Δευτέρα 3 Οκτ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Νέο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο-46χρονος χωρίς ιστορικό ταξιδιού

  17/08/2022 17:48
Νέο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο-46χρονος χωρίς ιστορικό ταξιδιού

Νέο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο-46χρονος χωρίς ιστορικό ταξιδιού

  17/08/2022 17:48

Σε ανακοίνωση για τον εντοπισμό ενός νέου περιστατικού ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) στην Κύπρο, μετά από τη διενέργεια μοριακής εργαστηριακής εξέτασης από το μικροβιολογικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, προχώρησε το Υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για άντρα ηλικίας 46 ετών, χωρίς ιστορικό ταξιδιού με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα ευλογιάς των πιθήκων.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε εφαρμογή τα σχετικά πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών.

Το περιστατικό νοσηλεύεται σε πολύ καλή κλινική κατάσταση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νοσοκομείου αναφοράς (σ.σ. ΓΝ Λευκωσίας) για παρακολούθηση και περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας του. Την ίδια ώρα, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ιχνηλάτησης και ενημέρωσης των επαφών του περιστατικού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ο 46χρονος επισκέφθηκες χθες τις Πρώτες Βοήθειες και αφού έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις διαπιστώθηκε πως είναι θετικός στη νόσο. Πάντως, έχει προκαλέσει ανησυχία το γεγονός πως ο 46χρονος δεν είναι επαφή περιστατικού που έχει ανακοινωθεί, ως εκ τούτου εξάγεται το συμπέρασμα ότι υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα ανακοινώθηκαν τρία περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία βρίσκονται σε καραντίνα μέχρι να αποδεσμευτούν. Ο 40χρονος, ο οποίος ήταν το πρώτο περιστατικό έλαβε εξιτήριο από τον ειδικό χώρο του νοσοκομείου και βρίσκεται σε απομόνωση στο σπίτι του. Τα άλλα δύο πρόσωπα βρίσκονται σε απομόνωση στο κέντρο αποκατάστασης Εden.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από συγγενικό με τον ιό της ευλογιάς του ανθρώπου ιό και ως επί το πλείστον εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής.

Ονομάστηκε έτσι γιατί ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε πίθηκο στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ενώ το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο σημειώθηκε το 1970. 

Πρωτογενής μετάδοση περιγράφεται κυρίως μέσω επαφής με μολυσμένα άγρια ζώα (πρωτεύοντα ή τρωκτικά) σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής ή με μολυσμένα ζώα συντροφιάς. Περιστατικά δευτερογενούς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο περιγράφονται μέσω του αναπνευστικού συστήματος μετά από εισπνοή μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων, καθώς και με επαφή με δερματικές βλάβες του πάσχοντος ή με μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που χρησιμοποίησε ασθενής). Σε κάθε περίπτωση η μεταδοτικότητα της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο θεωρείται μικρή.

Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου μετά από κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο που δεν μαγειρεύτηκε επαρκώς ή με επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα του ζώου.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνθηκαν από τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Για τα άτομα που θα εκδηλώσουν συμπτώματα αυτά εμφανίζονται 5-21 ημέρες μετά από τη μόλυνση (συνηθέστερα περίπου στη 12η ημέρα). Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, οσφυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων, ρίγος και αδυναμία.

Μια έως τρεις ημέρες μετά τον πυρετό εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα αρχικά ως κηλίδες και βλατίδες, οι οποίες εξελίσσονται σε φυσαλίδες και φλύκταινες και μετά σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.

Εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται στον κορμό και στα άκρα, περιλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων.

Σημειώνεται πως σε κάποια από τα πρόσφατα κρούσματα στην Ευρώπη το εξάνθημα παρατηρήθηκε αρχικά στην περιγεννητική περιοχή και στη συνέχεια επεκτάθηκε στα άλλα σημεία του σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας