Το πιο απίθανο φινάλε όλων των εποχών με την «αυτοκτονία» της Ίντερ το 2002

Το μυθικό φινάλε του 2002 στη Serie A και η φετινή «μάχη».  

Η Ίντερ αναζητά ένα θαύμα για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, ώστε να διατηρήσει τα σκήπτρα και να φτάσει στο νταμπλ. Θέλει νίκη κόντρα στην αδιάφορη Σαμπντόρια και ελπίζοντας την ίδια ώρα σε «αυτοκτονία» της Μίλαν απέναντι στην επίσης αδιάφορη Σασουόλο. Ανάλογη εκείνης, την οποία είχε κάνει η ίδια πριν από 20 χρόνια και συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου του 2002. Στο πιο τρομερό φινάλε (εάν δεν ήσουνα οπαδός των «νερατζούρι») ever στην Ιταλία.

Η ομάδα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ, η οποία διέθετε πλειάδα αστέρων (Ρονάλντο, Βιέρι, Ρεκόμπα κ.α.), είχε να κάνει απλώς τα βασικά για να επιστρέψει στην κορυφή μετά το 1989, κατακτώντας το 14ο πρωτάθλημά της. Έχοντας… στρωμένο χαλί μπροστά της. Ειδικά με την τροπή, την οποία είχε πάρει η αναμέτρηση με τη Λάτιο. Οι Ρωμαίοι ήταν ο αντίπαλός στην τελευταία αγωνιστική. Σε ένα γήπεδο, το οποίο μόνο αφιλόξενο δεν ήταν εκείνο το απόγευμα. Αφού, οι οπαδοί των φιλοξενούμενων ήταν πλειοψηφία, καθώς δεν βρέθηκαν μόνο 12.000 και εκτιμάται ότι ήταν περίπου 45.000. Αφετέρου ακόμα και οι φίλοι των γηπεδούχων την Ίντερ υποστήριζαν.

Ο λόγος; Απλός, τουλάχιστον στα δικά τους τα μάτια. Η Ίντερ είχε 68 βαθμούς, η Γιουβέντους 68 και η Ρόμα 67. Συνεπώς, υπήρχε ο… κίνδυνος να κατακτήσει το πρωτάθλημα η μισητή συμπολίτισσα, η οποία ήταν, μάλιστα, κάτοχος του τροπαίου. Το γεγονός ότι η ομάδα του Αλμπέρτο Τζακερόνι «καιγόταν» για βαθμούς, ώστε να βγει Ευρώπη, τους περνούσε αδιάφορο. Άλλωστε, οι οπαδοί των δύο ομάδων έχουν φιλικές σχέσεις και εκείνη της Λάτσιο στήριξαν και τη σεζόν 2009-10 την Ίντερ για τη «μάχη» με τη Ρόμα. Η «Γηραιά Κυρία», για να επιστρέψουμε στα του 2002, έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της αδύναμης Ουντινέζε στο «Φρίουλι» και οι «τζιαλορόσι» της αδιάφορης Τορίνο εκτός έδρας. Οπότε, όλοι ήξεραν ότι τα πάντα θα κρίνοταν από το Λάτσιο-Ίντερ. Εκεί ήταν στραμμένα όλα τα βλέμματα.

Η Γιουβέντους «καθάρισε» με συνοπτικές διαδικασίες την Ουντινέζε. Γκολ στο 2’ ο Τρεζεγκέ, άλλο ένα ο Ντελ Πιέρο στο 11’ και… game over από νωρίς.

Το γκολ του Κασάνο στο 68’ αποδείχθηκε αρκετό για να δώσει τη νίκη στη Ρόμα με συνταγή Καπέλο.

 

Η Ίντερ ξεκίνησε πολύ καλά το παιχνίδι. Γκολ στο 11’ με τον Βιέρι (που είχε περάσει Γιουβέντους και Λάτσιο) από κοντά έπειτα από ασταθή επέμβαση του Περούτσι και πολλοί πίστεψαν ότι οι γηπεδούχοι θα επιβεβαιώσουν τις… προβλέψεις, κάνοντας εύκολο το έργο της πρωτοπόρου. Ο Μάσιμο Μοράτι έκανε τον σταυρό του ανακουφισμένος. Η απάντηση ήρθε με τον Πομπόρσκι στο 20’, που εκμεταλλεύτηκε την κακή αντίδραση της αντίπαλης άμυνας. Τέσσερα λεπτά μετά, ο Λουίτζι Ντι Μπιάτζο έκανε το 1-2 μετά από κόρνερ. Σε ένα κρίσιμο σημείο (45’) ο Πομπόρσκι δήλωσε ξανά «παρών» και ισοφάρισε εκ νέου, στέλνοντας τις ομάδες στα αποδυτήρια με το 2-2, αφού πρόλαβε την έξοδο του Τόλντο έπειτα από κακό διώξιμο του Κόρντομπα.

Ο Σιμεόνε κάνει το 3-2 στο 56’ με κεφαλιά έπειτα από φάουλ του Φιόρε, που είχε φτιάξει και το 1-1. Η Ίντερ πιέζει για το 3-3, χάνει μεγάλη ευκαιρία, με παρ’ ολίγον αυτογκόλ του Φαβάλι και λίγο μετά γίνεται το 4-2 με κεφαλιά του νυν προπονητή της Ίντερ, Σιμόνε Ιντζάγκι. ΕΦΙΑΛΤΗΣ! Μέχρι το φινάλε δεν άλλαξε κάτι και το πρωτάθλημα κατέληξε στη Γιουβέντους, η οποία έφτασε τους 71 βαθμούς, ενώ η Ρόμα έπιασε τους 70 και οι «νερατζούρι» έπεσαν 3οι με 69. Με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να παίξουν και προκριματικά Champions League το καλοκαίρι. Ενός κακού μύρια έπονται…

«Είμαι κουρασμένος, απηυδισμένος και εκνευρισμένος. Σήμερα κανένας οπαδός της Ίντερ δεν θέλει να ακούσει λέξεις παρηγοριάς κι εγώ δεν διαφέρω απ’ αυτούς», δήλωσε ο Μάσιμο Μοράτι. Ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ δεν κατάφερε να οδηγήσει στον τίτλο την Ίντερ και έγινε αποδέκτης τρομερά αρνητικών σχολίων, ενώ η ταμπέλα του λούζερ κόλλησε τον συντρόφευε για πάντα. Αφού είχαν προηγηθεί και οι κολλητοί χαμένοι τελικοί στο Champions League, όσο ήταν στον πάγκο της Βαλένθια. Το 2000 από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 3-0 και έναν χρόνο μετά από την Μπάγερν Μονάχου (1-1 κανονική διάρκεια, 5-4 πέναλτι). Σε μια περίοδο στην οποία το όνομά του ήταν πολύ «hot» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο Ρονάλντο, ο οποίος είχε επιστρέψει από τον πολύ σοβαρό τραυματισμό, δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευσή του και τα δάκρυά του στον πάγκο, καθώς ο Κούπερ τον είχε βγάλει εκτός από το 78ο λεπτό. «Η απογοήτευση μοιάζει να με ακολουθεί παντού στη ζωή. Μέσα σε λίγες στιγμές χάθηκαν τα όνειρα μας σήμερα», δήλωσε μετά το φινάλε… αποκαμωμένος και πρόσθεσε: «Η πίκρα για την απώλεια του τίτλου είναι ακόμα μεγαλύτερη επειδή η γραμμή του τερματισμού ήταν τόσο κοντά. Η απογοήτευση φαίνεται πως αποτελεί σύντροφο της ζωής μου. Μέσα σε λίγες στιγμές τα όνειρά μας εξαφανίστηκαν και παρασύρθηκαν από την σκληρή πραγματικότητα». Λίγο καιρό μετά τον απέκτησε η Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ το «φαινόμενο» έκανε «όργια» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Κορέας με 8 γκολ, οδηγώντας τη Σελεσάο στην κορυφή και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι «είμαι ακόμα εδώ».

Το φινάλε θρίλερ γέννησε και μια τρομερή κόντρα. Ο Μάρκο Ματεράτσι φώναζε απευθυνόμενος στην πλευρά της Λάτσιο, αναφερόμενος στο φινάλε της σεζόν 1999-00, όταν και πήραν το πρωτάθλημα οι Ρωμαίοι: «εγώ σας βοήθησα να κερδίσετε τον τίτλο». Τότε, ο Ματεράτσι αγωνιζόταν στην Περούτζια. «Δεν υπάρχουν πολλά λόγια να πω, το απολαμβάνουμε. Αυτό που έγινε ήταν για την απογοήτευση που είχαμε βιώσει δύο χρόνια πριν στην Περούτζια και υπάρχει κάποιος που βλέπει ο οποίος ήταν στην Περούτζια...», δήλωσε ο Κόντε κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών στα αποδυτήρια, ξύνοντας την των οπαδών της Ίντερ, αλλά ο σκοπός του δεν ήταν αυτός. Στο «στόχαστρό» του ήταν ο Μάρκο Ματεράτσι, ο οποίος είχε στερήσει τον τίτλο στη Γιουβέντους το 2000.

Ο Ματεράτσι… σήκωσε το γάντι και απάντησε: «Ο Κόντε θα πρέπει να αγοράσει στον εαυτό του μία νέα περούκα με τα λεφτά που θα πάρει από το μπόνους τίτλου». Ο Κόντε επανήλθε: «Θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κύριο Ματεράτσι ότι κανείς δεν χρησιμοποιεί πια περούκες. Μπορείς να κάνεις μεταμόσχευση μαλλιών τώρα, αλλά, δυστυχώς για εκείνον, η επιστήμη δεν έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να γίνονται μεταμοσχεύσεις εγκεφάλων».

Πηγή: sportfm.gr