Καταθέτει στην Επιτροπή για το ασυμβίβαστο ο Αντωνίου-Στο τελικό στάδιο η έρευνα

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η έρευνα της Επιτροπής Ασυμβίβαστου που εξετάζει το θέμα του προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμά Αντωνίου, το οποίο προέκυψε μετά τις έντονες αντιπαραθέσεις και την απόσυρση της εισήγησης του ΚΕΒΕ για διορισμό του πρόεδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ.

Στον απόηχο των αντιδράσεων, μπορεί το ΚΕΒΕ να απέσυρε την πρόταση του για Αγαθαγγέλου, ωστόσο θέλησε να ρίξει λάδι στη φωτιά για τον Θωμά Αντωνίου, θέτοντας θέμα ασυμβίβαστου, παρά το γεγονός πως βρίσκεται στη θέση του εδώ και δέκα χρόνια, χωρίς να τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα, με την αρμόδια Επιτροπή να αναλαμβάνει δράστη, ώστε να ξεκαθαριστεί το όλο θέμα. Ωστόσο, μετά τις σκιές που αφέθηκαν γύρω από το όνομα του, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, έθεσε στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας την παραίτηση του, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί πως ήταν από προηγουμένως στο τραπέζι, σε περίπτωση που δεν ανακαλείτο η απόφαση για διορισμό του Πέτρο Αγαθαγγέλου.   

Ο Νίκος Αναστασιάδης, αναμένει την Επιτροπή Ασυμβίβαστου, ώστε να αποφασίσει κατά πόσο θα την κάνει αποδεκτή ή όχι, με το πόρισμα να αναμένεται να εκδοθεί την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, αφού οι εξετάσεις της βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Ασυμβίβαστου έλαβε διάφορα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση και αρχές της επόμενης βδομάδας θα πραγματοποιήσει σύσκεψη, ώστε να εξεταστούν όσα προκύπτουν, ενώ την ίδια ημέρα, αναμένεται να κληθεί για να παραθέσει τις δικές του θέσεις, ο Θωμάς Αντωνίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στον Θωμά Αντωνίου ο Οδυσσέας-«Υπάρχει προφανές θέμα ασυμβίβαστου»

Πέραν της Επιτροπής Ασυμβίβαστου, το ζήτημα διερεύνησε και η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία είχε ενημερώσει το Υπουργείο Υγείας πως προκύπτει θέμα ασυμβίβαστου για τον πρόεδρο του ΟΑΥ, αφού όπως ανέφερε στην τότε επιστολή της, με ημερομηνία 3 Αυγούστου, η Υπηρεσία διαπίστωσε πως η σύζυγός του κ. Αντωνίου είναι συμβεβλημένη με τον ΟΑΥ.

Μάλιστα στην επιστολή σημειώνει πως η σύζυγος του συνεβλήθη με τον ΟΑΥ τον Δεκέμβριο του 2020 και ο κος Αντωνίου δεν είχε ζητήσει γνωμάτευση από τον οργανισμό για το θέμα, ούτε ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα, η Ελεγκτική Υπηρεσία χρησιμοποίησε την περίπτωση καταγγελίας για τη σύζυγο ενός άλλου μέλους του ΟΑΥ, για το οποίο είχε ληφθεί γνωμάτευση από το νομικό τμήμα του οργανισμού, δηλαδή «από ένα υπάλληλο του ΟΑΥ», όπως αναφέρει. Στην περίπτωση εκείνη, δεν είχε προκύψει ασυμβίβαστο γιατί δεν ήταν συμβεβλημένη στο ΓεΣΥ, ενώ έθεσε διάφορα ερωτήματα για τον τρόπο χειρισμού της συγκεκριμένης υπόθεσης σε σύγκριση με την περίπτωση του κ. Αντωνίου. Όπως για παράδειγμα, γιατί δεν ζητήθηκε γνωμάτευση από εξωτερικό νομικό σύμβουλο, γιατί δεν διερευνήθηκε έστω και τότε η περίπτωση του ίδιου του Προέδρου του ΟΑΥ, και  γιατί δεν ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας για την περίπτωση του κ. Αντωνίου.

Μένουν κενές οι θέσεις

Στο μεταξύ, η απόφαση του ΚΕΒΕ να εισακούσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας και να αποσύρει την πρότασή της για το διορισμό του κ. Αγαθάγγελου, αφήνει κενό στις δύο θέσεις εκπροσώπων του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, ωστόσο ξεκαθαρίστηκε πως τα ονόματα που θα τεθούν στο τραπέζι δεν θα προέρχονται από το χώρο της ιατρικής κοινότητας για αποφυγή νέων αντιδράσεων.

Κενή παραμένει επίσης και η θέση του εκπροσώπου της Κυβέρνησης στο ΔΣ, μετά την παραίτηση που υπέβαλε η Μελίνα Πύργου ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην επιλογή του προέδρου του ΠΙΣ ως μέλος του οργανισμού, αφού θεωρούσε πως υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Η θέση της κας Πύργου θα πληρωθεί από όνομα που θα επιλεγεί από τον Υπουργό Υγείας.

Πέραν των πιο πάνω θέσεων, προς το τέλος του χρόνου (Ιανουάριο και Δεκέμβριο), ολοκληρώνεται το συμβόλαιο εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων όπως είναι της ΠΕΟ και του εκπροσώπου των ασθενών. Πρόκειται για θεσμικές θέσεις και τα πρόσωπα που βρεθούν ή θα παραμείνουν στο ΔΣ θα βρεθούν ενώπιον Υπουργικού προς έγκριση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα