Στα συρτάρια το Test to Stay στα σχολεία-Κλειδώνουν οι αποφάσεις για χειμώνα

Με το φθινόπωρο να απέχει μόλις δύο εβδομάδες και την επιστροφή στα σχολεία να είναι σε απόσταση αναπνοής, Υπουργείο Υγείας και επιδημιολογική ομάδα έχουν φουλάρει μηχανές και εργάζονται πυρετωδώς, ώστε να καθορίσουν τις τελικές γραμμές, βάσει των οποίων θα κινούνται τους επόμενους μήνες, όσον αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, η καλή επιδημιολογική κατάσταση που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες έχει φέρει χαμόγελα στους ειδικούς, οι οποίοι προσβλέπουν σε ένα ήπιο νέο κύμα της πανδημίας, σε περίπτωση που παρατηρηθεί.

Ο υπουργός Υγείας και η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή έχουν θέση επί τάπητος όλα τα δεδομένα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, κατά την οποία παρουσιάστηκε και ένα προσχέδιο του οδικού χάρτη. Τα όσα ακούστηκαν φαίνεται να έχουν ικανοποιήσει τους επιδημιολόγους, οι οποίοι δεν έχουν παρουσιάσει κάποια διαφωνία, ωστόσο ζήτησαν κάποιες διευκρινίσεις και επιπλέον στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχει δοθεί διορία μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή να καταρτίσουν τις εισηγήσεις τους και να τις αποστείλουν στο Υπουργείο Υγείας, ώστε να τεθούν προς συζήτηση στις 30 Αυγούστου και την επόμενη ημέρα να οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Το καλό κλίμα και διάθεση που παρατηρήθηκαν κατά τη σύσκεψη της Παρασκευής, θεωρείται από τους ειδικούς μία προδιάθεση για το κλίμα που θα διατηρηθεί και στην επόμενη σύσκεψη, με τις εκτιμήσεις τους να είναι ότι θα καταλήξουν εύκολα σε μία κοινή γραμμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστροφή μαθητών και καθηγητών με τεστ-Παραμένει η μάσκα σε κλειστούς χώρους

Τα σχολεία στο επίκεντρο

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο, τη δεδομένη στιγμή, θεωρείται η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, αλλά και τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν σε αυτά. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις, όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας στην κοινότητα είναι θετικές και αυτό έχει καθορίσει ήδη τις πρώτες γραμμές για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η εισήγηση για προσκόμιση 48ωρου rapid test από μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων φαίνεται να έχει κλειδώσει, ενώ στο τραπέζι έχουν τεθεί και τα μέτρα που θα ισχύσουν εντός των σχολικών μονάδων, με τη μάσκα να παραμένει για τα Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς υπάρχει η απόφαση για υποχρεωτική χρήση από όλα τα άτομα άνω των 12 στους εσωτερικούς χώρους.

Το ενδεχόμενο να επιστρέψει το μέτρο του Test to Stay είναι αρκετά απομακρυσμένο, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν αν υπάρχει λόγος να εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο. Μάλιστα, το γεγονός ότι και στις ΗΠΑ έχουν τερματίσει την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, θεωρείται θετικό, με τους ειδικούς να κλειδώνουν στη μη επιστροφή του, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Πάντως, το Υπουργείο Υγείας δεν θα σταματήσει τους ελέγχους εντός των σχολικών μονάδων, αφού υπάρχει η ανάγκη να καταγράφεται η εικόνα συστηματικά. Έτσι, αυτό που κερδίζει έδαφος είναι να πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, σε σχολεία που θα επιλέγονται από το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία πάντοτε και με το Υπουργείο Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι τρεις θάνατοι από κορωνοϊό-Στα 2130 τα νέα κρούσματα

Η επιδημιολογική πορεία δείχνει το δρόμο

Στο μεταξύ, η επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες έχει προσφέρει χαμόγελα στους ειδικούς, αφού τα κρούσματα βρίσκονται σε πορεία πτώσης. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι δεν υπήρξαν, μέχρι στιγμής, συρροές από το τριήμερο του Δεκαπενταυγούστου, αφού από τους καθημερινούς ελέγχους είναι ελάχιστα τα θετικά κρούσματα που εντοπίζονται.

Αν τα κρούσματα ακολουθούν την ίδια πορεία και τις επόμενες εβδομάδες, τότε το Υπουργείο Υγείας δεν θα προσανατολιστεί στη λήψη μέτρων για την πανδημία, ωστόσο η συζήτηση για άρση της μάσκας στους κλειστούς χώρους δεν έχει ανοίξει. Πάντως, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η πορεία της επιδημιολογικής εικόνας στην κοινωνία δείχνει τον δρόμο για τη λήψη ή όχι μέτρων, κάτι που θα ισχύσει και στην παρούσα φάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επί τάπητος ο οδικός χάρτης για τον κορωνοϊό-Αξιολογούν και αποφασίζουν για Φθινόπωρο

Το νέο κύμα

Την ίδια ώρα, δεδομένου και του επερχόμενου χειμώνα, κατά την οποία πάντα παρατηρείται έξαρση στις ασθένειες, οι φόβοι για νέο κύμα της πανδημίας είναι αυξημένοι. Ωστόσο, από πλευράς ειδικών, παρατηρείται μία ηρεμία, καθώς θεωρούν ότι θα είναι πιο ήπιας μορφής, σε σχέση με τα άλλα.

«Θεωρούμε ότι η ανοσία θα είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα και θα τηρούμε στάση αναμονής για το τι θα δείξει η επιδημιολογική εικόνα. Αυτή τη στιγμή είναι αισθητά βελτιωμένη. Θεωρώ ότι θα παραμείνει έτσι μέχρι το Νοέμβριο η επιδημιολογική εικόνα. Πάντα υπάρχει ο φόβος για νέο κύμα. Αν είναι με τα παρόντα στελέχη, δεν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Αν δημιουργηθεί κάτι νέο, τότε θα δούμε πώς θα κινηθούμε», εξήγησε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και καθηγητής μοριακής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Καραγιάννης.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστροφή στα σχολεία με τεστ-Συσκευές καθαρισμούς αέρα στις τάξεις

Δειτε Επισης

Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία