Διαφωνούν με τον αριθμό των αγνοούμενων Ε/κ του 1963-64 στα κατεχόμενα

Ο συνολικός αριθμός των Ελληνοκυπρίων αγνοούμενων του 1963 ήταν 42 και όχι 44, αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του μέλους της τ/κ κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, Χάκκι Μουφταζατέ, όπου γίνεται επίσης λόγος για «παραπλανητικές πληροφορίες» στον ε/κ Τύπο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μουφταζατέ κάνει αναφορά σε δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου», ημερομηνίας 9 Αυγούστου 2022, και λέει ότι το άρθρο «που αναφέρει ότι πέντε Ελληνοκύπριοι είχαν ταφεί σε τεμάχιο γης ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου Δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ είναι αναληθές».

Ο κ. Μουφταζατέ προσθέτει ότι «ο κήπος του Τεκκέ Μελβεβί όπου έγιναν οι ανασκαφές και όπου εντοπίστηκαν τα λείψανα ανήκει στο ΕΒΚΑΦ».

Το μέλος της ΔΕΑ αναφέρει πως «δεδομένου ότι δεν υπήρξε επικοινωνία με τη Διερευνητική Επιτροπή των Αγνοούμενων για την επιβεβαίωση οποιονδήποτε πληροφοριών, ο αριθμός των Ελληνοκύπριων αγνοούμενων που ταυτοποιήθηκαν και επιστράφηκαν στις οικογένειές τους είναι επίσης αναληθής».

«Κατ’ ακρίβεια μόνο τα λείψανα 4 ατόμων είχαν ανακτηθεί από τον κήπο του Τεκκέ Μελβεβί και μόνο ένα από αυτά έχει ταυτοποιηθεί. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των Ελληνοκυπρίων αγνοούμενων του 1963 ήταν 42 και όχι 44» προσθέτει.

Όπως αναφέρει ο κ. Μουφταζατέ «το συγκεκριμένο άρθρο και άλλα άρθρα που είχαν δημοσιευτεί από την ίδια εφημερίδα τις επόμενες μέρες, στερούνται διερεύνησης και ως εκ τούτου είναι παραπλανητικά και περιέχουν αναληθείς πληροφορίες».

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» σε δημοσίευμά της, στις 9 Αυγούστου, με τίτλο «Ο δορυφόρος δεν είπε ψέματα» αναφέρει ότι η αξιοποίηση φωτογραφίας που τραβήχτηκε από δορυφόρο το 1963, σε συνδυασμό με πληροφορίες από Τουρκοκύπριους οδήγησαν στον εντοπισμό πέντε Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων της περιόδου 1963 – 1967 εκ των οποίων ένας έχει ήδη ταφεί στις 5 Ιουλίου 2022, 58 χρόνια μετά τη δολοφονία του, ενώ ταυτοποιήθηκαν και άλλοι τέσσερεις και εκκρεμεί η κηδεία τους. Επίσης αναφέρει ότι οι πέντε εντοπίστηκαν το 2012 στην κατεχόμενη Λευκωσία και συγκεκριμένα στο Τεκκέ Παξιεσιή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ