Παγκύπριον Γυμνάσιον (Κεντρικό)

H ολοκλήρωση της αναδόμησης-αποκατάστασης του κτηρίου του αρχαιότερου σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο και εκ των ιστορικότερων σχολείων του ελληνισμού αποτελεί γεγονός, μετά από καθυστερήσεις και δυσκολίες που παρουσιάζονταν διαχρονικά.

Το Παγκύπριον Γυμνάσιον (Κεντρικό) στη Λευκωσία ιδρύθηκε το 1812 και πάντα ταυτιζόταν με τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού ενώ σε αυτό δίδαξαν και φοίτησαν σπουδαίοι καθηγητές και μαθητές, οι οποίοι διέπρεψαν σε όλους τους τομείς της ζωής, στην Πολιτική, τις Επιστήμες, τις Τέχνες και τα Γράμματα, αλλά και στους αγώνες της Κύπρου για ελευθερία.

Με την παράδοση στην  εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα του αναβαθμισμένου ιστορικού κτηρίου της Σεβερείου Βιβλιοθήκης και της Πτέρυγας Θεοδότου, όπως και του κεντρικού κτηρίου της διοίκησης και της Πτέρυγας Χατζηκωστή, παραδόθηκε την ίδια στιγμή ένα κόσμημα για τα εκπαιδευτήρια της Κύπρου.

Σημειώνεται πως με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική φυσιογνωμία και την ταυτότητα του Εκπαιδευτηρίου, προτεραιότητα δόθηκε στην πλήρη ικανοποίηση των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από την αναδόμηση-αποκατάσταση των κτηρίων του.

Τα έργα, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου, άρχισαν στις 17 Ιουνίου του 2016 -αφού προηγήθηκε μία σειρά ενεργειών, όπως έρευνες, συζητήσεις, δημόσιες παρουσιάσεις και ανταλλαγές απόψεων με όλους τους εμπλεκομένους- ολοκληρώθηκαν δε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η πρώτη φάση, που εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2018, περιλάμβανε την ανέγερση της νέας πτέρυγας, την επισκευή των διατηρητέων κτηρίων της οδού Θησέως και την κατασκευή μέρους της αθλητικής υποδομής.

Πρόσθετα, προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του Παγκυπρίου Γυμνασίου, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) προώθησε και υλοποιεί τις ακόλουθες καινοτόμες δράσεις:

  • Λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος Γυμνασιακού Κύκλου Διαθεματικής και Διεπιστημονικής Μάθησης, με συνδυασμό των Θετικών και των Ανθρωπιστικών επιστημών, μέσω των δύο κατευθύνσεων: (α) «STEAM» (ακρωνύμιο των όρων Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) με στόχο την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και σύνδεσης της γνώσης με την καθημερινή ζωή και (β) «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός» με στόχο την ενδυνάμωση του λόγου (γραπτού και προφορικού). Στο Πρόγραμμα φοιτούν μαθητές/μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής περιφέρειας.
  • Μεταφορά του Μουσικού Γυμνασίου Λευκωσίας και λειτουργία του πλέον μαζί με το Μουσικό Λύκειο.
  • Ίδρυση και απογευματινή λειτουργία στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη του Κέντρου Κλασικών Σπουδών και Ελληνικών Γραμμάτων, για μαθητές/μαθήτριες από όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Λευκωσίας.
  • Λειτουργία Κέντρου Διαδραστικής Μάθησης «Λουκά Πουρούλη» (αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023).
  • Ψηφιοποίηση του πλούσιου αρχείου των χειρογράφων, χαρτών, παλαιτύπων, κειμηλίων που διαθέτει το Σχολείο, ώστε να διασωθούν και να είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.

Ως ένα πρότυπο εκπαιδευτήριο πλέον, ανταποκρινόμενο στο όραμα των ιδρυτών, των ευεργετών και των μεγάλων του δασκάλων, θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τις νέες και τους νέους με γνώσεις και δεξιότητες, αξίες, ιδανικά και ήθος, καθιστώντας τους ικανούς να συμβάλουν στην πρόοδο και την ευημερία της πατρίδας.

Συγχαρητήρια αξίζουν διαχρονικά σε όλους όσοι πίστεψαν στην υλοποίηση του έργου αυτού και πρωτίστως στην Πολιτεία που επένδυσε και επενδύει στο σχολείο αυτό, τόσο διότι το δικαιούται και το αξίζει λόγω της ιστορίας του, αλλά πρώτιστα επειδή έχει ακόμη πιο λαμπρό μέλλον και προοπτική.

Δειτε Επισης

Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά
Γυναίκες της Κύπρου, οι αφανείς ηρωίδες
Τα ψέματα τελείωσαν.... Η καταστροφή μας = η πείνα σας!
Σεβασμός στη διαφορετικότητα: Υλοποίηση πολιτικών και δράσεων με στόχο τη μετάβαση στο σύγχρονο και συμπεριληπτικό σχολείο