Ιεραρχούμε τη λύση πολύ πιο πάνω από κομματικές σκοπιμότητες

Ευχή μας είναι το 2016 να είναι η τελευταία χρονιά που θα υποδεχθούμε με την ευχή της απελευθέρωσης και της επανένωσης του τόπου μας. Μακάρι το 2017 η επανένωση και η ειρήνη να είναι το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο θα κτίζει το μέλλον του ο λαός μας ενωμένος.

Ως ΑΚΕΛ εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να πάρει σάρκα και οστά αυτή η προοπτική. Ως Κόμμα επιλέξαμε συνειδητά να μην ακολουθήσουμε το δόγμα «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» ανταποδίδοντας την εξοντωτική κριτική που δέχθηκε ο Δ. Χριστόφιας όταν διαπραγματευόταν το Κυπριακό. Αυτό γιατί ιεραρχούμε την επίλυση του προβλήματος πολύ πιο πάνω από κομματικές σκοπιμότητες. Ασφαλώς αυτό δεν σημαίνει ότι δώσαμε λευκή επιταγή στον κ.  Αναστασιάδη. Ασκήσαμε κριτική εκεί και όπου κρίναμε ότι λειτουργούσε με αλλότρια κριτήρια. Έτσι θα συνεχίσουμε. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, κρίνοντας και τοποθετούμενοι αναλόγως.
Αυτή τη στιγμή διεξάγονται διαπραγματεύσεις, έπειτα από περίοδο όχι μόνο στασιμότητας αλλά και οπισθοδρόμησης. Η πρόοδος που προέκυψε οφείλεται και στην αξιοποίηση των συγκλίσεων Χριστόφια – Ταλάτ. Ελπίζουμε στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να επιδείξει θάρρος, αποφασιστικότητα και συνέπεια ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Ελπίζουμε η ίδια αποφασιστικότητα να επιδειχθεί και από πλευράς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία στα θέματα της εσωτερικής πτυχής. Στη συνέχεια θα πρέπει να συζητηθούν τα θέματα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. Εκεί θα κληθεί η Τουρκία να περάσει από τα λόγια στις πράξεις και να αποδείξει ότι έχει όντως τη βούληση να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού.
Δυστυχώς ο νέος χρόνος δεν αναμένεται να ξημερώσει με προϋποθέσεις που να δίνουν ανάσα στον κόσμο που υποφέρει από τις συνέπειες της κρίσης και τις αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας που του επιβλήθηκαν. Ακόμη και εάν επαληθευθεί η πρόβλεψη των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι κατά το 2017 θα υπάρξει αύξηση της απασχόλησης κατά 1,6%, η επίπτωση των προηγούμενων χρόνων, με 43 χιλιάδες λιγότερους εργαζόμενους θα παραμείνει εξαιρετικά αρνητική. Η τριετία 2015-2017, εάν υπάρξει όντως τριετία αύξησης του ΑΕΠ, θα έχει αυξήσει συνολικά την απασχόληση μόνο κατά 10 χιλιάδες άτομα. Ταυτόχρονα, η συνολική υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης των μέσων μισθών το 2016 θα έχει επανέλθει στο επίπεδο του 1996. Μια ολόκληρη εικοσαετία πισωγύρισμα. Αυτό θα συμβαίνει την ίδια ώρα που τα κέρδη του κεφαλαίου για το 2016 θα έχουν αυξηθεί κατά 900 εκατομμύρια σε σχέση με το 2009 και 500 σε σχέση με το 2010.  Επιπλέον, για πρώτη φορά, τα τελευταία 40 χρόνια το 2014-2015 οι καθαρές επενδύσεις ήταν αρνητικές. Αρνητικές αναμένεται να είναι και το 2016.
Υπάρχει άλλος δρόμος αντιμετώπισης της κρίσης εκτός από το μαχαίρι της λιτότητας μόνιμα στραμμένο στους εργαζόμενους; Υπάρχει. Το απέδειξε η Ισλανδία. Εκεί εκτός του ότι οι υπαίτιοι για την τραπεζική κρίση ήδη τιμωρήθηκαν από τη δικαιοσύνη, κλήθηκαν να πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης αυτοί που μπορούσαν. Επιβλήθηκε φόρος πλούτου και αυξημένος φόρος στα κέρδη. Μειώθηκαν οι υψηλοί μισθοί, επεκτάθηκε το ανεργιακό επίδομα, η κοινωνική πρόνοια και η προσφορά στέγης. Τι είναι αυτό που εμποδίζει την κυπριακή κυβέρνηση να ακολουθήσει ανάλογη πολιτική; Τι άλλο πέραν από τις ιδεοληψίες και τον δογματισμό της ίδιας και της Τρόικα;
Ο τόπος μας δεν θα έχει προοπτική, ο λαός μας δεν θα ευημερήσει όσο η κυβέρνηση Αναστασιάδη συνεχίζει να επιβάλλει αντιλαϊκές και μονόπλευρες πολιτικές. Το ΑΚΕΛ, κόμμα μαχητικό, σοβαρό και υπεύθυνο, καταθέτει προτάσεις, αναζητά συνεργασίες και αντιστέκεται με όλες του τις δυνάμεις ώστε να ξημερώσει εκείνη η μέρα που ο τόπος μας θα είναι επανενωμένος και ο λαός μας θα ζει σε συνθήκες ευημερίας και προόδου.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά
Γυναίκες της Κύπρου, οι αφανείς ηρωίδες
Τα ψέματα τελείωσαν.... Η καταστροφή μας = η πείνα σας!
Σεβασμός στη διαφορετικότητα: Υλοποίηση πολιτικών και δράσεων με στόχο τη μετάβαση στο σύγχρονο και συμπεριληπτικό σχολείο