Επιφυλακτικοί οι εκπαιδευτικοί για στελέχωση-Ξεκάθαρη εικόνα με την επιστροφή

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για την επιστροφή των εκπαιδευτικών και μαθητών στα θρανία, με τη νέα σχολική χρονιά να έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται. Και ενώ οι δηλώσεις από πλευράς Πολιτείας, για ετοιμότητα των σχολείων δίνουν και παίρνουν, από πλευράς εκπαιδευτικού κόσμου υπάρχει προβληματισμός, όσον αφορά στο μείζον θέμα τη δεδομένη στιγμή, που είναι η στελέχωση των σχολείων, ενώ τα μαύρα σύννεφα που υπήρχαν και φέρουν την ετικέτα «τετράμηνα» όχι μόνο δεν έχουν καθαρίσει, αλλά εντείνονται.

Η ημέρα επιστροφής των εκπαιδευτικών έχει οριστεί. Στις 5 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται ξανά στις έδρες τους και η συγκεκριμένη ημέρα είναι ορόσημο, τόσο για το Υπουργείο Παιδείας, όσο και για τους δασκάλους και καθηγητές, αφού θα πρέπει να γνωρίζουν το σχολείο στο οποίο θα υπηρετήσουν. Ουσιαστικά, με την επιστροφή στα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί θα γνωρίζουν την πραγματική εικόνα και κατά πόσο οι βαρυσήμαντες δηλώσεις που γίνονται από τους αρμοδίους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Όσον αφορά στη στελέχωση κινούμαστε στα περσινά όρια. Έγιναν κάποια βήματα, αλλά αναμένονται ακόμα ανακοινώσεις, μέσα στον Αύγουστο. Αν αξιολογούμε τη στελέχωση με βάση τη νομοθεσία, που προβλέπει ότι θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέχρι τις 25 Ιουλίου, τότε απέχουμε κατά πολύ από αυτό το στόχο», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος.

Ο σημαντικότερος λόγος που παρατηρείται αυτό το πρόβλημα με την στελέχωση είναι το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των αναγκών που υπάρχουν στα σχολεία, καλύπτεται από έκτακτους και συμβασιούχους εκπαιδευτικούς.

«Φέτος, έχουμε φτάσει στο 15% των αναγκών που καλύπτονται από έκτακτους συμβασιούχους, σε σχέση με το 5% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Οι τοποθετήσεις των μονίμων ολοκληρώνονται στο χρόνο που προβλέπεται, ωστόσο υπολείπονται οι τοποθετήσεις των εκτάκτων».

Το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη για έκτακτους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα, όσον αφορά στην σταθερότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού.

«Ενώ για τους μόνιμους προβλέπεται κάποια χρόνια παραμονής τους στο σχολείο, στους συμβασιούχους μπορεί να αλλάζουν κάθε χρόνο και σχολείο, οπότε δημιουργεί και κάποια ζητήματα ως προς τη σταθερότητα. Αυτό το τονίζαμε εδώ και δύο χρόνια, είναι ανάγκη αυτό το ποσοστό αναγκών που καλύπτεται από έκτακτους συμβασιούχους, να διαφοροποιηθεί με την αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων στη Μέση Εκπαίδευση, για να μην έχουμε αυτά όλα τα ζητήματα».

Με την επιστροφή θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα

Πάντως, μικρό καλάθι κρατάνε και οι δάσκαλοι, όσον αφορά στην στελέχωση, αφού η εικόνα που επικρατεί θα ξεκαθαριστεί με την επιστροφή τους στα θρανία. Μέχρι στιγμής, παρατηρούνται κάποιες μετακινήσεις, μετά και από αιτήματα των ίδιων των δασκάλων, ενώ γίνονται και διορισμοί της τελευταίας στιγμής.

«Ως ΠΟΕΔ είμαστε σε εγρήγορση και αναμένουμε να υπάρξει επαρκής και πλήρης στελέχωση των σχολικών μας μονάδων, η οποία είναι πολύ σημαντική για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η νέα σχολική χρονιά θα πρέπει να βρει τα σχολεία μας έτοιμα να υποδεχτούν τα παιδιά με τον αναγκαίο αριθμό εκπαιδευτικών που να καλύπτει επαρκώς τις εκπαιδευτικές ανάγκες», υπέδειξε η πρόεδρος της οργάνωσης των δασκάλων, Μύρια Βασιλείου.

Το ζητούμενο για τους δασκάλους είναι να έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση των σχολείων, μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου, μέρα κατά την οποία θα επιστρέψουν στις μονάδες τους. Εκτός αυτού, ένα σημαντικό θέμα που τίθεται στο τραπέζι είναι και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, σε παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία.

«Είναι σημαντικό το Υπουργείο Παιδείας, μετά από τη χαρτογράφηση των αναγκών, όσον αφορά στη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία στα σχολεία ΔΡΑ.Σ.Ε, να προχωρήσει στην άμεση στελέχωση των σχολείων αυτών και να αποφευχθεί η όποια καθυστέρηση. Θέση της ΠΟΕΔ είναι ότι η διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, πρέπει να ενταχθεί στη στελέχωση της κάθε σχολικής μονάδας και όχι να γίνεται με αγορά υπηρεσιών».

Ανοικτό μέτωπο τα τετράμηνα

Εκτός από τη στελέχωση, για τη Μέση Εκπαίδευση παραμένει ανοικτό ένα από τα μεγαλύτερα μέτωπα των τελευταίων χρόνων. Αυτό των εξετάσεων ανά τετράμηνο, αφού το γεγονός ότι τα δεδομένα παραμένουν τα ίδια και αυτή τη σχολική χρονιά, έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στους καθηγητές, οι οποίοι έχουν θέσει στο μικροσκόπιό τους την κατάσταση, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι η επέκταση του θεσμού στα Γυμνάσια.

«Εμάς η θέση μας είναι ότι διαφωνούμε με την επέκταση του θεσμού στο Γυμνάσιο, επειδή θεωρούμε ότι ένας θεσμός που έχει παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα στο Λύκειο, δεν πρέπει να επεκτείνεται σε χαμηλή βαθμίδα. Αυτή τη θέση την είχαμε εκφράσει από κοινού με γονείς και μαθητές. Ακόμη δεν είναι γνωστά τα χρονοδιαγράμματα που θα εφαρμοστούν στο Γυμνάσιο, αλλά και τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και έγκαιρη ενημέρωση των επηρεαζόμενων».

Πάντως, η ΟΕΛΜΕΚ συνεχίζει να παρουσιάζει αντιρρήσεις και για το γεγονός ότι για τη Γ’ Λυκείου, οι μαθητές παρακάθονται σε τρεις διαφορετικές εξεταστικές περιόδους, μέσα σε διάστημα πέντε μηνών, με την πρότασή τους να καταργηθεί η ενδιάμεση εξέταση του Ιανουαρίου να παραμένει στο τραπέζι. Οι καθηγητές διατηρούν ανοιχτή γραμμή με τους γονείς και τους μαθητές, ώστε αν χρειαστεί να είναι σε θέση να αντιδράσουν.

«Θα προτιμούσαμε, αυτό που ζητούμε από πέρσι τον Μάρτη να γίνει και να διεξαχθεί ένας διάλογος, ώστε να βρούμε κάτι καλύτερο από αυτό που εφαρμόζεται, πρωτίστως για τους μαθητές. Δεν είναι αυτοσκοπός η αντίδραση, πρώτο μας μέλημα είναι να συμβάλουμε εποικοδομητικά για να δούμε κατάματα τα προβλήματα και να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα, μαζί με το Υπουργείο. Ελπίζουμε να ανταποκριθεί κάποτε το Υπουργείο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Δειτε Επισης

Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη