Επιστροφή στα σχολεία με τεστ-Συσκευές καθαρισμούς αέρα στις τάξεις

Λίγες βδομάδες πριν την έναρξη της νέα σχολικής χρονιάς και το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, ώστε να καταρτιστούν τα πρωτόκολλα για ασφαλή επιστροφή των μαθητών στις σχολικές μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρέχει να προλάβει το Υπ. Παιδείας για τη νέα χρονιά-Το στοίχημα της στελέχωσης

Τα δεδομένα που αφορούν τα σχολεία αναμένεται να βρεθούν ενώπιον των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής την Παρασκευή, με σκοπό να εξεταστούν πιθανές εισηγήσεις που θα προκύψουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα διαμηνύουν αρμόδιες πηγές από το Υπουργείο Υγείας, δεν αναμένεται να γίνουν διαφοροποιήσεις στο πρωτόκολλο που βρισκόταν σε ισχύ μέχρι τη λήξη την περσινής σχολικής χρόνιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, βέβαιο θεωρείται πως οι μαθητές για να επιστρέψουν στις σχολικές μονάδες θα προχωρήσουν σε δειγματοληπτικό έλεγχο και αναμένεται να αποφασιστεί εάν ο έλεγχος θα γίνει 24 ώρες ή 48 ώρες πριν την επίσημη ημέρα έναρξης των μαθημάτων. Επίσης, στο τραπέζι θα τεθεί η χρήση προστατευτικής μάσκας, χωρίς να αποκλείεται διαφοροποίηση, αφού σύμφωνα με τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ, γίνεται χρήση της σε κλειστούς χώρους από άτομα άνω των 12 ετών.

Οι όποιες αποφάσεις για τα σχολεία θα παρθούν με γνώμονα την επιδημιολογική εικόνα κατά το δεδομένο χρόνο, ωστόσο η διασπορά στους σχολικούς χώρους θα αξιολογείται κάθε δύο βδομάδες και αναλόγως θα διαφοροποιούνται.  

Σε δήλωσή του στο REPORTER ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, ανέφερε πως στη σύσκεψη των ειδικών, όπου θα συζητηθεί ο οδικός χάρτης διαχείρισης της πανδημίας, θα απασχολήσει  το πρωτόκολλο που αφορά τα σχολεία και κυρίως θα δοθεί σημασία στους δειγματοληπτικούς ελέγχους και στη χρήση προστατευτικής μάσκας.

Συσκευές καθαρισμού αέρα στα σχολεία

Πάντως, το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε και έλαβε έκθεση από εμπειρογνώμονες με σκοπό να εισαχθούν στις σχολικές αίθουσες συσκευές καθαρισμού αέρα. Η συγκεκριμένη έκθεση, μεταβιβάστηκε από το Υπουργείο προς τον επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Κωνσταντίνο Τσιούτη, ο οποίος έδωσε την έγκρισή του για τη χρήση των συσκευών.

Πρόκειται για τις συσκευές καθαρισμού αέρα, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν πιλοτικά από το Υπουργείο Παιδείας σε αίθουσες διδασκαλίας και όπως ανέφερε αρμόδια πηγή του Υπουργείου Παιδείας, στον REPORTER, θα προκηρυχθεί προσφορά για αγορά άλλων 500 τέτοιων συστημάτων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας, αρχικά θα καλυφθούν αίθουσες σχολείων στις ορεινές περιοχές και στη συνέχεια θα καλυφθούν οι αστικές περιοχές. Την ίδια ώρα, υπάρχει αισιοδοξία πως αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό πριν τους χειμερινούς μήνες, περίοδος που θα πρέπει να παραμένουν κλειστά τα παράθυρα στις αίθουσες.

Οι πυλώνες του οδικού χάρτη

Πάντως, ο οδικός χάρτης διαχείρισης της πανδημίας στον οποίο θα εστιάσουν οι ειδικοί στη σύσκεψη της Παρασκευής, θα διαχωριστεί σε πυλώνες. Αυτόν της στρατηγικής  για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, τον πυλώνα που αφορά το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης στον οποίο εμπίπτει η διενέργειας τεστ και άλλοι πυλώνες που αφορούν τη διαχείριση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία μας καθώς και τις δράσεις που σχετίζονται με τους ασθενείς long covid.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ασκήσεις ετοιμότητας για τον κορωνοϊό ενόψει φθινοπώρου κάνει το Υπ. Υγείας

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»