ΒΙΝΤΕΟ: Κακοκαιρία σε διάφορα μέρη της Κύπρου-Προβλήματα σε δρόμους και πτώσεις δέντρων

Σε ισχύ βρίσκεται η κίτρινη προειδοποίηση που εξέδωσε από το μεσημέρι η Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία προειδοποίησε για έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένεται να επικρατήσουν στο νησί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφυγε ο καύσωνας, ήρθαν οι καταιγίδες και το χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση

Ήδη, ημιορεινές και ορεινές περιοχές πλήττονται από έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν κι άλλες περιοχές της Κύπρου.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογικής Υπηρεσία, μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες πιθανό να επηρεάσουν κατά διαστήματα, κυρίως τα ορεινά και το εσωτερικό. Η ένταση της βροχής αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 35 και 50 χιλιοστά ανά ώρα, ενώ είναι πιθανό να πέσει και χαλάζι.

Η κίτρινη προειδοποίηση ισχύει μέχρι τις 6:00 το απόγευμα της Τρίτης.

Από την κακοκαιρία, παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο, αφού σύμφωνα με την Αστυνομία, λόγω βροχόπτωσης, στον δρόμο Καρβουνά-Αμιάντου, υπάρχει κατολίσθηση πετρών και όγκων χώματος.

Eπίσης, το ίδιο ισχύει και στις περιοχές Λατσιών και Πέρα Χωριού. Η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες, να τηρούν αποστάσεις από προπορευόμενα οχήματα και να έχουν τα φώτα πορείας των οχημάτων τους αναμμένα.

Εξάλλου, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας, στην περιοχή Κόσιης προς Ριζοελιά, επικρατούν έντονες βροχοπτώσεις.

Την ίδια ώρα, έχουν προκληθεί προβλήματα λόγω σφοδρών ανέμων, στην Επαρχία Λευκωσίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, υπήρξαν πτώσεις δέντρων και αντικειμένων. «Περίπου 8-10 κλήσεις μέχρι τώρα. Οι περιοχές που φαίνονται να επηρεάζονται είναι Τσέρι, Ανθούπολη, Δευτερά, Ψιμολόφου. Σημειώνει ότι εργάζονται δύο συνεργεία».

Βλάβες στο δίκτυο της ΑΗΚ

Παράλληλα, βλάβες επικρατούν στο δίκτυο της ΑΗΚ, σε όλες τις πόλεις με τα συνεργεία της Αρχής να βρίσκονται επί ποδός για να τις επιδιορθώσουν. 

Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία επηρεάζονται οι περιοχές Ανάγεια, Έγκωμη, Επικοπειό και Τσέρι. Στη Λεμεσό υπάρχουν προβλήματα σε Επταγώνεια, Λουβαρά, Κελλάκι, Παρεκκλησιά, Πύργο και Συκόπετρα, ενώ στη Λάρνακα χωρίς ρεύμα είναι τα χωριά Οδού, Ορά και Βαβατσινιά.

Στην Πάφο, υπάρχουν προβλήματα σε Άγιο Δημητριανό, Δρύμου, Δρύνια, Φύτη, Κανναβιού, Κρίτου Μαρότου, Λάσα, Πολέμι, Ψάθι και Σίμου.

Πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν την περιοχή της Αν. Μεσογείου

Πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως κύματα καύσωνα, ξηρασίες, καταιγίδες σκόνης και καταρρακτώδης βροχές, αναμένεται να πλήξουν την περιοχή της Αν. Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, προειδοποιεί νέα διεθνής επιστημονική μελέτη. Ακόμη προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι και 5 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, φαινόμενα που κάνουν πιο επείγουσα από ποτέ η ανάγκη για άμεση, διασυνοριακή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP27) που θα πραγματοποιηθεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου τον Νοέμβριο, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έκανε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (ΑΜΜΑ), στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος και η Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου και του Ινστιτούτου Χημείας Max Planck στη Γερμανία, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Reviews of Geophysics».

Η μελέτη παρακινήθηκε από την Πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης για τον Συντονισμό Δράσεων για την Κλιματική Αλλαγή στην ΑΜΜΑ, που ανακοινώθηκε το 2019 και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός κοινού Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την προώθηση συντονισμένων δράσεων προς την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων. Το Φθινόπωρο του 2022, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής Αρχηγών Κρατών της ΑΜΜΑ, όπου αναμένεται η ανακοίνωση του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Κύπρου, η μελέτη αναγνωρίζει την ΑΜΜΑ ως ένα από τα παγκόσμια επίκεντρα (“hotspot”) κλιματικής αλλαγής και επισημαίνει ότι η περιοχή θερμαίνεται σχεδόν δύο φορές γρηγορότερα από τον πλανητικό μέσο όρο, και πολύ πιο γρήγορα από άλλες κατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Με βάση την παρούσα κατάσταση, προβλέπεται μέση αύξηση της θερμοκρασίας, μέχρι το τέλος του αιώνα, της τάξεως των 5 βαθμών Κελσίου ή και περισσότερο, κάτι που αναμένεται να επιφέρει καύσωνες πρωτοφανούς έντασης και διάρκειας.  

Οι ερευνητές τονίζουν επίσης την ενδεχόμενη εμφάνιση και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας και ξηρασίας, καταιγίδες σκόνης, καθώς και καταρρακτώδεις βροχές που ενδέχεται να προκαλέσουν ξαφνικές πλήμμυρες. Ως εκ τούτου, η περιοχή αναμένεται να αντιμετωπίσει ελλείψεις στην παροχή πόσιμου νερού και τροφίμων. Σχεδόν όλοι οι κοινωνικοοικονομικοί τομείς αναμένεται να επηρεαστούν σε κρίσιμο βαθμό, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία των 400 εκατομμυρίων κατοίκων της ΑΜΜΑ, με επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα.   

H μελέτη αναφέρει επίσης ότι, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, η ΑΜΜΑ φαίνεται πως σύντομα θα ξεπεράσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πηγή αερίων του θερμοκηπίου, και εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών σε παγκόσμια κλίμακα.

«Οι προβλέψεις με βάση την παρούσα κατάσταση», δηλαδή τα μοντέλα που  δεν λαμβάνουν υπόψη την λήψη άμεσων και φιλόδοξων κλιματικών δράσεων για την αποτροπή της τρέχουσας κλιματικής τροχιάς, «συνεπάγονται την επέκταση των ξηρών κλιματικών ζωνών προς το βορρά. Ως αποτέλεσμα, οι χιονισμένες ορεινές κλιματικές ζώνες θα μειωθούν, και ο συνδυασμός μειωμένων βροχοπτώσεων και ισχυρής θέρμανσης θα επιφέρει σοβαρές ξηρασίες» εξηγεί ο Δρ. Γιώργος Ζίττης του Κέντρου Αριστείας CARE-C του Ινστιτούτου Κύπρου, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

«Η στάθμη της θάλασσας στην ΑΜΜΑ προβλέπεται να ανέβει με ρυθμό παρόμοιο με τις παγκόσμιες εκτιμήσεις, αλλά πολλές χώρες δεν είναι προετοιμασμένες να το αντιμετωπίσουν. Αυτό αναμένεται να επιφέρει σοβαρές προκλήσεις για τις παράκτιες υποδομές και για τη γεωργία, ενώ πιθανόν να οδηγήσει και στην υφαλμύρινση των παράκτιων υδροφορέων, συμπεριλαμβανομένου του πυκνοκατοικημένου και καλλιεργημένου Δέλτα του Νείλου», προειδοποιεί ο Δρ. Ζίττης.

Οι αλλαγές που προβλέπονται στην περιοχή ως επακόλουθο της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να έχουν καίριες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. «Οι κάτοικοι της ΑΜΜΑ θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις για την υγεία και την διαβίωση τους, με ιδιαίτερες δυσκολίες για τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τις εγκύους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Jos Lelieveld, Διευθυντής του Ινστιτούτου Χημείας Max Planck, Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου και συντονιστής της μελέτης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η μελέτη, η επίτευξη των κύριων στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων, θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την ετήσια αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή ΑΜΜΑ μέχρι το τέλος του αιώνα στους 2 βαθμούς Κελσίου, αντί των καταστροφικών 5 βαθμών Κελσίου που προβλέπονται, με βάση την παρούσα κατάσταση.

Οι επιστήμονες τονίζουν την επείγουσα ανάγκη λήψης άμεσων και αποτελεσματικών διασυνοριακών κλιματικών δράσεων για την αποφυγή των πιο ακραίων καιρικών φαινομένων που προβλέπεται να πλήξουν την ΑΜΜΑ.

«Η ανάγκη για επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων είναι πιο άμεση από ποτέ. Η κλιματική αλλαγή δεν αναγνωρίζει κρατικά σύνορα, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η  ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΑΜΜΑ για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της», καταλήγει ο Lelieveld.

Πιθανά μέτρα προσαρμογής και συστάσεις πολιτικής που προτείνουν οι επιστήμονες για την επίτευξη αυτών των στόχων υπογραμμίζουν την ανάγκη ταχείας υλοποίησης δράσεων απανθρακοποίησης, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, στους οποίους καταλογίζεται το μεγαλύτερο μερίδιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΑΜΜΑ. Η μελέτη τονίζει επίσης τη σημασία της λήψης  μετασχηματιστικών μέτρων για κλιματική ανθεκτικότητα και προσαρμογή στις όλο και πιο δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες. Τομείς προτεραιότητας περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των περιορισμένων υδάτινων πόρων, καθώς και προετοιμασία για την αντιμετώπιση συχνότερων ακραίων καιρικών φαινόμενων, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα καταστούν σύντομα βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, ασθενείς 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη, εκτός από τα δυτικά όπου θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 23 βαθμούς στα παράλια και γύρω στους 18 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο νεφώσεις που θα παρατηρούνται από το μεσημέρι και μετά αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο μεμονωμένης καταιγίδας, κυρίως στα ορεινά.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ την Πέμπτη θα παρατηρούνται, από το μεσημέρι και μετά, τοπικά αυξημένες νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά.

Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή άνοδο μέχρι την Παρασκευή, για να κυμανθεί πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Βίντεο από Καιρόφιλοι Κύπρου

Δειτε Επισης

Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ