Η γκαντεμιά της Σαλαμίνας όταν παίρνει πρωτάθλημα η Ομόνοια και η… ευχή με ΑΠΟΕΛ

Ένα απίστευτο στατιστικό επιβεβαίωσε ο υποβιβασμός της Νέας Σαλαμίνας, στη Β’ Κατηγορία, το οποίο θέλει τους ερυθρόλευκους, όποτε κατακτά τίτλο η Ομόνοια, να διαβαθμίζονται.

Οι πράσινοι, έχουν κατακτήσει 21 τίτλους πρωταθλήματος στην ιστορία τους, ενώ η Σαλαμίνα έπεσε στη Β’ Κατηγορία έξι φορές. Τις πέντε από αυτές τις έξι φορές που συνέβη κάτι τέτοιο, πρωταθλήτρια ήταν η Ομόνοια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανέλαβε την ευθύνη ο Θουκής-Ορατό το ενδεχόμενο παραίτησης του Δ.Σ.

Η πρώτη φορά που η Νέα Σαλαμίνα έπεσε στη Β’ Κατηγορία, μετά από 25 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην Α’, ήταν τη σεζόν 1978-79. Εκείνη ήταν η χρυσή περίοδος της Ομόνοιας, η οποία κατέκτησε έξι συνεχόμενα πρωταθλήματα, με τη συγκεκριμένη χρονιά να ήταν η τελευταία.

Η Σαλαμίνα ανέβηκε την αμέσως επόμενη χρονιά στην πρώτη κατηγορία, όπου παρέμεινε μέχρι τη σεζόν 2000-01, όταν η Ομόνοια στέφθηκε και πάλι πρωταθλήτρια, σπάζοντας την αυτοκρατορία που είχε κτίσει για πέντε χρόνια η Ανόρθωση.

Εκείνη ήταν και η χρονιά που άρχισε να χτίζεται αυτό το απίστευτο σερί, που όποτε η Ομόνοια παίρνει πρωτάθλημα, η Σαλαμίνα οδηγείται τα αλώνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το αντίο του Τιάγκο στην Ομόνοια-«Όταν ήρθα, το είπα σε όλους...»

Τη σεζόν 2002-03, οι ερυθρόλευκοι οδηγήθηκαν ξανά στη Β’ Κατηγορία, από την οποία είχαν ανέβει τη σεζόν 2001-02.

Τη χρονιά 2003-04, πήραν ξανά την άνοδο για τη μεγάλη κατηγορία, όπου κρατήθηκαν μέχρι τη σεζόν 2007-08. Εκείνη η φορά, ήταν η μοναδική που η Σαλαμίνα διαβαθμίστηκε χωρίς να κατακτήσει τον τίτλο η Ομόνοια. Το 2007-08 πρωταθλήτρια είχε ανακηρυχθεί η έταιρη ομάδα της Αμμοχώστου, Ανόρθωση.

Ακολούθησε η άνοδος στην πρώτη κατηγορία το 2008-09 και με την κατάκτηση του τίτλου από την Ομόνοια τη σεζόν 2009-10, υποβιβάστηκε ξανά. Επέστρεψε ένα χρόνο αργότερα και έμεινε στην Α’ Κατηγορία για δέκα χρόνια, μέχρι που διαβαθμίστηκε τη σεζόν 2020-21, με πρωταθλήτρια και πάλι την Ομόνοια.

Πάντως, καταγράφεται άλλο ένα εντυπωσιακό στοιχείο, που θέλει τη Νέα Σαλαμίνα μετά τους υποβιβασμούς της, να επιστρέφει στην πρώτη κατηγορία την αμέσως επόμενη χρονιά. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρωταθλητής είχε ανακηρυχθεί ο ΑΠΟΕΛ.