Είναι και η πολιτική για τα απόβλητα διεφθαρμένη

  Τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες και οι καταθέσεις γύρω από τα διάφορα έργα των αποβλήτων κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Πέραν όμως από τα όποια προβλήματα, υπάρχει και ακόμη ένα σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να το εξετάσουμε όσον αφορά στην πολιτική που ακολουθούμε στη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων, μια πολιτική που χάραξε τo Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με την Enviroplan. Κάθε φορά που γινόταν διαβούλευση ή ακόμη και με οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία, όλοι όσοι ασχολούνταν με τα απόβλητα δεν έχαναν ευκαιρία να τονίσουν τη λανθασμένη πορεία που πήραμε. Το ΕΤΕΚ έκανε συνέδριο για το θέμα αλλά και όταν το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του ΔΗΣΥ έφερε ομιλητή από την Ε.Ε., ο οποίος ενώπιον υπουργού και αξιωματούχων του κράτους, μας κάλεσε από το βήμα να αλλάξουμε πορεία στη διαχείριση των αποβλήτων, και πάλι δεν άκουσε κανείς. Την ίδια πολιτική με τη δική μας ακολούθησε και η Ελλάδα, και εκεί υπήρχαν πάρα πολλές αντιδράσεις, και μάλιστα κυκλοφόρησε και ντοκιμαντέρ όπου ειδικοί εξηγούσαν τη λανθασμένη πορεία της Ελλάδας, αλλά εδώ στην Κύπρο κλείναμε τα μάτια μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Οδηγίας 2008/98 (αντίστοιχη κυπριακή νομοθεσία είναι ο Περί Αποβλήτων Νόμος 185/2011) καθορίζει ξεκάθαρα την ιεραρχία της διαχείρισης αποβλήτων. 
Έτσι, έχει καθορίσει σαν πιο σημαντικό βήμα από όλα την πρόληψη, μετά την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, μετά την ανακύκλωση, μετά την άλλου είδους ανάκτηση, π.χ. ανάκτηση ενέργειας, και τέλος τη διάθεση σε σκυβαλότοπο ΧΥΤΑ που κάνουμε εμείς τώρα μόνο στην Πάφο. 
Παράλληλα με τα πιο πάνω, η Ε.Ε. μέσα και από άλλες οδηγίες ενθαρρύνει τη χωριστή συλλογή και τη διαχείριση των πράσινων αποβλήτων.

Τι κάναμε εμείς απ’ όλα αυτά; Υποχρεωθήκαμε να κάνουμε πολιτική για τη μείωση και την κάναμε, αλλά υπάρχει και εδώ σοβαρό πρόβλημα αφού συγκρούεται με το συμβόλαιο της Κόσιης και λιγότερο με αυτό του Πεντακώμου. Στα δύο αυτά συμβόλαια υπάρχει όρος με βάση τον οποίο αν δεν παραδοθούν συγκεκριμένες ελάχιστες ποσότητες αποβλήτων, θα πληρώσουμε πρόστιμο, κάτι που αν δεν κάνω λάθος το κάναμε ήδη μια φορά! Και γι’ αυτό τον όρο έγιναν αμέτρητες συζητήσεις αλλά και πάλι το Υπουργείο Εσωτερικών επέμενε να περιληφθεί. Πρόβλημα είχαμε και με τον υπολογισμό των ποσοτήτων, όπου τα μεγέθη των δύο αυτών εργοστασίων υπολογίστηκαν με δυναμικότητα των επόμενων 25 χρόνων, με μηχανήματα που αγοράσαμε από τώρα και με αυξανόμενες ποσότητες αποβλήτων. Έτσι οι μονάδες κατάληξαν να είναι τεράστιες.

Φυσικά ούτε για την επαναχρησιμοποίηση ορισμένων αποβλήτων κάναμε κάτι. Εδώ ευθύνη φέρει και το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δεν προχώρησε με την προώθηση νομοθεσίας για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις. Αυτά και μόνο επιβεβαιώνουν την άμεση ανάγκη επανεξέτασης της πολιτικής διαχείρισης οικιακών αποβλήτων.

Υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών
 

Δειτε Επισης

Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά
Γυναίκες της Κύπρου, οι αφανείς ηρωίδες
Τα ψέματα τελείωσαν.... Η καταστροφή μας = η πείνα σας!
Σεβασμός στη διαφορετικότητα: Υλοποίηση πολιτικών και δράσεων με στόχο τη μετάβαση στο σύγχρονο και συμπεριληπτικό σχολείο