Αδήριτη ανάγκη η επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων για τα δικαιώματα των θυμάτων

Οι ενέργειες και οι δράσεις των αρμόδιων Υπουργείων και φορέων, όσον αφορά στο θέμα της δημιουργίας κώδικα ενημέρωσης των θυμάτων της οικογενειακής ή/και σεξουαλικής βίας, τέθηκε επί τάπητος στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά την οποία ενημερώθηκαν οι βουλευτές και τονίστηκε η ανάγκη επικαιροποίησης των πρωτοκόλλων.

Το Υφυπουργείο Πρόνοιας και κοινωνικών ασφαλίσεων ενημέρωσε την Επιτροπή ότι έχει ετοιμάσει τον κώδικα ενημέρωσης των θυμάτων, ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες και θα τον αποστείλει στην Επιτροπή, για να τον μελετήσει. Από πλευράς του, το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τους βουλευτές ότι ως Υπουργείο ασχολούνται με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και όταν λάβουν καταγγελία τέτοιας φύσεως, ενημερώνουν το ΣΠΑΒΟ, με το οποίο είναι σε συνεργασία, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και άδειες που χρειάζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόβουν νομική αρωγή σε θύματα βίας-«Ρωτούν για τα βαμμένα νύχια και μαλλιά τους»

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, στην τοποθέτησή της, σημείωσε πως δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη από το Υπουργείο ένας κώδικας για ενημέρωση των θυμάτων οικογενειακής ή/και σεξουαλικής βίας. Όπως υπέδειξε, η νομοθεσία ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022 και προβλέπει τη δημιουργία κώδικα, για να μπορεί κάποιο θύμα να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν πρωτόκολλα, τα οποία είναι σε διαδικασία. Ξεκαθάρισε, στη συνέχεια, ότι άλλο η ενημέρωση και άλλο η διαχείριση των θυμάτων, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται να γίνει εξειδικευμένα αυτό.

Στο σημείο αυτό, η πρόεδρος της Επιτροπής και βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, προέτρεψε το Υπουργείο Υγείας να έρθει σε επαφή με την Αστυνομία, η οποία ήταν παρούσα στη συνεδρία, ώστε να ενημερωθεί για τον κώδικα που εφαρμόζει και να τον αντιγράψουν, ενώ ζήτησε όπως ο συγκεκριμένος κώδικας ενταχθεί και στα σχολεία. Η κα. Χαραλαμπίδου πρόσθεσε πως όταν κλήθηκε στην Επιτροπή ο ΟΚΥπΥ και ρωτήθηκε αν οι γιατροί γνωρίζουν τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν όταν πάει μία γυναίκα σε νοσοκομείο και καταγγείλει βιασμό, ποιο πρωτόκολλο ακολουθείται για να περισυλλέξουν τεκμήρια, οι απαντήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές, με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας να τονίζει πως είναι υπό επικαιροποίηση στο Υπουργείο Υγείας το πρωτόκολλο.

Από πλευράς του, το Υπουργείο Παιδείας υπέδειξε ότι γίνονται διαχρονικά δράσεις, που αφορούν στην ενημέρωση των παιδιών για τα θύματα βίας, τη σεξουαλική κακοποίηση και την οικογενειακή βία. Πρόσθεσε πως το Υπουργείο καταβάλλει προσπάθειες για να διασυνδέσει όλα τα θέματα της συγκεκριμένης ενότητας, σε μία ενιαία εκπαίδευση, με την προσπάθεια να έχει εντατικοποιηθεί την περασμένη σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα, υπέδειξε πως υπάρχουν τρεις μηχανισμοί, οι οποίοι είναι στη διάθεση του εκπαιδευτικού και τον βοηθούν να γνωρίζει αν το παιδί είναι θύμα κακοποίησης ή ήρθε αντιμέτωπο με οποιαδήποτε κακοποιητική πράξη.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανάγκη για αξιολόγηση των πρωτοκόλλων της Αστυνομίας για την έμφυλη βία εντοπίζει η Δράκου

Από πλευράς της, η εκπρόσωπος της Αστυνομίας σημείωσε πως υπάρχει κώδικας για τα δικαιώματα των θυμάτων και επεσήμανε ότι ο αστυνομικός γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, όταν καλείται να αντιμετωπίσει μία καταγγελία.

Στη δική του τοποθέτηση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης σημείωσε ότι ως Υπουργείο δεν μπορούν να εμπλακούν, καθώς δεν είναι εμπλεκόμενη υπηρεσία.

Από πλευράς της, η εκπρόσωπος του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως υπέδειξε ότι βασική τους θέση είναι ότι τα θύματα πρέπει να ασκούν πλήρως τα δικαιώματά τους, τα οποία πρέπει να γνωρίζουν. Πέραν αυτού, τόνισε, είναι σημαντικό να παρέχεται στα θύματα αναγκαία ασφάλεια, κάτι που συνεπάγεται με την αναγκαία εκπαίδευση. Ξεκαθάρισε πως είναι σημαντικός και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα θύματα από την Αστυνομία, καθώς πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένη προστασία προς τα θύματα. Τόνισε πως είναι γνωστό ότι ο αριθμός των καταγγελιών είναι πολύ μικρός, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό δεν προβαίνει σε καταγγελία.

Δειτε Επισης

Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Εντοπίστηκε από την οικιακή βοηθό η γυναίκα στην Ερήμη-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Κακός δαίμονας τα αδιάκοπα φλας των καμερών-Στα... κάγκελα οι οδηγοί, ψάχνουν τη φόρμουλα στη Βουλή
Η τελική μάχη στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Τα δύο στρατόπεδα, οι παραδοξότητες και ο μοναδικός ηττημένος