Αυτοί που δουλεύουν αργία και η ευθύνη των εργοδοτών-Πού εντοπίζονται παραβάσεις

Υπάρχουν αυτοί που περιμένουν την πιο καυτή ημέρα του καλοκαιριού, 15 Αυγούστου, για να χαλαρώσουν με την οικογένειά τους, αλλά υπάρχουν και αυτοί που είναι αναγκασμένοι να εργαστούν, αφού το επιβάλλει ο κλάδος της εργασίας τους όπου και βρίσκονται. Ως εκ τούτου, υπάρχουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι πληρώνονται επιπρόσθετα από τον μισθό τους γι' αυτή την ημέρα, αλλά υπάρχουν και αυτοί, που όπως φαίνεται είναι αρκετοί, που απλά η συγκεκριμένη ημέρα θεωρείται και αντιμετωπίζεται από τους εργοδότες τους σαν μια απλή καθημερινή. 

Αν και έγιναν αρκετοί αγώνες τα τελευταία χρόνια για διεκδίκηση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, εντούτοις υπάρχει μια μεγάλη μερίδα υπαλλήλων, οι οποίοι δεν πληρώνονται για τα όσα προσφέρουν ανελλιπώς στον χώρο εργασίας τους και μάλιστα εργάζονται και αργίες, όπως την ημέρα του δεκαπενταύγουστου. 

Υπάλληλοι σε χώρους εστίασης, χώρους ψυχαγωγίας, περίπτερα αλλά και εργαζόμενοι σε ουσιώδης υπηρεσίες όπως νοσηλευτήρια, φαρμακεία, όπως επίσης και μέλη της αστυνομίας και πυροσβεστικής, βρίσκονται σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της αργίας, ώστε να εξυπηρετούν τους πολίτες και οι δε να προσφέρουν ασφάλεια στους συμπολίτες μας. 

Ανάμεσα σε όσα διεκδικήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι η υπερωριακή αμοιβή και το διπλό μεροκάματο σε αρκετούς τομείς κατά τη διάρκεια των αργιών, με την Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, να αναφέρει στον REPORTER ότι «όπως και σε άλλες μεγάλες γιορτές, που έχουν σχέση με το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, έτσι και τον δεκαπενταύγουστο, που η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι με άδεια και ξεκουράζεται, υπάρχουν ομάδες εργαζομένων οι οποίες λόγω του επαγγέλματός τους, συνεχίζουν να εργάζονται. Πρόκειται για τους εργαζομένους σε νοσηλευτήρια και ιδιαίτερα σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και γενικά με την προμήθεια βασικών αγαθών. Είναι σημαντικό οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που καθόμαστε αυτές τις ημέρες, να θυμόμαστε και αυτούς που εργάζονται».

Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν και αρκετοί εργαζόμενοι που ενώ εργάζονται αυτή την ημέρα, λόγω του ότι δεν έχουν ρυθμισμένους όρους απασχόλησης, είτε μέσα από νόμο, είτε μέσα από συλλογική σύμβαση, δεν λαμβάνουν διπλό μεροκάματο. «Δυστυχώς, αυτοί θα πληρωθούν το ημερομίσθιο τους κανονικά και είναι γι’ αυτό τον λόγο στη συζήτηση που γίνεται για τον κατώτατο μισθό, έχουμε τονίσει ότι ένα ζήτημα που πρέπει να ρυθμιστεί, ρυθμίζοντας το θέμα του κατώτατου μισθού. Ο κόσμος που εργάζεται κατά τη διάρκεια αργιών, πρέπει να αμείβεται με υπερωριακή απασχόληση και αυτό να είναι ρυθμισμένο και στον νόμο για τον κατώτατο μισθό, για να προστατεύσουμε το πιο ευάλωτο κομμάτι των εργαζομένων, που εργάζεται χωρίς ρυθμισμένους όρους απασχόλησης, χωρίς συνδικαλιστική προστασία και κάλυψη».

Ο αριθμός των υπαλλήλων αυτών φαίνεται να είναι αρκετά μεγάλος, με την κα. Χαραλάμπους, να αναφέρει ότι «δυστυχώς οι εργοδότες με διάφορους τρόπους αρνούνται να εφαρμόσουν συλλογικές συμβάσεις και παραβιάζουν τη νομοθεσία. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πάρα πολύ σημαντικό, οι υπηρεσίες του υπουργείου, να είναι σε εγρήγορση, ώστε εκείνα που κατοχυρώνονται μέσα από τις νομοθεσίες να εφαρμόζονται και να υπάρχουν παραδειγματικές ποινές».

Στην καλή διάθεση των εργοδοτών εάν θα πληρωθούν οι υπάλληλοι

Ιδιαίτερη εντύπωση παράλληλα, προκαλεί το γεγονός ότι εάν θα πληρωθούν επιπρόσθετα οι υπάλληλοι που εργάζονται κατά την ημέρα της αργίας, εναπόκειται στην καλή διάθεση των εργοδοτών τους. Όπως υπέδειξε εξάλλου ο γενικός οργανωτικός της ΣΕΚ, Πανίκος Αργυρίδης, στον REPORTER, «είτε είναι οργανωμένοι εργαζόμενοι είτε όχι, πρέπει οι εργοδότες τους να σέβονται τις πρακτικές και το έθιμο που ακολουθείται για την πληρωμή εορτών και αργιών, όπως ισχύει στους περισσότερους εργαζόμενους».

Η περίοδος του δεκαπενταύγουστου, σημείωσε ο κ. Αργυρίδης, είναι μια πολύ σημαντική αργία. «Πρέπει να εργάζεται τουλάχιστον το προσωπικό που είναι απαραίτητο και να υπάρχει μια αναγνώριση ότι είναι αργία. Σίγουρα οφείλουν να δουλεύουν ορισμένοι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε ουσιώδης υπηρεσίες και εργαζόμενοι στους τομείς που εξυπηρετούν άλλο μέρος της κοινωνίας που είναι απαραίτητο».

Ως εκ τούτου, ο τρόπος της αμοιβής δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση όπως εάν εργάζονταν οι υπάλληλοι μια απλή καθημερινή. «Πρέπει να αμείβεται περισσότερο οποιοσδήποτε εργάζεται τη μέρα της αργίας. Υπάρχουν στις συλλογικές μας συμβάσεις διάφοροι τρόποι ανταμοιβής. Ο πιο συνήθης τρόπος που υπάρχει για εργασία κατά τη διάρκεια των εορτών, είναι μια έως δυο, με διπλό μεροκάματο ουσιαστικά».

Τα προβληματικά φαινόμενα πάντως, σύμφωνα με τον κ. Αργυρίδη, «είναι κυρίως στο λιανικό εμπόριο και στις μικρές επιχειρήσεις και εκεί που οι εργαζόμενοι δεν έχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν έχουν συλλογικές συμβάσεις και ανεξαρτήτως τομέα, να σέβονται τις εορτές και αργίες και εάν είναι απαραίτητο να εργαστούν τότε να ανταμείβουν το προσωπικό τους με βάση τις πρακτικές που προνοούνται».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα