Το απίθανο ρεκόρ που διατηρεί η Ινδονησία σε Παγκόσμια Κύπελλα τα τελευταία 84 χρόνια

Η ώρα για τη σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πλησιάζει και το sport-fm.gr σας βάζει στο κλίμα με 50 ξεχωριστές ιστορίες από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη.

Ένα ρεκόρ που πιθανότατα δεν θα ήθελε να έχει διατηρεί η Ινδονησία τα τελευταία 84 χρόνια. Το μακρινό 1938 η ασιατική ομάδα πανηγύρισε την πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ωστόσο η πορεία της σταμάτησε μετά από ένα μόλις παιχνίδι. Το γεγονός αυτό την καθιστά ως την ομάδα με τη συντομότερη παρουσία στη διοργάνωση.

Η απόσυρση της Ιαπωνίας και η ευκαιρία στη Γαλλία

Η απίθανη ιστορία της Ινδονησίας ξεκινάει από το ότι αποτελεί την πρώτη ασιατική χώρα που συμμετείχε σε τελική φάση του Μουντιάλ. Στη Γαλλία το 1938, η εθνική ομάδα των ολλανδικών Ανατολικών Ινδιών, όπως ονομαζόταν τότε ως αποικία της Ολλανδίας, τσέκαρε το εισιτήριο για τους «16», λόγω της απόσυρσης της Ιαπωνίας από τα προκριματικά.

 

Το ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. Για την ακρίβεια, είχε χωριστεί στα δύο. Υπήρχε μια ομοσπονδία που θεωρούσε πως η ολλανδική επιρροή ήταν θετική και μια που την αντιμαχόταν, με βασικό επιχείρημα να αγωνίζονται μόνο γηγενείς ποδοσφαιριστές.

Στο Μουντιάλ της Γαλλίας ταξίδεψε ένα μείγμα διαφόρων εθνικοτήτων με βάση την Ινδονησία, ανάμεσά τους και Ολλανδοί παίκτες, υπό την καθοδήγηση του -επίσης Ολλανδού- Γιόχαν Μάστενμπροκ.

Δεν έλειψαν οι φωνές που υποστήριζαν πως η επιλογή των παικτών δεν είχε γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια και πως υπήρχαν Ινδονήσιοι παίκτες που ήταν καλύτεροι από αυτούς. Αυτό, όμως δεν έπαιξε τελικά καμία σημασία.

Το όνειρο που έγινε εφιάλτης

Η πορεία της Ινδονησίας σταμάτησε νωρίς. Και για αυτό δεν έφταιγε η ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατούσε στην ομάδα, αλλά το γεγονός ότι βρήκε απέναντί της τη μετέπειτα φιναλίστ του θεσμού, Ουγγαρία και το σύστημα διεξαγωγής που περιελάμβανε μόνο νοκ άουτ παιχνίδια.

Οι Ούγγροι ήταν σαρωτικοί σε όλα τα παιχνίδια ως τον τελικό. Η αρχή έγινε απέναντι στους Ινδονήσιους, επικρατώντας κατά κράτος (6-0) στο γήπεδο της Ρεμς, μπροστά σε 9.000 φιλάθλους. Στον τελικό η Ουγγαρία ηττήθηκε 4-2 από την Ιταλία.