Στήριξη των αγροτών μας μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής

Η Κύπρος συμμετείχε ενεργά σε όλες τις συζητήσεις, με γνώμονα την επίτευξη μιας νέας ΝΚοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) που θα αντιμετωπίζει με δίκαιο τρόπο και θα στηρίζει τους Κύπριους αγρότες αλλά και την ευρωπαϊκή γεωργία γενικότερα, ώστε να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική.

Αντιλαμβανόμαστε τις αυξημένες ανάγκες του γεωργικού τομέα ώστε να συνάδουν με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους που η ίδια η ΕΕ έχει καθορίσει. Συνεπώς, η ΚΓΠ αναμένεται να πάρει συνολικά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό το ποσό
των 357,5 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος πυλώνας, που αφορά τις εκταρικές επιδοτήσεις, θα λάβει 270,05 δις ευρώ. Η απλοποίηση των ελέγχων και της γραφειοκρατίας αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την Κύπρο, όπως και η ευελιξία που παρέχεται στα κράτη μέλη να σχεδιάσουν τις δικές τους δράσεις.

Ο δεύτερος πυλώνας, η πολιτική της ΕΕ για την αγροτική ανάπτυξη, έχει σχεδιαστεί με στόχο τη στήριξη των αγροτικών περιοχών της Ένωσης και την αντιμετώπιση των ποικίλων οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων του 21ου αιώνα, θα λάβει 87,4
δις ευρώ. Σε αντίθεση με τον πρώτο πυλώνα, ο οποίος χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την ΕΕ, τα προγράμματα του δεύτερου πυλώνα συγχρηματοδοτούνται από ταμεία της ΕΕ και από περιφερειακά ή εθνικά ταμεία.

Σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προστεθούν 8,07 δις ευρώ που θα δοθούν στον δεύτερο πυλώνα μέσω του «Next Generation EU» δηλαδή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο την ενίσχυση των αγροτικών περιοχών λόγω Covid-19. Η Κύπρος αναμένεται να πάρει περισσότερα από 500 εκ. μέχρι το 2027.

Η νέα ΚΓΠ προβλέπει αυξημένα κονδύλια για την καινοτομία, τη ψηφιακή μετάβαση της Γεωργίας, τις συμπράξεις, την εκπαίδευση και τη συμβουλευτική υποστήριξη των παραγωγών. Η βασική διαφορά της νέας ΚΓΠ σε σχέση με τις προηγούμενες είναι η προϋπόθεση που θέτει στους αγρότες για τη λήψη πληρωμών να επιτύχουν υψηλότερους στόχους όσον αφορά το κλίμα, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα μέσω υποχρεωτικών και εθελοντικών μέτρων.

Το πακέτο της ΚΓΠ περιλαμβάνει τρεις εκθέσεις: τον κανονισμό χρηματοδότησης και διαχείρισης, τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ που φέρει κάτω από μια ομπρέλα δύο ξεχωριστούς κανονισμούς για τις άμεσες πληρωμές και την αγροτική ανάπτυξη και τον κανονισμό για την ενιαία κοινή οργάνωση αγοράς.

Οι στόχοι δεν είναι άλλοι από την εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος για τους γεωργούς, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την εξισορρόπηση της ισχύος στην αλυσίδα τροφίμων.

Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη η δράση για την κλιματική αλλαγή, η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση των τοπίων και της βιοποικιλότητας. Δεδομένη είναι και η ενθάρρυνση της ανανέωσης των γενεών, η τόνωση των αγροτικών περιοχών και η προστασία της υγείας και της ποιότητας των τροφίμων.

Θέση μου ως μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι ότι η αγροτική πολιτική της ΕΕ πρέπει να είναι πιο βιώσιμη, ανθεκτική και ευέλικτη, ώστε να μπορεί να παρέχει ασφαλή τρόφιμα σε όλους τους Ευρωπαίους. Πρέπει επίσης να προσαρμοστεί καλύτερα στις ανάγκες κάθε κράτους μέλους.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, για την κάλυψη των αυξημένων υποχρεώσεων της Κύπρου ως προς τα ποσά που θα δαπανήσει σε δράσεις για το περιβάλλον και το κλίμα, συμπεριλήφθηκαν στους κανονισμούς, πρόνοιες που θα διευκολύνουν τους Κύπριους γεωργούς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να πετύχουν τους στόχους τους. Είμαστε μαζί τους και θα τους στηρίξουμε στον καθημερινό τους αγώνα.

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;