Στήνουν κομπίνες στις θάλασσες με πάμφθηνες προσφορές-Φωνάζουν οι νόμιμοι

Πονοκέφαλο και δυσφορία προκαλούν οι παράνομοι ιδιοκτήτες θαλάσσιων σπορ στις παραλιακές περιοχές της Κύπρου, καθώς πέραν του ότι λειτουργούν αυθαίρετα με απώτερο στόχο το οικονομικό κέρδος, αποτελούν κίνδυνο-θάνατο για τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι εν άγνοια τους, χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό που τους προσφέρεται, ο οποίος μπορεί να μην είναι καν ασφαλής. Οι χαμηλές τιμές και τα εξαιρετικά deals που προσφέρουν ωστόσο οι συγκεκριμένοι επιτήδειοι, μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των ανυποψίαστων πολιτών, οι οποίοι κλείνουν τις «μοναδικές» προσφορές μέσω του διαδικτύου και έτσι δοκιμάζονται σε διάφορα θαλάσσια σπορ, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. 

Από κανό καγιάκ, μέχρι και σανίδα όρθιας κωπηλασίας (SUP) φαίνεται να ενοικιάζουν σε εξαιρετικές τιμές οι παράνομοι ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων σπορ, όπου φαίνεται να είναι και τα αθλήματα που ενδιαφέρεται σήμερα ο περισσότερος κόσμος που αρέσκεται να αθλείται εντός του νερού. Μάλιστα, η Αστυνομία προχωρεί συχνά πυκνά σε καταγγελίες αρκετών προσώπων που φαίνεται να δελεάζει ανυποψίαστους πολίτες, αλλά το φαινόμενο αντί να λιγοστεύει, αυξάνεται, με τους παράνομους ιδιοκτήτες σήμερα να είναι αρκετοί και να δρουν ανεξέλεγκτα στις παραλίες, χωρίς να ιδρώνει τ' αυτί των αρμόδιων. 

Ιδιαίτερα έντονος για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί, εμφανίστηκε στον REPORTER o πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων και Ψυχαγωγίας, Δημήτρης Χατζηδημητρίου, για να εξηγήσει ότι υπάρχουν παρανομίες σε κανό καγιάκ μέχρι και στα SUP. «Είχαμε πρόσφατο περιστατικό στον Πρωταρά με κανό, όπου πήγε η Αστυνομία και τους κατάγγειλε και η τοπική αρχή επίσης τους έδωσε τελεσίγραφο να μην εμφανιστούν ξανά στις παραλίες της περιοχής, διότι θα τους κατασχεθούν τα αντικείμενά τους. Έχουμε επίσης τώρα το νεοφανές σπορ, το SUP, που είναι η σανίδα όρθιας κωπηλασίας. Αυτό το πράγμα είναι της μόδας και έχουμε πάρα πολλούς που το κάνουν παράνομα, τους έχουμε εντοπίσει και έχουμε δώσει κατάλογο στους αρμοδίους και αναμένουμε να ληφθούν μέτρα».

Όσον αφορά την παρουσία αυτών των επιτήδειων που λειτουργούν παράνομα σε παραλίες, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες που προβλέπονται από τον νόμο, ο κ. Χατζηδημητρίου, υπέδειξε ότι έχουμε μια αυξητική τάση. «Παρουσιάζονται σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές, με τις ευκαιρίες που τους δίνει πλέον το διαδίκτυο, προχωρούν σε διαφημίσεις, προσελκύουν πελάτες και τους κλείνουν μέσω του διαδικτύου, οι οποίοι προπληρώνουν διαδικτυακά. Έτσι, απλά παρουσιάζονται στην παραλία την οποία επιλέγει ο πελάτης να κάνει το σπορ του και τους εξυπηρετούν».

Επιπρόσθετα, υπάρχει ακόμη μια σοβαρή παρατυπία, που φαίνεται να υπάρχει παραβίαση καταστατικού από τους Ναυτικούς Ομίλους. «Φιλοξενούν στους χώρους τους, είτε τους προπονητές του ίδιου του ναυτικού ομίλου, είτε τρίτα πρόσωπα, οι οποίοι δίδουν ειδικές τιμές ή ειδικές μεταχειρίσεις στα μέλη του ναυτικού ομίλου και εκμεταλλεύονται τον χώρο και τα σκάφη για ίδιο κέρδος. Πράγμα που συγκρούεται με το ότι είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, ελέγχονται από τον ΚΟΑ. Απέστειλα δυο επιστολές γι’ αυτό το ζήτημα στον πρόεδρο του ΚΟΑ, για να συζητήσουμε τρόπους επίλυσης του προβλήματος, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση».

Παράλληλα, για τους παράνομους ιδιοκτήτες, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Μέσων Θαλάσσιων Αθλημάτων, έχει αποστείλει επιστολή στην υπουργό Δικαιοσύνης και αναμένει συνάντηση, όπως και με όλους τους αρμόδιους φορείς, που είναι η κεντρική επιτροπή παραλιών και οι τοπικές αρχές. «Έχουν πάρει επιστολή όλοι οι αρμόδιοι, στην οποία καταγγέλλουμε συγκεκριμένες δραστηριότητες που γίνονται στις παραλίες παγκύπρια».

Τι οφείλει να προσέχει το κοινό και να μην δελεάζεται από τις τιμές.

Αναντίρρητα, οι τιμές δελεάζουν τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και δεν θα περάσει από το μυαλό τους, εάν ο ιδιοκτήτης είναι νόμιμος, ή παράνομος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, το πιο απλό είναι ο κόσμος να ζητά την άδεια παροχής διευκολύνσεων, για να δει εάν είναι αδειούχος ο ιδιοκτήτης και εάν η τοπική αρχή η οποία εδρεύετε έχει εκδώσει άδεια για το συγκεκριμένο σπορ. Επίσης, μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του συνδέσμου Cyprus Water Sports Association και εκεί μπορεί να δει ο κόσμος τα μέλη του συνδέσμου και τις περιοχές που βρίσκονται ακριβώς.

«Υποχρεωνόμαστε να ανταγωνιστούμε κάποιους, οι οποίοι χωρίς κανένα κόστος πουλούν στις χαμηλότερες δυνατές τιμές τα θαλάσσια σπορ. Εμείς δεν μπορούμε να ρίξουμε την τιμή μας εκεί κάτω, γιατί τα κόστη μας είναι πάνω από την τιμή την οποία καθορίζουν αυτοί. Πρέπει να μας προστατεύσουν αυτοί που μας δίνουν την άδεια και παίρνουν τα λεφτά μας. Εμείς σήμερα ως νόμιμοι, πληρώνουμε αρκετές χιλιάδες για μια άδεια παροχής διευκολύνσεων όπως προβλέπει ο νόμος. Η κατάσταση αυτή με τους παράνομους είναι σε ολόκληρη την Κύπρο και δυστυχώς η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών δεν προχωρεί σε ελέγχους για να σταματήσει αυτά τα προβληματικά φαινόμενα για να επιδείξουν την πρέπουσα περιοχή».

Πάντως, όσον αφορά τα μέλη του Παγκυπρίου Συνδέσμου Θαλασσίων Αθλημάτων, πέραν της επιτήρησης και της επόπτευσης που έχουν από τη λιμενική και ναυτική Αστυνομία, έχουν και προσωπική επιτήρηση και επόπτευση από τον ίδιο τον πρόεδρο του Συνδέσμου τους. «Έτσι, όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας των μελών του Παγκυπρίου Συνδέσμου είναι 100% ασφαλή και υπό συνεχή παρακολούθηση».

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας