Σάββατο 19 Ιουν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Η κρατική αξιοπιστία στο μηδέν

Μιχάλης Δαμιανός, Αντιπρόεδρος ΔΗΚΟ  13/10/2020 18:11
Η κρατική αξιοπιστία στο μηδέν

Η κρατική αξιοπιστία στο μηδέν

Μιχάλης Δαμιανός, Αντιπρόεδρος ΔΗΚΟ  13/10/2020 18:11
Ο διασυρμός της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο τις τελευταίες μέρες, προσβάλλοντας την κρατική μας αξιοπιστία αλλά και τους ίδιους τους πολίτες. Η εικόνα που εκπέμπεται εντός και εκτός Κύπρου είναι μαύρη κι άραχνη, γεμάτη σκιές και έντονα ίχνη διαφθοράς. Οι φήμες πλέον δεν είναι απλές κακεντρέχειες και λόγια του αέρα. Η μπόχα μας έχει εγκλωβίσει μέσα σε ένα κόσμο που, από ηθικής πλευράς, η μέρα μοιάζει με τη νύκτα.
 
Κατ´επανάληψη ζητήσαμε από την κυβέρνηση να ενσκύψει στο μέγα ζήτημα των πολιτογραφήσεων στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος. Είχαμε ζητήσει μέτρα για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους και της οικονομίας. Είχαμε προειδοποιήσει πως οι επιτήδιοι είναι παντού, αναζητώντας παράθυρα και παραθυράκια για να τα εκμεταλλευτούν με στόχο το εύκολο κέρδος. Από την στοχευμένη προσέλκυση επενδύσεων, φτάσαμε στην εποχή των «χρυσών» διαβατηρίων, της διαπλοκής και των σκανδάλων. Τα κυκλώματα βασίλευαν στις πλάτες μιας ανυποψίαστης κοινωνίας που περίμενε να δει μια άσπρη μέρα.
 
Μπροστά σε όλα αυτά, μια ανίκανη κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντιδράσει για να ανακόψει την προδιαγραφόμενη καταστροφή. Μεγάλα λόγια και διακηρύξεις, χωρίς ωστόσο ανάλογες πράξεις. Δυστυχώς, δεν χρειάζεται να περιμένουμε έρευνες και πορίσματα για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Άποψη, όμως, δεν σχημάτισαν μόνο οι πολίτες. Τα νέα ταξίδεψαν γρήγορα σε αγορές και κύκλους που προσδοκούσαμε να συνεργαστούμε. Από αξιόπιστο κέντρο παροχής υπηρεσιών, καταντήσαμε κέντρο διερχομένων αμφιβόλου προελεύσεως.
 
Στο σημείο που έχουμε φτάσει, είναι μονόδρομος να αρχίσουμε από το μηδέν για να κτίσουμε ξανά την εικόνα μας. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται ανάληψη ευθυνών, επιβολή ποινών και πραγματική διάθεση για μια νέα αρχή. Οι παραιτήσεις από μόνες τους δεν αποτελούν λύση του προβλήματος. Ούτε η αναστολή προγραμμάτων. Θα πρέπει να «ξηλωθούν» πρόσωπα και καταστάσεις που αποδεδειγμένα έβλαψαν την πατρίδα μας. Οι ένοχοι θα πρέπει να τιμωρηθούν αλλά και στο περιθώριο να βρεθούν πολιτικοί και πολιτικές που απέτυχαν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες κι αν δεν αναληφθούν θα πρέπει να αποδοθούν.
 
Οι πολίτες νιώθουν προδομένοι και ζητούν δικαιοσύνη. Ευρισκόμενοι στην αντιπολίτευση, θα «πολεμήσουμε» για τα ελάχιστα που απαιτεί η κοινωνία. Δεν θα παραμείνουμε στην καταδίκη και τα εύκολα λόγια. Θα αγωνιστούμε για την ανατροπή της κατάστασης, με ήθος και εντιμότητα. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δυνάμεις που πρεσβεύουν αυτές τις αρχές και αξίες.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας