Το παιδί, να σώσεις το παιδί-Είναι η ελπίδα για το αύριο

Eίναι στιγμές στην καριέρα σου που προβληματίζεσαι. Στιγμές που λες που πάει επιτέλους αυτός ο τόπος. Γιατί νέοι άνθρωποι να τυλίγουν τη ζωή τους σε ένα κομμάτι χαρτί και να την πετάνε στα σκουπίδια; Κυρίως νέοι, γεμάτοι ζωή, όνειρα και φιλοδοξίες. Γεμάτοι ενέργεια. 

Το πρωί λοιπόν έφτασα στη δουλειά, και όπως κάθε μέρα σε αυτό το επάγγελμα, δεν ξέρεις τι έκρυψε απ’ το φως η νύχτα και τι εμφάνισε. Πόσοι συνελήφθησαν, τι έγινε και πως συνέβη μια ιστορία.

Το αστυνομικό δελτίο όπως τις πλείστες μέρες, έτσι και σήμερα, ασφυκτικά γεμάτο. Γεμάτο με υποθέσεις νεαρών που έκαναν ένα λάθος από απερισκεψία, από ανωριμότητα ή ακόμα και από αμαρτίες άλλων τις οποίες θα πληρώνουν ίσως και για μια ζωή.

Ένας 14χρονος φόβος και τρόμος!

Ανάμεσα στον καταιγισμό αστυνομικών ειδήσεων ξεχωρίζει μια υπόθεση στην Πάφο. Ένας 14χρονος ο οποίος έκλεψε όχημα ηλικιωμένης έξω από κοιμητήριο και το οδηγούσε αλόγιστα σε δρόμους της πόλης. Αν ήταν όμως μόνο αυτό θα μπορούσα να το καταπιώ. Αντιστάθηκε λέει η Αστυνομία στη σύλληψη, καταδιώχθηκε, ρίφθηκαν πυροβολισμοί και τελικά προσέκρουσε σε τοίχο για να ακινητοποιηθεί. Εκεί που λες πάλι καλά που ο μικρός δεν έπαθε τίποτα, ακούς στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής να σου λένε ότι στη συνέχεια κατέβηκε και κλώτσησε αστυνομικό.

Τότε διερωτάσαι, προς τι όλα αυτά; Γιατί ένα 14χρονο αγόρι να λειτουργεί με έναν τέτοιο τρόπο; Η συμπεριφορά του σε οδηγεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Η ανατροφή του ήταν κακή; Έμπλεξε σε άλλες καταστάσεις και οδηγήθηκε σε αυτή την αλυσίδα από λάθος ενέργειες; Ή απλά προσπάθησε να διορθώσει το ένα λάθος και με ένα δεύτερο, ένα τρίτο και πάει λέγοντας; Πως αυτό το παιδί μπορεί να στηριχθεί από την κοινωνία; Η μήπως επειδή δεν είναι κυπριόπουλο, δεν μας ενδιαφέρει και θα τον πετάξουμε στο δρόμο; Αυτό το παιδί χρειάζεται τη στήριξη και την αγάπη της κοινωνίας για να μην καταλήξει σε λίγα χρόνια σε ποιο δύσβατα και σκοτεινά μονοπάτια.

Σε μονοπάτια που κατέληξε και ένας 16χρονος ο οποίος συνελήφθη τα ξημερώματα στη Λευκωσία να οδηγεί μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού υπό την επήρεια ναρκωτικών, χωρίς άδεια και ασφάλεια.

Ένα παιδί που όπως φαίνεται από τα ευρήματα της Αστυνομίας, έγινε βαποράκι σε μια τόσο τρυφερή ηλικία. Αυτό το παιδί γιατί να οδηγηθεί σε αυτό τον δρόμο; Ίσως δεν στηρίχθηκε και δεν του δόθηκε η απαραίτητη προσοχή πριν την εφηβεία; 

Σήμερα μπορεί να είναι το δικό σου παιδί-Αύριο μπορεί να είναι το δικό μου

Σίγουρα η εγκληματικότητα δεν θα παταχθεί. Είναι αδύνατο. Αλλά πολλές φορές διερωτάσαι μήπως σαν κοινωνία κάνουμε κάτι λάθος. Δεν στηρίζουμε κάποια παιδιά όταν το χρειάζονται και σε κάποια στιγμή παίρνουν το λάθος δρόμο. Μπορεί να μην φταίνε αυτά, αλλά όταν το καταλάβουμε θα είναι αργά.

Θα είναι αργά γιατί ήδη θα έχουν τραβήξει μια γραμμή που για να την σβήσεις θα πρέπει να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα. Θα τραβήξουν μια γραμμή και θα χαράξουν μια πορεία που δεν έχει γυρισμό.

Τα παιδιά σου, τα παιδιά μου, τα παιδιά όλων είναι η ελπίδα για το αύριο. Μην τα αφήσεις να χαθούν σε ένα τούνελ δίχως γυρισμό.

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης