Ασκήσεις ετοιμότητας για τον κορωνοϊό ενόψει φθινοπώρου κάνει το Υπ. Υγείας

Ασκήσεις ετοιμότητας κάνει το Υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εξέλιξη προκύψει αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας. Με αυτό τον στόχο, βρίσκεται στο στάδιο κατάρτισης οδικού χάρτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές που άπτονται του ζητήματος του κορωνοϊού, ώστε να μπορεί η Κύπρος να προσαρμοστεί εύκολα, σε περίπτωση που υπάρξουν σημαντικές αλλαγές το φθινόπωρο.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, το Υπουργείο έχει ετοιμάσει προσχέδιο του εν λόγω οδικού χάρτη διαχείρισης του κορωνοϊού, το οποίο θα σταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να κάνουν τις παρατηρήσεις τους. Ακολούθως θα σταλεί και στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τα οποία θα παρακαθίσουν σε σύσκεψη με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθούν εισηγήσεις ή θα κλειδώσουν άλλες διαφοροποιήσεις, με απώτερο σκοπό την έγκριση ενός τελικού σχεδίου.

Οι ειδικοί  προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης του κορωνοϊού το φθινόπωρο, με βάση τη μέχρι στιγμής πορεία του ιού. Ο ίδιος ο ΠΟΥ, άλλωστε, υπενθυμίζει πως ούτε έφυγε, ούτε εξαφανίστηκε, παρά την επιστροφή στην κανονικότητα και καλούσε τα κράτη να λαμβάνουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα, εν μέσω του μεγάλου καλοκαιρινού κύματος. Το άνοιγμα των σχολείων, η μαζική επιστροφή στη δουλειά αλλά και ο ψυχρότερος καιρός αποτελούν παράγοντες που διευκολύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, γι’ αυτό και τα βλέμματα είναι στραμμένα στο φθινόπωρο.  

Μιλώντας στον REPORTER, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι ο Υπουργός ζήτησε να ετοιμαστεί ο οδικός χάρτης, ώστε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς οποιαδήποτε έξαρση, κατόπιν και σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. «Περιλαμβάνει δράσεις ετοιμότητας και ανταπόκρισης, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας», είπε. Όπως εξήγησε, έχει διαχωριστεί σε πυλώνες, γι’ αυτό και ζητήθηκαν απόψεις από όλους όσοι εμπλέκονται στα ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η στρατηγική για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, κάτι το οποίο περιλαμβάνει και το κομμάτι της ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή η τέταρτη δόση του εμβολίου είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες άνω των 60, καθώς και στα ανοσοκατασταλμένα άτομα, αλλά όχι στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο αναμένεται τους επόμενους μήνες να είναι διαθέσιμα και νέα εμβόλια, που θα καλύπτουν και κάποια στελέχη της Όμικρον και πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη προετοιμασία. Σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτουν επίσης τα άλλα φαρμακευτικά μέσα που βρίσκονται στη διάθεση των επαγγελματιών υγείας για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως επίσης και τα νέα σκευάσματα που ενδέχεται να εγκριθούν το επόμενο διάστημα.

Ένας άλλος πυλώνας είναι το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης. Σε αυτό το κομμάτι εμπίπτει και η οποιαδήποτε απόφαση για επαναφορά της διενέργειας τεστ, τα άτομα τα οποία θα καλύπτει και τη συχνότητα σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, όπως επίσης και οι αποφάσεις που σχετίζονται με τις μάσκες και άλλα πιθανά μέτρα. Οι υπόλοιποι πυλώνες αφορούν τη διαχείριση των κρουσμάτων από τον ΟΚΥπΥ, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της ενδονοσοκομειακής αντιμετώπισης του ιού, καθώς και τις δράσεις που σχετίζονται με τους ασθενείς long covid.

Νέα προσέγγιση

Γίνεται κατανοητό ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και δεν μπορούν πλέον τα κράτη να στρέφονται στα lockdowns για αντιμετώπιση της πανδημίας και σε αυτή τη λογική κινείται και ο νέος οδικός χάρτης. «Απαιτείται νέα προσέγγιση, που περιλαμβάνει την μετάβαση από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ένα πιο βιώσιμο τρόπο αντιμετώπισης, που λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους όπως η εμπειρία, η ανοσία κ.α.», εξήγησε ο κ. Αθανασίου.

Ερωτηθείς αναφορικά με την επανέναρξη της λειτουργείας των σχολείων, ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως πρόκειται ουσιαστικά για πρωτόκολλα που είναι έτοιμα αλλά πρέπει να καταλήξουν στην τελική τους μορφή τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Αναμένεται ότι θα μοιάζουν αρκετά με αυτά που ήταν σε ισχύ πριν την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου αυτά κινήθηκαν χαμηλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν 3,711 εξετάσεις και εντοπίστηκαν 195 θετικά περιστατικά και τη Δευτέρα έγιναν 2,747 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 150 κρούσματα. Σημειώνεται, ωστόσο, πως πλέον δεν υπάρχουν δωρεάν σημεία δειγματοληψίας, με εξαίρεση αυτά που λειτουργούν στα νοσοκομεία.

Χθες, πάντως, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση και για τον ιό Langya, στον οποίο στρέφεται η διεθνής προσοχή το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία αλλά παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρόλα αυτά το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να μπορέσουν οι επιστήμονες να αντιληφθούν τον ακριβή τρόπο μετάδοσης του ιού, την επιδημιολογία και τα χαρακτηριστικά της νόσου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

 

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις από το ΔΣ του ΡΙΚ-«Μετά την 1η Απριλίου θα καταβληθούν οι μισθοί»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ