Φωνάζουν οι εκπαιδευτικοί της Αγγλικής Σχολής-«Άρχισε η εκκαθάριση προσωπικού»

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που παρατηρούνται, εντός της Αγγλικής Σχολής, όσον αφορά στο θέμα που προέκυψε με τις απολύσεις τριών καθηγητριών, οι οποίες είναι και ηγετικά στελέχη στην συνδικαλιστική οργάνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού της Σχολής.

Όπως έγινε γνωστό, στις 16 Αυγούστου γνωστοποιήθηκε στους καθηγητές, από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής ότι οι τρεις συνδικαλίστριες, η πρόεδρος, η γραμματέας και η ταμίας της ESSA, απολύονται. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το προσωπικό της σχολής, εκτιμάται ότι η απόλυσή τους συνδέεται άμεσα με την συνδικαλιστική τους δράση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιδράσεις για τις απολύσεις στην Αγγλική Σχολή-Ζητούν παρέμβαση του Προέδρου

«Η πρόεδρος, Μυρτώ Χασαποπούλου, η γραμματέας Μαιριέντα Στεφάνου και η ταμίας Μαρία Περικλέους, παρά τις άριστες αξιολογήσεις τους ως εκπαιδευτικοί, διώχθηκαν και απολύθηκαν γιατί ηγήθηκαν της Οργάνωσης Προσωπικού της Αγγλικής Σχολής (ESSA) με ήθος και αρχές. Υπενθυμίζουμε ότι ο αποκεφαλισμός τής ESSA ήταν τροχοδρομημένος πολύ πριν αρχίσουν οι πειθαρχικές διαδικασίες: τον Οκτώβρη του 2021, αμέσως μετά τη δικαιολογημένη εξαγγελία μας για αυθόρμητη στάση εργασίας, ο Διευθυντής ξεκίνησε πειθαρχική διαδικασία εναντίον της προέδρου μας και επιχείρησε να την απολύσει. Ακόμη πιο πρόσφατα, ο Διευθυντής της Σχολής παρέδωσε στο ΔΣ λίστα με 13 άτομα προς απόλυση που καμίαν σχέση δεν έχει με την ακαδημαϊκή τους απόδοση. Τη λίστα επιβεβαίωσε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής μέλος του ΔΣ της Σχολής».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως είναι πλέον πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι προτεραιότητα των μελών του ΔΣ της Σχολής είναι να διοικούν το Σχολείο αυταρχικά και ωσάν να πρόκειται για «οικογενειακή τους επιχείρηση», αποδυναμώνοντας και διαλύοντας τη συντεχνία.

«Μη λαμβάνοντας υπόψη το καλό του σχολείου και την εύρυθμη του λειτουργία, το ΔΣ αποδέχτηκε τη λίστα “προγραφών” του διευθυντή και ξεκίνησαν την “εκκαθάριση” του προσωπικού και των συντεχνιακών, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας ότι, σε περίπτωση που προχωρήσουν οι άδικες και παράνομες απολύσεις εκπροσώπων μας, η Σχολή δεν θα λειτουργήσει κανονικά τον Σεπτέμβρη».

Οι καθηγητές της ESSA, στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για πανικό που διακατέχει την διεύθυνση και το ΔΣ «είναι τόσος που τους οδηγεί σε τραγελαφικές «λύσεις», όπως η εισήγηση σε καθηγητές φροντιστηρίων να διδάξουν στο σχολείο κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 βδομάδων της χρονιάς. Ενώ οι γονείς δηλώνουν εναντίον των φροντιστηριακών μαθημάτων, ενώ το ίδιο το σχολείο για χρόνια θεωρεί τα φροντιστηριακά μαθήματα ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει, ο ίδιος ο Διευθυντής συνομιλεί και προσκαλεί τους συναδέλφους των φροντιστηρίων να διδάξουν στη Σχολή».

Οι καθηγητές σημειώνουν ότι «αντί η Διοίκηση της Σχολής να προσπαθήσει να αποτρέψει τα χειρότερα προσερχόμενη σε διάλογο, τον οποίο επιζητούσε η Συντεχνία μας τουλάχιστον από τον Φεβράρη του 2021, τήρησε σιγή ιχθύος καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Το χειρότερο δε, είναι η άρνηση του ΔΣ να προσέλθει σε διαμεσολάβηση με τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας, περιφρονώντας διαχρονικούς θεσμούς. Είναι με αυτή την αλαζονική στάση και συμπεριφορά που διοικείται και διευθύνεται η Αγγλική Σχολή».

Με τη συγκεκριμένη ενέργεια, η ESSA αποδίδει στην Διοίκηση της Σχολής κακοπιστία, ενώ κάνει λόγο και για στημένες πειθαρχικές διαδικασίες, που είχαν ως απώτερο σκοπό να ικανοποιήσουν τους όρους του διευθυντή, για να παραμείνει στην Αγγλική Σχολή και να εξοστρακιστεί η συντεχνία.  

«Στη μεγάλη κρίση του Οκτώβρη του 2021 “μιλούσε” εκ μέρους τού ΔΣ η ΟΕΒ, ενώ τους τελευταίους μήνες το ΔΣ “μιλά” μέσω ενός συνδέσμου γονέων, στον οποίο γινόταν ανερυθρίαστα συνεχής διαρροή εγγράφων που αποστέλλονταν στο ΔΣ. Ο λεγόμενος σύνδεσμος “Students First English School Parents’ Association” δεν είναι εγγεγραμμένος στον Έφορο Σωματείων και Ιδρυμάτων ούτε έχει πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση για την πραγματοποίηση εκλογών. Ο “σύνδεσμος” αυτός, μέσω 3 - 4 ατόμων, έστελνε επιστολές στα ΜΜΕ, είχε στα χέρια του επιστολές που απευθύνονταν στο ΔΣ και στη Συντεχνία, επιστολές της ίδιας της Συντεχνίας προς το ΔΣ και ψευδώς και παραπλανητικά παρουσιαζόταν ως ο εκπρόσωπος  των γονέων».

Οι καθηγητές προσθέτουν πως «η Συντεχνία μας με επιστολές ζήτησε από το ΔΣ να θέσει τα πράγματα στη ορθή τους διάσταση, να σταματήσουν οι απειλητικές επιστολές που απέστελλαν οι γονείς αυτοί στο προσωπικό και να μας πει τελοσπάντων ποιος είναι αυτός ο νεοφανής «σύνδεσμος». Η Διοίκηση ωστόσο της Σχολής όχι μόνο μας αγνόησε, αλλά φαίνεται να ενθάρρυνε τους γονείς αυτούς να συνεχίσουν, επιβεβαιώνοντας έτσι την άμεση σύνδεση του ΔΣ μαζί τους».

Στην συνέχεια, στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, στην οποία κλήθηκαν τόσο η συντεχνία, όσο και το ΔΣ της Σχολής. «Το τελευταίο, επιδεικνύοντας πλήρη ασέβεια προς το θεσμό της Βουλής, δεν παρουσιάστηκε παρά μόνο απέστειλε επιστολή. Η Επιτροπή Παιδείας, φανερά ενοχλημένη, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαβιβάζοντας παράκληση της πλειοψηφίας των μελών να τερματιστούν οι μονομερείς ενέργειες για απόλυση της ηγεσίας του συνδικαλιστικού μας οργάνου».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «ως ESSA εκφράζουμε την απογοήτευσή μας που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αγνόησε την ίδια τη Βουλή και ένα μεγάλο αριθμό συντεχνιών οι οποίες ζήτησαν συνάντηση και παρέμβασή του στο σοβαρό αυτό ζήτημα, που θέτει σε ακραίο κίνδυνο τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα. Τονίζουμε πως ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων διαχρονικά ετύγχανε σεβασμού από Εργοδότες, Συντεχνίες και Εργοδοτούμενους».

Δυστυχώς, σημειώνουν οι καθηγητές, «οι απολυταρχικές μέθοδοι διοίκησης σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, που αγωνίζεται για ενδυνάμωση της Δημοκρατίας, των αρχών της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, στηρίζονται από την ίδια την κυβέρνηση διά της συνειδητής αποχής, σιωπής και άρνησής της, μέχρι και σήμερα, να παρέμβει για να επιλύσει τα ζητήματα που προέκυψαν στην Αγγλική Σχολή».

Προσθέτουν, δε, ότι «έχοντας εξαντλήσει τους περασμένους μήνες όλα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας για αποτροπή της κρίσης, δηλώνουμε ξεκάθαρα και για ακόμη μια φορά πως την ευθύνη της κλιμάκωσης της κρίσης φέρει η Διεύθυνση και Διοίκηση της Σχολής. Εμείς, με την υπευθυνότητα και τον επαγγελματισμό που μας χαρακτηρίζει ως εκπαιδευτικούς, αλλά και με πλήρη συνειδητοποίηση του ρόλου μας ως εργαζομένων, θα συνεχίσουμε και με τη νέα χρονιά τον δίκαιο αγώνα μας».

Καταλήγοντας, η συντεχνία των καθηγητών της Αγγλικής Σχολής διαμηνύει πως «είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τον ελεύθερο συνδικαλισμό και δεν πρόκειται να υποκύψουμε και να παραμείνουμε απαθείς μπροστά στην ποινικοποίησή του. Θα απευθυνθούμε σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τους ενημερώσουμε για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο συνδικαλισμός στη χώρα μας. Καλούμε την Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Κόμματα, Συντεχνίες, υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας να τοποθετηθούν. Κάνουμε ύστατη έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει για να αξιολογήσει τις ενέργειες του ΔΣ, που το ίδιο το Υπουργικό του έχει διορίσει, και ταυτόχρονα να ανακαλέσει τις απολύσεις των τριών συντεχνιακών».

Δειτε Επισης

Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ