Όλα έτοιμα για επιστροφή στα θρανία-Πότε αρχίζει η χρονιά για Δημοτικά

Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η νέα σχολική χρονιά για τους εκπαιδευτικούς της δημοτικής εκπαίδευσης, ενώ οι μαθητές των Δημοτικών θα αρχίσουν επίσημα τα μαθήματά τους τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που στάλθηκε από τη Δημοτική Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων κατά τη φετινή χρονιά θα δοθεί έμφαση σε  σειρά αναπτυξιακών πολιτικών και δράσεων στη Δημοτική Εκπαίδευση, που έχουν ως βασικό ζητούμενο και κοινό σημείο αναφοράς την περαιτέρω ενδυνάμωση, βελτίωση και ενίσχυση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, για όλα ανεξαίρετα τα παιδιά. Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

1) Επέκταση του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε.+ από 92 σε 109 δημοτικά σχολεία και από 52 σε 65 νηπιαγωγεία, με έμφαση σε δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης και μείωσης της σχολικής αποτυχίας.

2) Σημαντική ενίσχυση και ανακατανομή των πόρων που διατίθενται για ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία. Ο χρόνος αυτός αντιστοιχεί με πλήρη διδακτικό χρόνο 100 εκπαιδευτικών για τα σχολεία ΔΡΑ.Σ.Ε.+ και άλλων 55 εκπαιδευτικών για όλα τα υπόλοιπα σχολεία.

3) Συνέχιση και επέκταση του προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας σε δημοτικά σχολεία που παρουσιάζουν διαχρονικά αυξημένα ποσοστά παιδιών με ρίσκο αναλφαβητισμού. Μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος σε 38 σχολεία την περσινή χρονιά, γίνεται επέκταση σε 50 σχολεία με παροχή επιπρόσθετου συνολικού χρόνου που αντιστοιχεί με πλήρη διδακτικό χρόνο 32 εκπαιδευτικών.

4) Έκδοση του οδηγού «Οδηγός Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας: Τι, Γιατί και Πώς;» και περαιτέρω ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλλεται για διαφοροποίηση της διδασκαλίας με συστηματική επιμόρφωση και ενδυνάμωση/στήριξη των εκπαιδευτικών.

5) Περαιτέρω αξιοποίηση του οδηγού «Λέμε ΟΧΙ» που προωθήθηκε πέρσι σε ψηφιακή μορφή σε όλα τα νηπιαγωγεία και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου με στόχο την ενίσχυση της ενημερότητας και την έγκαιρη ανάπτυξη της πρόληψης, απέναντι σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης (σεξουαλική διαπαιδαγώγηση) των παιδιών, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας. Για διευκόλυνση των εκπαιδευτικών προγραμματίζεται η έκδοση του οδηγού και αποστολή του σε όλα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

6) Συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση σε ανθρώπινο προσωπικό του πιλοτικού προγράμματος για αξιολόγηση/επαναξιολόγηση των αναγκών παιδιών με ειδικές ανάγκες.

7) Έναρξη της υλοποίησης της Α΄ φάσης της επέκτασης της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την εγγραφή, τον Ιανουάριο του 2023, των πρώτων παιδιών που θα φοιτήσουν τη σχολική χρονιά 2023-2024 (ηλικίας 4 6 /12 - 4 8 /12 χρονών).

8) Αύξηση των προαιρετικών ολοήμερων σχολείων από 202 σε 220 (138 Δημοτικά Σχολεία, 74 Νηπιαγωγεία, 8 Ειδικά Σχολεία).

9) Έμφαση στην ομαλή μετάβαση από την προδημοτική στο δημοτικό σχολείο και από το δημοτικό στο γυμνάσιο στη βάση του αναθεωρημένου υλικού και των οδηγιών που έχουν από πέρσι σταλεί στα σχολεία.

10) Συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος εισαγωγής Σχολικών Συμβούλων στα δημοτικά σχολεία, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στο σχολείο και περαιτέρω αύξηση του συνολικού χρόνου που διατίθεται. Για κάθε μια από τις πιο πάνω πολιτικές/δράσεις έχουν ήδη αποσταλεί ή θα αποσταλούν προσεχώς στα σχολεία ξεχωριστές οδηγίες και άλλες πληροφορίες, ενώ για αρκετά από αυτά προγραμματίζονται, παράλληλα, και ανάλογες επιμορφωτικές δράσεις και ενημερώσεις.

Πέρα από τα πιο πάνω, προσβλέποντας στην επίτευξη της κοινής μας επιδίωξης για ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας, δίνονται αναλυτικές οδηγίες και πληροφορίες που αφορούν στη σχολική χρονιά 2022-2023. Οι οδηγίες αυτές αποσκοπούν στην όσο το δυνατό πληρέστερη ενημέρωση όλων, για διάφορα εκπαιδευτικά ή και διοικητικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ώστε αυτά να τυγχάνουν ορθής, έγκαιρης και αποτελεσματικής διαχείρισης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Προσωπικά, ακόμα αντέχω να παραμείνω υπουργός… Αν κληθώ, θα είμαι παρών»

Δειτε Επισης

Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου