Επιμένει σε επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν για το Μαρί ο Εισαγγελέας

Συμπληρώνονται σήμερα πέντε χρόνια από την τραγική εκείνη μέρα που ξημέρωσε για ολόκληρη την Κύπρο, με το άκουσμα της είδησης μιας καταστροφικής έκρηξης στην ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.
 
Για αρκετές οικογένειες ο χρόνος σταμάτησε σε εκείνο το θλιβερό πρωινό της 11ης Ιουλίου του 2011, το πρωινό που έμελλε να τους στερήσει παιδιά, συζύγους, πατέρες, αδελφούς...

Σήμερα πέντε χρόνια μετά η Κύπρος θυμάται τα 13 θύματα της φονικότερης έκρηξης που είδε ποτέ η Κύπρος και η όποια άφησε πίσω της πόνο και ερείπια.

Αν και η σημερινή μέρα είναι ημέρα σιωπής και θρήνου, ωστόσο αξίζει να τονιστεί και μία άλλη πτυχή του όλου θέματος, εκείνη της στήριξης της πολιτείας σε αυτούς τους ανθρώπους που βίωσαν τον μεγαλύτερο πόνο που μας επιφυλάσσει καμιά φορά η ζωή... τον ξαφνικό και αναπάντεχο χαμό αγαπημένων τους προσώπων.

Πριν πέντε χρόνια και σε μία προσπάθεια το κράτος να απαλύνει κάπως τον πόνο των συγγενών αποφάσισε μεταξύ άλλων διά του Υπουργικού Συμβουλίου, να προσφέρει υπό την μορφή φιλανθρωπίας 95 χιλιάδες ευρώ για τη σύζυγο όσων από τα θύματα ήταν νυμφευμένοι και για κάθε τέκνο τους ανεξαρτήτως ηλικίας. Η απόφαση επάρθη συγκεκριμένα στις 10.08.2011.

Στο μεταξύ οι συγγενείς προχώρησαν τόσο σε ποινικό όσο και σε αστικό επίπεδο στη αναζήτηση απόδοσης δικαιοσύνης για το κακό που έγινε και που θα μπορούσε όπως άλλωστε αποδείχθηκε και δικαστικά να έχει αποφευχθεί.

Πράξεις και παραλείψεις κυβερνώντων και ανθρώπων σε καίρια πόστα, οδήγησαν αλυσιδωτά σε αυτό που όλοι ζήσαμε το πρωί της 11ης Ιουλίου 2011.

Για το ποινικό μέρος των υποθέσεων στις 9 Ιουλίου 2013, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας έκρινε αθώους τους Μάρκο Κυπριανού και Σάββα Αργυρού, ενώ ένοχος κρίθηκε ο Κώστας Παπακώστας για ανθρωποκτονία, πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή απερίσκεπτης πράξης και συμπεριφοράς. Ένοχοι με την κατηγορία της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς βρέθηκαν εξάλλου ο Διευθυντής και ο Βοηθός Διευθυντής της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Νικολάου και Χαράλαμπος Χαραλάμπους και ο Διευθυντής της ΕΜΑΚ, Ανδρέας Λοϊζίδης. Στους καταδικασθέντες επιβλήθηκε: ποινή φυλάκισης πέντε ετών χωρίς αναστολή στον πρώην υπουργό Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, ενώ ποινές φυλάκισης δύο χρόνων ανακοινώθηκαν για τους άλλους τρεις κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι.

Ωστόσο η κραυγή των συγγενών για ελλειπή δικαιοσύνη δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητη. Πέραν της απογοήτευσής τους από την απόφαση του Κακουργιοδικείου, θεωρούν πως για το έγκλημα του Μαρί θα έπρεπε να λογοδοτήσουν, τόσο ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, όσο και ο Συνταγματάρχης, Γιώργος Γεωργιάδης, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Στο λιγότερο γι αυτούς σημαντικό κομμάτι των αστικών αγωγών αποζημιώσεων έχουν ήδη εκδοθεί πρωτόδικα αποφάσεις για τρεις υποθέσεις. Πρόκεται για τις υποθέσεις των συγγενών των θυμάτων Κλεάνθη Κλεάνθους, Ανδρέα Παπαδόπουλου και Παναγιώτη Θεοφίλου.

Το δικαστήριο στις 19 Μαΐου 2016 αποφάσισε υπέρ των συγγενών επιδικάζοντάς τους αποζημιώσεις. Ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας προέβαλλε τον ισχυρισμό για λογαριασμό της Δημοκρατίας, ότι οι 95 χιλιάδες ευρώ που διέθεσε υπό μορφή φιλανθρωπίας το υπουργικό συμβούλιο το 2011, θα έπρεπε να υπολογιστούν και να αφαιρεθούν από τις όποιες αποζημιώσεις επιδικάσει τελικώς το δικαστήριο.
 
 

Στο αίτημα Κληρίδη, ωστόσο, ο δικαστής Μαλαχτός, έκρινε πως αυτό δεν ευσταθεί αφού «η επίδικη πληρωμή δεν αφορούσε πληρωμή στην οποία οι Ενάγοντες συγγενείς δικαιούνταν είτε στη βάση νόμου είτε στη βάση ασφαλιστικής ή άλλης σύμβασης.  Η πληρωμή εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως κατά χάριν οικονομική βοήθεια και ενώ δεν υφίστατο νομική ή συμβατική προς τούτο υποχρέωση του Κράτους.  Όπως διαφάνηκε εκ των υστέρων και επιβεβαιώνεται με την παρούσα Απόφαση, το Κράτος, υπαίτιο για την έκρηξη, είχε από τη στιγμή εκείνη νομική υποχρέωση αποζημίωσης των θυμάτων και των οικογενειών τους. 'Ο,τι δεν υφίστατο ήταν η υποχρέωση καταβολής του συγκεκριμένου ή άλλου ποσού στο στάδιο εκείνο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ο Γενικός Εισαγγελέας δεν προτίθεται να καταθέσει τα όπλα, και εφεσιβάλλει την πρωτόδικη απόφαση, επιμένοντας να διεκδικεί ουσιαστικά την επιστροφή της φιλανθρωπίας που προσέφερε τότε η Κυβέρνηση, και η οποία όπως έκρινε το δικαστήριο δεν μπορεί να υπολογιστεί στο τελικό ύψος των αποζημιώσεων και να αφαιρεθεί από αυτό.

Όπως και να ΄χει, οι νομικές πτυχές του όλου θέματος αν και έχουν τη δική τους σημασία, σίγουρα δεν υπερτερούν του πόνου της απώλειας που βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν οι άνθρωποι που έμειναν πίσω, και οι οποίοι προφανώς το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν, είναι να βρίσκονται σε μία δικαστική αίθουσα υπερασπιζόμενοι τα προφανή. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι ο νόμος είναι ένα νόμισμα με δύο οψείς. Από την μία το γράμμα του και από την άλλη το πνεύμα του. Γιατί θα πρέπει λοιπόν όλοι να γνωρίζουν και να επικαλούνται την πρώτη, αλλά να δυσκολεύονται τόσο πολύ να αναγνωρίσουν τη σημασία της δεύτερης...
 
Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Ό,τι και αν εμείς θέλουμε, ο Εισαγγελέας θ’ αποφασίσει για Μαρί