Χιλιάδες κυνηγοί με τα όπλα επ' ώμου-Τα πρόστιμα, οι περιοχές και το application

Αντίστροφα μετράνε χιλιάδες κυνηγοί, ενόψει της πρώτης καλοκαιρινής εξόρμησης για το κυνήγι της φάσσας και του τρυγονιού, που αρχίζει την Κυριακή, 21 Αυγούστου. Αν και οι πλείστοι κυνηγοί, είναι της τελευταίας στιγμής για να προχωρήσουν στην έκδοση και ανανέωση της άδειας τους, εντούτοις, αναμένεται ότι ο αριθμός τους κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, θα αγγίξει τους 18,000. Παράλληλα, οι χάρτες με τις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου, όπως και το όριο κάθε θηράματος βρίσκονται ήδη στη διάθεση των κυνηγών, για να είναι πανέτοιμοι ενόψει της πρώτης τους θερινής εξόρμησης. 

Την ίδια ώρα, σε εγρήγορση βρίσκεται το Ταμείο Θήρας, το οποίο βρίσκεται σε στενή επαφή με τους κυνηγούς, ώστε να διευθετήσουν τις άδειες τους και να αποφευχθούν οι παράνομες ενέργειες, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την έκδοση προστίμων χιλιάδων ευρώ. Εξάλλου, όπως ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος του Ταμείου Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, οι χάρτες με τις επιτρεπόμενες περιοχής ήδη τυπώθηκαν και είναι στα γραφεία του Ταμείου Θήρας, υπάρχουν διαδικτυακά στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας για τους κυνηγούς και επίσης βρίσκονται και στο application της Υπηρεσίας, Artemis Cy, όπου εκεί μπορούν να πάρουν διάφορες συμβουλές οι κυνηγοί για να γνωρίζουν καλά τις περιοχές που μπορούν να πάνε.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγιωτό, κάθε καλοκαιρινή κυνηγετική περίοδο, ανανεώνουν περίπου 16 με 18,000 κυνηγοί. «Είναι καλό να πούμε του κόσμου, ότι επειδή οι ανανεώσεις γίνονται ηλεκτρονικά, να προσπαθεί να εκδίδει την άδεια του όσο πιο έγκαιρα γίνεται, ώστε αν παρουσιαστεί το οποιοδήποτε πρόβλημα, να υπάρχει χρόνος για να το λύσουμε και να μην μένουμε την τελευταία στιγμή για τυχόν προβλήματα».

Τα πρόστιμα και το όριο στο τρυγόνι 

Αρκετές χιλιάδες ευρώ είναι τα πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τη νομοθεσία κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου και σε όσους δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς. Τα αδικήματα που παρουσιάζονται συνήθως κατά την κυνηγετική περίοδο του καλοκαιριού, «είναι το κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου, το οποίο αρχίζει από τις 2,000 και μεγαλώνει αναλόγως εάν υπάρχουν και άλλα αδικήματα. Επίσης το άλλο αδίκημα που παρουσιάζεται συχνά, είναι να κυνηγά κάποιος χωρίς ανανεωμένη άδεια κυνηγίου και το πρόστιμο είναι 2,000 και μεγαλώνει αναλόγως άλλων αδικημάτων. Εάν υπάρχει επίσης λαθροθηρία πιο σοβαρή, δηλαδή, να κυνηγά κάποιος το βράδυ, το εξώδικο πρόστιμο είναι πολύ πιο μεγάλο, που είναι στις 25,000. Ο κόσμος οφείλει να είναι προσεκτικός, να συμβουλεύεται τους χάρτες κυνηγίου και να βγάζει την άδεια του έγκαιρα».

Όσον αφορά το όριο στη θήρευση, όλα τα θηράματα είναι χωρίς όριο, εκτός από το τρυγόνι, που ο αριθμός θήρευσης του είναι μέχρι τα τρία τρυγόνια την ημέρα και για όλη την περίοδο δώδεκα. Εκτός από το όριο όμως, υπάρχει και περιορισμός στην περίοδο κυνηγίου του τρυγονιού. «Η περίοδος κυνηγίου του τρυγονιού δεν ξεκινά στις 21 Αυγούστου, όπως τα άλλα θηράματα, ξεκινά στις 4 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 18 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μόνο για 14 ημέρες επιτρέπεται η θήρευση τρυγονιού και μόλις το θηρεύσουν οι κυνηγοί θα πρέπει να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα».

Αυτό γίνεται, σύμφωνα με τον κ. Αναγιωτό, «διότι ο πληθυσμός του τρυγονιού τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μειωμένος και έτσι λήφθηκαν κάποια μέτρα και για την Κύπρο, όπου μπήκε ένα όριο για όλους τους κυνηγούς στην κάρπωση, που είναι τα 15,700 τρυγόνια. Οπότε εμείς για να είμαστε σωστοί απέναντι στην Ε.Ε. δημιουργήσαμε αυτό τον κανονισμό, ώστε μέσω του application ο κάθε κυνηγός να δηλώσει αυτόματα μέσω του συστήματος το τρυγόνι που θήρευσε. Με αυτό τον τρόπο γνωρίζει το Ταμείο Θήρας πόσα τρυγόνια θηρεύθηκαν και έτσι εάν φθάσουμε τον συγκεκριμένο επιτρεπόμενο αριθμό, θα σταματήσουμε το κυνήγι του τρυγονιού».  

Δείτε τα θηρεύσιμα είδη, την επιτρεπόμενη περίοδο και το όριο για το καθένα:

  Δείτε παρακάτω στον χάρτη όλες τις επιτρεπόμενες περιοχή για το κυνήγι φάσσας και τρυγονιού:

Με το application ανά χείρας οι κυνηγοί 

Για τα καλά στη ζωή των κυνηγών φαίνεται να μπήκε το application, Artemis Cy, μέσω του οποίου έχει τη δυνατότητα ο κάθε κυνηγός σε ζωντανό χρόνο να βλέπει τη θέση που βρίσκεται σε σχέση με τις απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου. Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Αναγιωτός, «αυτός ήταν και ο στόχος της δημιουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και γι’ αυτό το χρησιμοποιεί ο κόσμος τόσο πολύ».

Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής Artemis Cy, παρέχεται πρόσβαση σε χάρτες κυνηγίου και άλλους χάρτες, με δυνατότητα για άμεση αντίληψη της θέσης του χρήστη σε σχέση με τις απαγορευμένες και επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου. Επίσης παρέχεται στον κυνηγό χρήστη της εφαρμογής, η δυνατότητα ενημέρωσης προσωπικού κυνηγετικού και σκοπευτικού ημερολογίου καθώς και ημερολογίου εξάσκησης κυνηγετικών σκύλων.

Επιπρόσθετα παρέχεται η δυνατότητα τήρησης και ενημέρωσης ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας σκύλων με την καταχώρηση πληροφοριών όπως θεραπείες, διαγωνιστικοί έλεγχοι, εμβολιασμοί, επεμβάσεις κτλ. Ακόμα μέσω της εφαρμογής δίδεται η δυνατότητα στον κυνηγό χρήστη, να ενημερώσει άμεσα και πολύ συγκεκριμένα την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, για υποθέσεις λαθροθηρίας που πιθανόν να εντοπίσει, για θέση δηλητηριασμένων δολωμάτων ή για την απώλεια ή εύρεση αντικειμένων.

Μάλιστα, στον χρήστη της εφαρμογής δίδεται ακόμα η δυνατότητα αποστολής μηνύματος SOS. Βάσει της εν λόγω δυνατότητας, αποστέλλεται μήνυμα στην περίπτωση, που το πρόσωπο που χρησιμοποιεί την εφαρμογή, βρίσκεται σε κίνδυνο. Το μήνυμα θα αποστέλλεται σε πρόσωπο που ο χρήστης έχει επιλέξει από προηγουμένως και στο μήνυμα θα αναγράφονται οι συντεταγμένες του σημείου που βρίσκεται ο χρήστης.

 

Δειτε Επισης

BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες