Οι τοπικές κοινωνίες έχουν τον λόγο

Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν προσφέρεται για εκβιασμούς και επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη με τέτοιου είδους τακτικές που συνήθως αποσκοπούν στο να φύγει η επικαιρότητα από τα σκάνδαλα των χρυσών διαβατηρίων. Αυτό που κάνει τώρα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής με τις τελευταίες αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Είναι μια προσπάθεια επιβολής με συνοπτικές διαδικασίες τη θέση της για τη μεταρρύθμιση, ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Δεν θα πετύχουν τον σκοπό τους γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να τους εμπιστευτεί πλέον.

Πόση εμπιστοσύνη μπορεί να δείξει κανείς σε μια κυβέρνηση που κάνει ότι περνά από το χέρι της, κατασκευάζοντας θέματα για να αλλάξει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης; Να μην συζητάμε τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα των «χρυσών» διαβατηρίων, να φύγει από το προσκήνιο η εμπλοκή του προέδρου και των συγγενών του από το μοίρασμα χρυσών διαβατηρίων και παραλιακών «φιλέτων».

Για την μεταρρύθμιση κάνουν λόγο για «τόσες πολλές συζητήσεις», αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη είχε 8 ολόκληρα χρόνια να βρει τις καταλληλότερες συναινέσεις για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση. Σπατάλησε όλο τον χρόνο, με 3 υπουργούς να κάνει κατά καιρούς διάφορους σχεδιασμούς για συνενώσεις που έμοιαζαν με «μαγειρέματα». Ούτε διαβουλεύτηκαν με την τοπική κοινωνία και τους επηρεαζόμενους δήμους, ούτε αφουγκράστηκαν τη θέληση των πολιτών. Τώρα, ο ΥΠΕΣ θέλει μέσα σε ελάχιστο χρόνο να θέσει το νομοσχέδιο για να ψηφιστεί. Δηλαδή, δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές και 10 μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Το πιο εξωφρενικό είναι ότι, η κυβέρνηση Αναστασιάδη θέλει να κάνει παγκύπριο δημοψήφισμα για να υποκαταστήσει την ισχυρή θέση της πλειοψηφίας της Βουλής για την ανάγκη τοπικού χαρακτήρα δημοψηφισμάτων. Επικαλείται τον «κυρίαρχο» λαό, αλλά στην πράξη αυτό που κάνει είναι να διαστρεβλώσει τη λαϊκή θέληση. Φτιάχνει τεχνητά διλήμματα και εκβιασμούς που διχάζουν το λαό και παραγνωρίζουν τον χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η θέση μου είναι πολύ σαφής. Πώς μπορεί ένας δημότης λ.χ. της πολυπληθούς Λευκωσίας να αποφασίζει για το τι είναι καλύτερο να γίνει στην Πάφο, την ελεύθερη Αμμόχωστο ή στην Λεμεσό. Η μεταρρύθμιση είναι μια εξελικτική διαδικασία. Για την επίτευξή της χρειάζεται να οικειοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες τις αλλαγές και να αποφασίσουν οι ίδιες βήμα με βήμα την πρόοδο και την εξέλιξή τους.

Το ΑΚΕΛ δεν θα παρασυρθεί από την προσπάθεια της κυβέρνησης Αναστασιάδη να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης. Στη Βουλή θα δώσει την μάχη να παραμείνει η τοπική αυτοδιοίκηση ένας θεσμός με πρωταγωνιστή τις τοπικές κοινωνίες. Η άνωθεν επιβολή και συνοπτικές διαδικασίες του ποδαριού, δεν θα περάσουν.

 

 

Η θέση μας καλύπτει το σύνολο των Δήμων και ανταποκρίνεται επίσης σε αυτό που θέλει και επιδιώκει ο ιδιαίτερος Δήμος μου. Η Γεροσκήπου είναι μικρός δήμος αλλά έχει πολύ σημαντικές προοπτικές να επεκταθεί ανατολικά και να αποτελέσει μαζί με τις Κοινότητες Τίμης, Αχέλλειας και Μανδριών αν το επιθυμούν, ένα νέο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θέλουμε οι δημότες μας που επηρεάζονται να είναι ενημερωμένοι και να λάβουν συνειδητά τις αποφάσεις τους για το μέλλον τους μέσα από μια προοδευτική διαδικασία. Η προσέγγιση που βάζει σε ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2023 την μεταρρύθμιση αυτή είναι λογική και εφικτή. Η νομιμοποίηση χρειάζεται να προέλθει με τοπικού χαρακτήρα ψηφοφορίες για όσους επηρεάζονται, γιατί αυτό επιβάλλει ο χαρακτήρας της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση στην λήξη της …δεύτερης 5ετίας της.

Bαλεντίνος Φακοντής

Δειτε Επισης

Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;