιώματος στη στέγαση.

Στις 30 Μαΐου μεταφέρουμε όλα αυτά τα αιτήματα στην κάλπη. Ενδυναμώνουμε την παρέμβασή μας στη Βουλή και, μαζί, φτιάχνουμε τις βάσεις για ένα κράτος με ισχυρή κοινωνική πολιτική, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Διότι, την Άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις!

* Nεοκλής Συλικιώτης, Μέλος του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ, Υποψήφιου Βουλευτή Λεμεσού

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;