Σάββατο 19 Ιουν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Η Κύπρος που θέλουμε

Δημήτρης Δημητρίου (Σαβουλλής)  07/11/2020 12:12
Η Κύπρος που θέλουμε

Η Κύπρος που θέλουμε

Δημήτρης Δημητρίου (Σαβουλλής)  07/11/2020 12:12

Το σώμα των πολιτών που συγκροτούν την έννομη πολιτεία πάνω στη βάση της ομοιογένειας, κατασκευάζουν το σώμα των «οικονομικών πολιτών» και κατ’ επέκταση των «φορολογούμενων πολιτών» που νοείται το πολιτικό, οικονομικό, εργατικό πρότυπο της χώρας. 

Το μεγάλο εισαγόμενο κεφάλαιο δεν ενεργεί ως «οικονομικός πολίτης». Συμμετέχει βέβαια σε μεγάλο βαθμό στην εθνική οικονομία, μόνο όμως εάν και εφόσον το συμφέρει. Αν άλλες, πιο «ευοίωνες», αποτελεσματικές ή εύκαμπτες «εθνικές οικονομίες» προσφέρουν ευνοϊκότερους επενδυτικούς όρους, απλώς «τα μαζεύει και φεύγει». Ως εκ τούτου δεν είναι συνετό η εθνική οικονομία και πολιτική να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγόμενο κεφάλαιο. 

Η «εθνική οικονομία» αφορά λοιπόν κατά κυριολεξία μόνο εμάς που δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να μετέχουμε, να εργαζόμαστε για τα προς το ζην. Εμείς που δεν είναι δυνατόν να τα μαζέψουμε και να φύγουμε. Εμείς συγκροτούμε την «εθνική οικονομία», εμείς ήμαστε αυτοί που θα νιώσουν στο πετσί τους τις προεκτάσεις της «καλής» ή «κακής» οικονομικής πολιτικής, όπως εμείς θα είμαστε και τα θύματα μιας λιτότητας. Όλοι οι πολίτες μετέχουμε στην εθνική οικονομία. 

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι άμεσα πρέπει να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές εξυγίανσης του συστήματος. 

- Σχεδιασμός, Διαβούλευση, Επικαιροποίηση και Τήρηση Εθνικής Στρατηγικής, πέρα από κόμματα και συντεχνιακά συμφέροντα.
- Πολιτική και Κομματική Υπευθυνότητα, Συνεργασία, Δέσμευση και Ομόνοια.
- Ολική Μεταρρύθμιση Παιδείας - Νοικοκύρεμα των Πανεπιστημίων και κάθε επαρχία να αντιπροσωπεύει ισότιμο αριθμό σχολών και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ως προς τις vises που εκδίδονται σε ξένους φοιτητές.
- Μεταρρύθμιση και Αναδιάρθρωση της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Νομοθετική εξουσία: δύο βουλευτικές περίοδοι για καθένα. 
-Αναβάθμιση σε Ενοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Διπλωματικό και Δικαστικό Σώμα, Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. 
- Επιτάχυνση των ερευνών, της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης και συνεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της χώρας. Αντιστάθμιση των δανείων του Δημόσιου Χρέους με ανάλογες / αντίστοιχες συνεκμεταλλεύσεις με τους μεγάλους μας πιστωτές.
- Καταγραφή, αξιοποίηση, αποκρατικοποίηση της κρατικής περιουσίας.
- Εξυγίανση και βελτίωση των διεργασιών των προμηθειών και συμβάσεων του δημοσίου. Ιδιαίτερη έμφαση: ανταγωνιστικότητα, αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, διαφάνεια, λογοδοσία, αμεροληψία και νομιμότητα.
- Εξορθολογισμός Αμυντικών Δαπανών: Προσωπικό, Εξοπλισμοί / Εκσυγχρονισμός
- Εξορθολογισμός Δημόσιου Δανεισμού.
- Επίσπευση διαδικασιών για συγχωνεύσεις εκ πρώτης θέσης των υπηρεσιών των δήμων και κοινοτήτων και εφόσον αποδειχθεί ότι το σύστημα αυτό μπορεί να δουλέψει ορθολογικά υπέρ του πολίτη αλλά και του κράτους, τότε να προχωρήσουμε στην ενοποίηση των δήμων, νοουμένου ότι έχουμε συμφωνήσει και τον τρόπο που θα εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι. 

- Πού να επενδύσουμε; Στον Τουρισμό, στην Ναυτιλία, στον Αγροτικό τομέα, στην Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμός, στην ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, στις Υπηρεσίες και ιδιαίτερα στα Logistics, στη Σεμιναριακή εκπαίδευση που συνδυάζεται με ψυχαγωγία: Training and Pleasure, σε υποδομές και έργα περιφέρειας και τοπικής αυτοδιοίκησης: ανακυκλώσεις αποβλήτων, περιβάλλον, αποχετεύσεις κλπ. 
Αποκέντρωση και διασπορά σε όλη την κυπριακή επικράτεια όλων των δημόσιων υπηρεσιών και υπουργείων. 
Δημόσιες συγκοινωνίες, επιτέλους εδώ πρέπει να γίνει βαθειά τομή. 

Χρειάζεται, Απλούστευση του Επιχειρείν και τόνωση του κλίματος της εμπιστοσύνης και ψυχολογίας.

Ο Δημήτρης Δημητρίου (Σαβούλλης), είναι Δημοτικός Σύμβουλος ΕΔΕΚ Αμμοχώστου

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας