«Οι Νέοι Γνωρίζουν το Έργο του Γιώργου Σεφέρη για την Κύπρο»!

Στο πλαίσιο των 120 χρόνων, από την Γέννηση του Μεγάλου Νομπελίστα, Ποιητή και Διπλωμάτη Γιώργου Σεφέρη, το Cyprus Youth DiplomaCY διοργάνωσε στις 4 Ιουλίου Εκπαιδευτική Εκδρομή στο Κέντρο Σεφερικών Μελετών του Δήμου Αγίας Νάπας με θέμα: «Οι Νέοι Γνωρίζουν το Έργο του Γιώργου Σεφέρη για την Κύπρο». Η δημιουργία του Κέντρου Σεφερικών Μελετών, ήταν ιδέα και έμπνευση, του πρώην Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα καθηγητή κυρίου Γιωργή.
 
Η εκπαιδευτική εκδρομή τέθηκε υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και υποστηρίχτηκε από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και τον Δήμο Αγίας Νάπας. Ομιλητές ήταν:
 
Ο Καθηγητής κύριος Γιώργος Γιωργής, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας, Πρόεδρος Τμήματος
Ιστορίας, Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου, πρώην Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
 
Κα Ευρύκλεια Παναγιώτου, Σύμβουλος Α’, Εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο.
 
Κύριος Φώτης Κίκιλλος, Διευθυντής Μουσείου «Θάλασσα»
Ο Γιώργος Σεφέρης, γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1900, στην περιοχή Βουρλά της Τουρκίας. Ήταν Έλληνας διπλωμάτης και ποιητής. Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, και μαζί με τον Οδυσσέα Ελύτη οι μοναδικοί που βραβεύτηκαν με Νόμπελ λογοτεχνίας. Το πραγματικό του όνομα, είναι Γιώργος Σεφεριάδης.
 
Όταν ξεκίνησε να γράφει τους πρώτους του στίχους, περίπου το 1914 ξέσπασε ο Μεγάλος Πόλεμος και αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα με την οικογένεια του. Τελειώνοντας τις σπουδές του, συνεχίζει στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών για ένα χρόνο, και στη συνέχεια μαζί με την μητέρα του και τα αδέρφια του πήγαν στο Παρίσι, να συναντήσουν τον πατέρα του που εργαζόταν εκεί ως δικηγόρος. Τελειώνει την Νομική Σχολή στο Παρίσι που ήταν και επιθυμία του πατέρα του, μελετώντας γάλλους κλασικούς συγγραφείς και μεταφράσεις. Μετά από 6 χρόνια παραμονής στην Γαλλική πρωτεύουσα, φεύγει για το Λονδίνο για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος. Ωστόσο, εγκατέλειψε την ιδέα και σ’ ένα χρόνο επέστρεψε στην Αθήνα. Μετά από δύο χρόνια, διορίστηκε στην διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ως ακόλουθος πρεσβείας.
 
Παράλληλα με τις υπηρεσίες του στην διπλωματική υπηρεσία, δημοσίευε και συλλογές ποιημάτων, τέσσερα εκ των οποίων μελοποιήθηκαν από τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και είναι γνωστά με τον τίτλο Επιφάνεια. Η επίσημη απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γιώργο Σεφέρη έγινε στις 10 του Δεκέμβρη στην Στοκχόλμη. Η επιλογή του έγινε ανάμεσα σε 80 υποψήφιους από όλο τον κόσμο και τον υποστήριξαν όλα τα μέλη της επιτροπής, εκτός από ένα. Ο Διεθνής τύπος είχε θεωρήσει και γράψει για την βράβευση του σαν μία άριστη και εξαιρετική εκλογή.
 
Ο Γιώργος Σεφέρης, είχε γράψει δύο μυθιστορήματα, τέσσερα δοκίμια, 16 ποιητικές συλλογές και 5 μεταφράσεις.
 
Το πολιτικό ζήτημα της Κύπρου, δεν άφησε αδιάφορο τον Γιώργο Σεφέρη. Στα 53 του χρόνια άρχισε να ψάχνει να μάθει περισσότερα για το Κυπριακό πρόβλημα. Ενεργά, ενεπλάκη πολύ αργότερα για 3 χρόνια περίπου. Επισκέφτηκε την Κύπρο 3 φορές. Η πρώτη φορά ήταν το φθινόπωρο του ’53 και είχε πεί πολύ χαρακτηριστικά ότι στην Κύπρο συνάντησε μία ατόφια Ρωμιοσύνη. Πάντοτε μαζί του, έφερνε μία μικρή γραφομηχανή με την οποία έγραφε την κυπριακή του ποίηση. Αγάπησε την Κύπρο και έγραψε ποιήματα μέσα από τα οποία αποτυπωνόταν η ομορφιά και η ελληνική ταυτότητα της.
 
Ένα από τα ποιήματα του, ήταν αφιερωμένο στη Σαλαμίνα της Κύπρου. Τελειώνω με ένα μικρό απόσπασμα από αυτό:
 
«Η γής δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν μήτε μπορούν, όσο κι’αν είναι διψασμένοι
να γλυκάνουν το πέλαγο με νερό μισό δράμι.
 
Και τούτα τα κορμιά Πλασμένα από ένα χώμα που δεν ξέρουν Έχουν ψυχές. Μαζεύουν σύνεργα για να τις αλλάξουν δε θα μπορέσουν μόνο θα τις ξεκάμουν αν ξεγίνουντε οι ψυχές.

Δειτε Επισης

Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά